Mor Pepita Cuevas, la primera campiona del món catalana de la història
Patinatge de velocitat. El 1967 es va convertir en la primera esportista adscrita a qualsevol federació espanyola coronada en un mundial
El tanatori de les Corts va ser ahir a la tarda l'escenari del comiat a Josefa, Pepita, Cuevas, quatre cops campiona del món de patinatge de velocitat sobre rodes en la dècada dels seixanta i la primera dona catalana que va guanyar un títol mundial de qualsevol especialitat esportiva. Cuevas, que va trencar esquemes en una època de dictadura franquista en què la integració de la dona al món esportiu era més aviat excepcional, ha mort aquesta setmana als 73 anys. Per extensió, la catalana també va ser la primera dona adscrita a una federació espanyola de qualsevol esport que va obtenir un títol mundial.
La patinadora catalana va ser un estendard durant una dècada, però va viure el seu màxim esplendor en els mundials de Barcelona de 1967, quan amb 24 anys, i entrenada pel seu marit Enrique Martínez, va conquerir la medalla d'or en les proves dels 500 metres, 3.000 metres i 5.000 metres, completant una actuació memorable. El 1968 va obtenir la seva quarta corona i es va vestir de nou amb el mallot amb l'arc de Sant Martí en el mundial disputat a Montecchio Maggiore (Itàlia), aquest cop en els 1.000 metres, cursa en la qual va controlar bé les tres italianes i en què va atacar amb virulència a 400 metres de la meta, segons relaten les cròniques de l'època. Durant la seva prolífica carrera, va obtenir també quatre subcampionats mundials i dos subcampionats europeus. Va començar a patinar el 1960 i a competir internacionalment el 1961.
Tres hores al dia i 20 km
En una entrevista de l'època, Cuevas explicava que en la seva etapa de màxim esplendor s'entrenava durant tres hores cada dia –uns 20 km–, una mostra de la seva dedicació al patinatge de velocitat, i que també practicava el cros. El 1967, l'any dels seus màxims èxits, va ser guardonada per Mundo Deportivo amb el premi a la millor esportista femenina de l'any, reconeixement que també havia rebut el 1965, quan va ser subcampiona del món. Ja retirada, es va convertir en la seleccionadora espanyola de l'especialitat formant tàndem amb el seu marit. Cuevas entrenava les noies i Enrique Martínez, els nois.
Notícies
Divendres,22 novembre 2024