Editorial

L’EDITORIAL

Dopatge a Rússia, una sospita mai dissipada

Kamila Valíeva té l’edat de sortir i disfrutar del seu esport, el patinatge sobre gel. En canvi, està sent sotmesa a una pressió del tot inapropiada per a una esportista tan jove que de sobte es troba classificada per a uns jocs olímpics. Tot a conseqüència d’un positiu pels volts de Nadal per trimetazidina, una substància prohibida per l’Agència Mundial Antidopatge que s’aplica bàsicament en el tractament de l’angina de pit. Valíeva té 15 anys... descartem segons quines excuses.

Doncs malgrat això, el positiu es va comunicar el 8 de febrer, amb els Jocs de Tòquio ja en marxa i l’agència russa contra el dopatge (Rusada) va suspendre-la l’endemà mateix... per admetre immediatament un recurs d’apel·lació que no té cap altre objectiu que la patinadora no sigui expulsada dels jocs. Com si tot estigués perfectament calculat.

Torna l’ombra de sospita sobre el dopatge d’estat a Rússia (amb la Rusada en l’ull de l’huracà), mai prou dissipada ni sancionada de manera exemplar en nom de no victimitzar encara més els esportistes. En aquest cas, tots els recels els origina que l’agència russa no va demanar prioritat a l’AMA per la mostra de la patinadora, quan sabia perfectament que tenia la cita olímpica a un mes vista.

Valíeva continua competint a Pequín perquè el TAS no ha atès el recurs del COI i l’AMA contra l’aixecament de la sanció. El TAS, com a última instància de la jurisdicció esportiva, és i ha de ser sempre garantista amb l’objectiu de protegir els drets dels esportistes. Si Valíeva és expulsada de Tòquio, el dany és irreparable. Si se li permet competir de manera cautelar i s’acaba confirmant el seu positiu, ja hi haurà temps de desposseir-la dels seus resultats.

Sigui quin sigui el desenllaç, la jove esportista russa no té manera de sortir indemne. Si guanya alguna medalla a Pequín, el COI –que com el TAS també juga el seu paper– cancel·larà la cerimònia del podi. Si més endavant es confirma el positiu, és clar que la responsabilitat s’hauria de buscar en l’entorn de la patinadora, no en una esportista de només 15 anys. Caldrà vigilar com maniobren les autoritats russes per treure’s les culpes del damunt. I en l’improbable supòsit que fos exculpada, sempre més serà vigilada amb un recel que serà més intens com millors siguin els seus resultats esportius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)