Barça

Sí o no a la reforma

Assemblea. Els compromissaris votaran si aproven la reforma dels estatuts que proposa la junta, que prohibeix a una directiva tancar un exercici amb pèrdues i que controlarà l'endeutament

Hi ha assemblees i assemblees, però la que aquesta tarda se celebra al Palau Blaugrana serà una de les importants. Segurament no serà tan transcendent a curt termini, però podria ser decisiva per a propers mandats. I és que en l'assemblea general ordinària del FC Barcelona, els socis compromissaris podrien aprovar la reforma d'uns estatuts que imposen un control fort sobre l'economia del club. Aquest serà, de fet, el punt principal i més atractiu de l'assemblea. Per aquest motiu, en la presentació de Toni Freixa, que està previst que duri uns 45 minuts, el portaveu i secretari de la junta directiva exposarà els canvis que proposen en el funcionament del Barça. I és que si, finalment, l'assemblea aprova –com sembla– la reforma, una directiva no podrà tancar un exercici amb pèrdues. Si ho fa, però, tindrà els dos exercicis posteriors per recuperar les pèrdues. En cas que no s'acabin recuperant els diners perduts, la junta directiva haurà de dimitir i convocar eleccions. No haurà de fer front, però, a una acció de responsabilitat. Això només passarà en el cas que una directiva tanqui un mandat amb pèrdues, com va succeir en el cas de la junta de Joan Laporta. A més, el sostre d'endeutament del club serà dues vegades l'Ebitda (benefici brut d'explotació, abans de la deducció de les despeses financeres).

Una altra de les novetats –que també podrien obrir un debat, segons el club– és que el club podrà donar de baixa a un soci que, després de dos requeriments per actualitzar el cens i passats tres mesos del darrer, no hagi regulat la seva situació. Això és, segons Jordi Cardoner, vicepresident de l'àrea social, per evitar el frau. A més, els socis hauran d'esperar cinc anys per poder demanar entrar en la llista d'espera –que podrà ser consultada pels socis– per tenir un abonament al Camp Nou i, a més, la junta podrà aplicar criteris de ponderació objectius en els sortejos per entrades per a les finals o desplaçaments.

Més poder als socis


Un altre dels canvis, en aquest cas per adequar-se al decret 58/2010 de la Generalitat, és que es fixarà que un vot de censura hagi de reunir el 15% de suport de la massa social del club (i no el 5% com fins ara) per prosperar. Segons Cardoner i Freixa, els canvis als estatuts són per potenciar la transparència i la participació del soci –que podrà consultar els acords del club sempre que això no pugui perjudicar l'entitat– en les decisions importants. Per això, a partir d'ara, serà necessari el suport de dos terços de l'assemblea per aprovar qualsevol despesa que superi el 10% –i no del 20% com fins ara– del pressupost del club, i també haurà de ratificar els contractes amb tercers –com els acords per la publicitat a la samarreta del primer equip de futbol, el nom de l'estadi, etc.– que tinguin una durada mínima de cinc anys.

Aquest poder que atorgaran els nous estatuts a l'assemblea es veuran reforçats, també, perquè hi haurà alguns canvis. De fet, el club renuncia a les 25 invitacions assignades a dit i les substitueix per la trentena de presidents de federacions territorials de les penyes. Per a aquesta assemblea estan citats –a les 16.00 h en primera convocatòria i a les 16.30h en segona– 4.333 compromissaris. El club, però, només té confirmada l'assistència de 932, mentre que 1.464 van anunciar que no hi anirien.

A més de les novetats en els estatuts, alguns canvis es proposen per millorar la redacció dels estatuts, d'altres, per adaptar-los a la realitat del que ja està fent la junta directiva –com fer coincidir l'assemblea amb un partit oficial del primer equip de futbol a casa– i els altres, per adaptar-los a la normativa vigent.

Per primer cop, més de 500 milions de pressupost

Els socis compromissaris que siguin avui a l'assemblea hauran d'aprovar el pressupost més alt de la història del FC Barcelona, el que correspon a la temporada 2013/14, que va començar fa unes setmanes. Segons va anunciar el portaveu del Barça fa unes setmanes, el club ha previst un pressupost de 509 milions d'euros –és el primer cop en la història de l'entitat que se superen els 500 milions d'euros–, amb el qual el president Rosell i la seva junta espera arribar a un superàvit de fins a 36 milions d'euros. La presentació del pressupost la farà Antoni Rossich, director general del club català, i no es preveu que la junta tingui cap entrebanc per tirar endavant el pressupost. Abans, però, els assistents hauran de donar el vistiplau als números de la temporada passada. En la presentació dels guarismes, el vicepresident de l'àrea econòmica Javier Faus explicarà que la liquidació del curs 2012/13 es va resoldre amb un superàvit de 32 milions en un pressupost final de 491 milions d'euros. Com de costum, aquest punt també està previst que la junta el superi com un mer tràmit. Gràcies a l'últim superàvit, de 32 milions, la junta de Sandro Rosell inicia la quarta de les sis temporades que té de mandat sense haver d'avalar el 15% del pressupost de despeses del curs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)