Fórmula 1

L'ANÀLISI

L'arribada comença per la sortida

La normativa torna a donar protagonisme al pilot en el moment d'accionar l'embragatge

El GP de la Gran Bre­ta­nya ha tor­nat a demos­trar el pes específic de les sor­ti­des a l'hora de deter­mi­nar el resul­tat d'una cursa. Dei­xant de banda la capa­ci­tat del pilot de pren­dre ris­cos, ni els pneumàtics ni els frens estan en les seves tem­pe­ra­tu­res òpti­mes de tre­ball (l'MGU-K no fun­ci­ona fins que no arri­ben a 100 km/h), el DRS no es pot acti­var i els can­vis de car­to­gra­fies de gestió de dife­ren­ci­als estan blo­que­jats fins pas­sats 90 segons de la sor­tida. Per tant, fer una bona arren­cada és clau per arri­bar al pri­mer viratge amb uns centímetres que et per­me­tin gua­nyar unes posi­ci­ons que tant cos­ten.

Mirant enrere, veu­rem que la regla­men­tació ha actuat de forma retro­ac­tiva i ha tallat les ales dels com­ple­xos sis­te­mes que havien desen­vo­lu­pat els equips per fer una sor­tida pràcti­ca­ment per­fecta, en què fins i tot hi havia sin­cro­nit­zació amb els semàfors. Un cop més, la nor­ma­tiva ha tor­nat a donar pro­ta­go­nisme al fac­tor humà, fet que, agradi o no, acaba intro­duint un per­cen­tatge de fac­tor erràtic al procés.

Però el tre­ball d'opti­mit­zació de la mani­o­bra de sor­tida no només recau en el pilot. Hi ha molts paràmetres que li per­me­ten arri­bar al moment deci­siu en les millors con­di­ci­ons per inten­tar, lla­vors sí, fer la sor­tida per­fecta. Els reglat­ges de sus­pensió, les car­to­gra­fies de les trans­mis­si­ons, una òptima tem­pe­ra­tura als pneumàtics i un bon reglatge de l'embra­gatge són fac­tors que afec­ten tècni­ca­ment a la mani­o­bra de la sor­tida.

Però pot­ser el més deter­mi­nant i ente­ne­dor és la mani­o­bra que fa el pilot quan el semàfor es posa en verd: la d'acci­o­na­ment de l'embra­gatge.

El tre­ball de reglatge de l'embra­gatge haurà començat ja el diven­dres amb diver­ses pro­ves. El BPF o bite point fin­der no és res més que la recerca del punt òptim de tre­ball de cada embra­gatge depe­nent de les con­di­ci­ons par­ti­cu­lars de cada pista. A par­tir d'aquí, els engi­nyers poden donar forma a una car­to­gra­fia amb dife­rents reglat­ges que, par­tint d'una base, apli­quen un off­set o deca­latge per obte­nir la màxima eficàcia de l'embra­gatge en el moment de la sor­tida. El fet de sor­tir d'una zona bruta o amb poca goma pot fer variar sen­si­ble­ment el ren­di­ment de l'embra­gatge en l'arren­cada i és per això que fins a l'últim moment el pilot està en con­tacte amb l'engi­nyer per deter­mi­nar la car­to­gra­fia ade­quada per quan els cinc semàfors ver­mells s'apa­guin.

Un cop situat a la seva posició, el pilot segueix el pro­ce­di­ment que el deixa a punt per al moment clau. En la mani­o­bra d'arren­cada es fan ser­vir les dues palan­ques d'embra­gatge, situ­a­des en la part poste­rior del volant i amb funció idèntica. En rea­li­tat, la cen­tra­leta sem­pre uti­litza el senyal domi­nant de les dues. Per això, els pilots les pres­si­o­nen totes dues: l'una fins al fons i l'altra fins a mig recor­re­gut (nor­mal­ment fan ser­vir la ter­cera palanca o la selec­tora del canvi com a referència). El pilot busca les revo­lu­ci­ons ade­qua­des amb l'acce­le­ra­dor i quan els semàfors s'apa­guen deixa anar la palanca que està al fons man­te­nint l'acce­le­ra­dor en la mateixa posició i, poc després, la segona, quan reben un senyal acústic o llu­minós.

A par­tir d'aquí, l'efec­ti­vi­tat de la mani­o­bra queda en mans del peu dret del pilot, que ha de dosi­fi­car de manera pro­gres­siva l'entrega de parell fins a arri­bar al moment en què, sense der­ra­par, els llums ver­mells indi­quen que cal engra­nar la segona velo­ci­tat.

Tota aquesta seqüència suc­ce­eix en un espai de temps que no supera els tres segons, i en què el pilot també ha d'estar pen­dent del que fan els mono­pla­ces que té davant, mirar pels retro­vi­sors als del dar­rere, estar pen­dent de les ban­de­res, dels mis­sat­ges de la pan­ta­lla... Alguns pilots sucum­bei­xen més que altres en aquests moments de tanta pressió i come­ten errors amb major freqüència que altres.

L'embra­gatge ha tor­nat a les tau­les de debat quan s'ha plan­te­jat deses­ti­mar les sor­ti­des llançades cada vegada que el cotxe de segu­re­tat entra a pista. Segur que els equips tro­ben la manera de poder rea­lit­zar aquesta ope­ració sense pena­lit­zar les pres­ta­ci­ons de l'embra­gatge i dei­xar, afor­tu­na­da­ment, la res­pon­sa­bi­li­tat en mans del pilot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)