Barça

Començar de zero

Arrenca la pretemporada del Barça mentre espera el gros dels internacionals i els nous fitxatges

Xavi tindrà l’oportunitat de treballar des del primer dia de curs

El Barça 2022/23 ja camina. Enrere queda el curs passat, que es va tancar el 22 de maig amb la darrera jornada de lliga. Un any convuls, el primer sense Messi, el de la patacada en la Champions, el del comiat de Koeman, el de l’arribada de Xavi a mitja temporada, i que es va acabar sense guanyar cap títol. Ara toca començar de zero. Des d’ahir, Xavi Hernández ja pot treballar amb els seus jugadors i fer-ho amb una pretemporada amb cara i ulls. Des del dia 1, amb sessions diàries i partits de prova. Temps per prémer les tecles necessàries que facin canviar la versió del Barça que va deixar males sensacions en el tram final de curs malgrat aconseguir els objectius mínims: segona posició i bitllet per a la Champions. Al Barça se li exigeix més i Xavi ho sap, i aquesta temporada encara es demanarà més rendiment a l’equip. La plantilla va passar ahir al matí les pertinents revisions mèdiques i alguns jugadors van fer treball de gimnàs. A la tarda, l’equip es va calçar les botes i va trepitjar la gespa per primera vegada.

Un equip que, de mica en mica, va prenent forma un cop confirmades les arribades de Franck Kessié i Andreas Christensen. La primera palanca, la que ha servit per tancar el curs 2021/22 amb guanys, ha permès oficialitzar les dues arribades. Ara el club treballa per activar la segona, que donarà aire per poder generar fair play i centrar els esforços en altres incorporacions que satisfacin els desitjos de Xavi, que vol una plantilla competitiva per tornar a lluitar pels títols. Mentrestant, el tècnic de Terrassa ha d’anar treballant amb el que té.

Sorpreses

Un total de 23 jugadors es van presentar en el primer dia de feina. Entre els quals, tots els que estaven citats per engegar el curs, però també alguns que no hi estaven cridats i que van aparèixer per sorpresa. És el cas de Neto i Riqui Puig, futbolistes que no compten per a Xavi, però que van decidir acostar-se a la ciutat esportiva Joan Gamper. Tots dos van passar les proves mèdiques al matí i també es van exercitar a la tarda al camp Tito Vilanova, juntament amb la resta de futbolistes disponibles. En canvi, altres jugadors descartats per Xavi i que no s’esperava veure per Sant Joan Despí, com ara Lenglet, Umtiti i Mingueza, no s’hi van presentar mentre resolen el seu futur lluny de Barcelona i del club blaugrana.

Un altre futbolista que no estava citat ahir és Ansu Fati. Al davanter se l’esperava el dilluns 11, com en el cas de la resta d’internacionals, ja que va anar convocat amb la selecció espanyola per disputar la lliga de les nacions –malgrat que no hi va jugar ni un sol minut–. El 10 blaugrana va preferir retallar les vacances i treballar des del primer dia per tornar a recuperar el ritme que li van fer perdre les nombroses lesions que va anar arrossegant entre el novembre del 2020 i mitjan 2022. Ansu és una de les grans esperances de l’aficionat culer, un dels jugadors que han de ser determinants en el nou Barça de Xavi.

Hi va haver més novetats, com la presència d’alguns jugadors del filial. Entre els quals, Pablo Torre, una incorporació per al Barça Atlètic, però que estarà en dinàmica del primer equip. L’exjugador del Racing de Santander podria fer-se un lloc definitiu a l’equip de Xavi si el convenç en els entrenaments i en els amistosos de pretemporada. També van assistir a la ciutat esportiva vuit futbolistes més del filial: Tenas, Balde, Abde, Mármol, Aranda, Riad, Ilias i Marc Casadó, als quals cal afegir-hi els jugadors que han tornat d’una cessió, com Trincão, Pjanic, Rey Manaj, Collado i Iñaki Peña. Als tres primers se’ls busca una sortida, mentre que Collado i Iñaki Peña podrien formar part del primer equip, sobretot en el cas del porter. El club es vol desprendre de Neto, i Xavi ja va assegurar que Peña podria ser competència per a Ter Stegen i que la idea era que es quedés després de la seva etapa al Galatasaray. Álex Collado, que va oferir un bon rendiment al Granada, es trobarà amb competència, però podria acabar de convèncer el tècnic de Terrassa.

La resta de futbolistes que es van presentar el primer dia de feina van ser Ter Stegen –que va renunciar a la lliga de les nacions–, Piqué, Sergi Roberto, Dest, Nico, Aubameyang i Pedri. El canari està totalment recuperat de la lesió que es va fer en la tornada dels quarts de l’Europa League contra l’Eintracht i ha deixat clar a les xarxes socials que s’ha posat a to durant les darreres setmanes. Com Ansu, és un futbolista que va estar molts mesos de baixa la temporada passada després d’un curs 2020/21 ple de partits.

Avui, sessió doble

La plantilla de Xavi Hernández té una primera setmana d’entrenaments carregada. Després de la primera sessió d’ahir a la tarda, avui l’equip s’entrenarà per partida doble: a les 9 h i a les 19 h. Dimecres ho farà a la tarda (19 h) i dijous repetirà les dues sessions, també a les 9 h i a les 19 h. Divendres l’equip s’exercitarà a la tarda (19 h) i dissabte farà l’últim entrenament de la setmana (9.30 h).

L’equip tindrà festa diumenge, i dilluns reprendrà la feina amb el retorn dels jugadors que van disputar compromisos internacionals en acabar la temporada: Eric Garcia, Sergio Busquets, Gavi, Ferran Torres, Jordi Alba, Ronald Araujo, Memphis, Frenkie de Jong i Martin Braithwaite. Els sis primers són futbolistes de pes en la plantilla de Xavi, pràcticament imprescindibles, mentre que els tres últims tenen un futur encara incert. De Jong està pretès pel Manchester United i, malgrat que Laporta va assegurar que no el volen vendre, també va recordar que el Barça té un problema amb la massa salarial que podria portar el club a fer una gran venda. En el cas de Memphis, té contracte fins al 2023, però si Dembélé i Raphinha acaben venint, podria quedar sense lloc i minuts. Finalment, Braithwaite és un dels jugadors descartats per Xavi i el club li busca una sortida. El dia 11 també es podrien incorporar Kessié i Christensen, que seran presentats dimecres i dijous, respectivament.

Serà llavors, la setmana que ve, quan arribi el primer test de pretemporada. Serà el dimecres 13 al camp de l’Olot, en un partit que servirà per celebrar el centenari del club, que acaba de pujar a la segona federació. Tres dies després, el 16, l’equip volarà cap als Estats Units, on farà una gira fins que acabi el mes. Allà els homes de Xavi disputaran el gros de partits amistosos, contra l’Inter de Miami (20 de juliol), el Madrid (24 de juliol), la Juventus (27 de juliol) i el New York Red Bulls (31 de juliol). El Barça tornarà a Barcelona per jugar un últim partit: el trofeu Joan Gamper. El club encara ha de trobar i confirmar qui serà el nou rival del conjunt blaugrana –tant del masculí com del femení– després que la Roma rescindís el contracte que havia signat per jugar el dissabte 6 d’agost al Camp Nou. Seria l’últim amistós abans de l’inici de la lliga, programat per al dissabte 13 d’agost a les 21 h, a casa contra el Rayo.

PRIMER DIA

23 jugadors passen les proves mèdiques i fan el primer entrenament

INESPERATS

Riqui Puig i Neto assisteixen a la ciutat esportiva malgrat no estar citats per Xavi

MÉS CÀRREGA

Avui l’equip farà la primera de les dues sessions dobles de la setmana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)