No a la SAE i sí al soci
Laporta, Font i Freixa tenen clar que el Barça ha de continuar sent propietat dels socis i aposten per potenciar la relació entre el club, els socis i els penyistes. Consens a retallar els anys de mandat i discrepàncies a obrir la condició de soci
No hi ha campanya electoral sense una llarga llista de propostes en benefici dels socis i múltiples promeses als penyistes. Són elements indissolubles. És el que toca dir i escoltar. El debat de diumenge en el 41è Congrés Mundial de Penyes en va ser un clar exemple. Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa van centrar els seus missatges a intentar seduir els socis amb una proposta atractiva de l’àrea social. Les restriccions d’aforament a l’acte per culpa de la pandèmia van evitar que tots tres puguessin fer un acte masses amb els penyistes del club. Debat telemàtic i una promesa compartida: no apujar els preu dels abonaments durant el seu mandat. En aquest punt Freixa és clar i defensa que un hipotètic augment dels abonaments hauria de quedar sempre supeditat a l’assemblea i que no pot ser mai una mesura únicament aprovable per la junta directiva.
Un altre punt de consens és la reforma dels estatuts en l’apartat de la durada dels anys de mandat. Clara voluntat d’escurçar el regnat. Laporta vol rebaixar els anys de mandat dels sis actuals a cinc i Font encara aplica més la tisora i considera que un mandat de quatre anys seria la durada òptima.
Un Gran Repte 2.0?
Més discrepàncies hi ha en el programa electoral dels tres candidats pel que fa a la carpeta de la condició de soci. Com defensava ja en les eleccions del 2015, Laporta està absolutament a favor d’obrir l’entrada a nous socis sense restriccions ni limitacions: “Obrirem la condició de soci a tot aquell que estimi el Barça i vulgui formar part d’aquest club. Ja ho vam fer en el seu moment. I donarem facilitats de pagament a aquells que tinguin dificultats econòmiques.” El seu missatge xoca de ple amb l’opinió de Freixa. Ell és contrari a aquesta obertura i durant la campanya ha atacat en diverses ocasions el projecte del Gran Repte liderat per Laporta en el seu dia: “Nosaltres volem donar valor a la condició de soci. Ja vaig viure allò del Gran Repte i ja vam veure com va acabar. Des del 2010 s’ha fet el carnet de compromís i també hi ha figures com les del fan. Ser soci del Barça ha de ser un orgull familiar. No podem permetre que qualsevol sigui soci. La condició de soci no es pot obrir així com així perquè acabem llavors confonent el soci amb el client.” Font opta per un equilibri. Està d’acord amb obrir la condició de soci igual que Laporta, però amb matisos: “Obrirem la condició de soci a tothom però hem d’aprendre dels errors del passat. La proposta que fem és que durant els primers tres anys els nous socis tinguin els drets polítics limitats, com ara el de votar en unes eleccions. Sí que podran participar en consultes no vinculants. En el tema de les entrades volem premiar la fidelització i evitar el mercadeig per anar a les finals.”
La via telemàtica
Tots tres aposten per una democratització del club, amb assemblees més participatives. Laporta vol introduir la figura d’un segon suplent per assegurar una major participació en el cas que el soci compromissari i el seu suplent rebutgin d’assistir a l’acte. Freixa vol crear un consell de joves, amb una junta de vint membres que siguin part d’aquestes assemblees. Però també avisa que l’objectiu no ha de ser tenir assemblees de 5.000 persones. Font té clara la importància del soci en la vida social del club i vol promoure les consultes vinculants i no vinculants, “com fan els suïssos amb els seus ciutadans”. El nom de l’estadi, el model de la nova samarreta, etc., considera que són actius a decidir entre tots i vol fer reunions trimestrals per saber l’opinió del soci en aspectes que afecten el club. Ell va ser qui va liderar la proposta del vot electrònic, tombada el 2019 per l’assemblea de compromissaris. Calia l’aprovació de dos terços de l’assemblea, 417 vots i en va obtenir 359 vots a favor, 173 en contra i 67 en blanc. Va quedar a 58 vots de l’objectiu. L’actual llei de l’esport no ho preveu –en aquestes eleccions s’ha habilitat només el vot postal després d’una reforma exprés–, però tots tres són partidaris a obrir el club telemàticament. La Covid-19 ha generat nous hàbits.
La Grada d’Animació
Font vol exportar el model de la Grada d’Animació del Camp Nou a l’estadi Johan Cruyff i Freixa s’ha reunit durant la campanya amb diversos grups d’animació que són part de la Grada d’Animació per copsar les seves inquietuds i millorar logísticament un aspecte que quan la pandèmia permeti de nou omplir els estadis ha de tornar a ser un element diferencial al Camp Nou.
El binomi club-penyes
Freixa, Font i Laporta han mostrat el seu compromís a favor del projecte Penyes Segle XXI. Recuperar la Trobada Mundial de Penyes de caràcter anual és un objectiu clar. Quant a propostes concretes, Laporta vol habilitar un servei d’autocars per a penyistes que enllaci l’estadi Johan Cruyff amb les localitats d’origen. Freixa vol obrir l’Espai d’Animació a les penyes i millorar els actuals avantatges del carnet del penyista. Font assegura que el 0,5% del pressupost del club serà per a les Penyes a partir del curs 2022/23 i diu que vol reformular el model actual fomentant els eSports i el gaming en els locals de les penyes i exigint el requisit que almenys un jove menor de 30 anys formi part de la junta directiva de cada penya.