Barça
SANDRA PAÑOS
PORTERA DEL FC BARCELONA
“Torí és una espina clavada i no podem tornar a fallar”
Sandra Paños, la xarxa de seguretat d’aquest Barça, afronta la final d’Eindhoven com una oportunitat única per curar la ferida de fa un any contra el Lió. L’alacantina, a punt per a la batalla
Sandra Paños (4 de novembre del 1992, Alacant) va ser determinant a Roma en l’anada dels quarts i també en les semis contra el Chelsea. Ara, l’èxit del Barça a Eindhoven depèn de frenar Ewa Pajor, Alex Popp i un Wolfsburg que busca la seva tercera Champions. Paños i el Barça volen la segona.
Després de la decepció que va suposar perdre fa un any la final de Torí, vostès van voler enviar un missatge a l’afició i van prometre que tornarien. Promesa complerta. Aquí estan. Una altra final.
Si alguna cosa té aquesta plantilla és ambició. El que vam viure a Torí ens va deixar una molt mala sensació. Es van mobilitzar moltíssims culers, va ser una cosa excepcional, i no els vam poder agrair tot aquell suport amb el títol. És una espineta que portem clavada des d’aleshores. Ara es tornarà a mobilitzar molta gent fins a Eindhoven i seria molt bonic poder regalar-los la Champions. No podem tornar a fallar.
Tercera final consecutiva.
Sembla fàcil però no ho és. Cal donar valor a tot el que estem fent. Fins i tot a vegades nosaltres mateixes caiem en el parany de considerar normal guanyar cada cap de setmana. Té molt mèrit.
Com s’afronta una final quan n’has perdut una altra? A Torí vostès venien amb el reforç positiu d’haver guanyat la final de Göteborg. El treball mental previ a la final canvia entre una situació i l’altra?
El missatge està clar: sortir i disfrutar. És el que vam fer a Göteborg i va sortir bé. Allà la llàstima va ser que la pandèmia va impedir estar amb els nostres aficionats. Ara hem de guanyar per nosaltres i per ells. Jo personalment no noto més pressió pel fet d’haver perdut la final de Torí. Ara tenim una altra oportunitat i el que hem de fer és aprofitar-la.
El fet d’haver guanyat la lliga fa setmanes els ha permès disposar de gairebé un mes sencer per preparar el partit contra el Wolfsburg. S’ha fet llarg?
No estem acostumades a disposar de tant temps per preparar a consciència un partit, això és veritat. En els últims partits de lliga no hem ofert la nostra millor imatge, però també és cert que s’han prioritzat els descansos, hi ha hagut rotacions... Tampoc veig malament haver tingut aquestes dues ensopegades en la lliga perquè et serveix d’alarma de cara a preparar la final encara amb més concentració.
En l’últim mes, quantes vegades ha somiat amb la final? Vostè és de les que visualitzen els partits mentalment?
Quan tens tants dies per pensar en la final és inevitable no imaginar moments i situacions de partit. A mesura que s’acosta el gran dia, tot s’accentua encara més. En l’últim mes no hem tingut partits d’exigència competitiva que ens hagin distret o ens hagin fet evadir i això també ho hem hagut de treballar. Hem hagut de calmar l’ansietat perquè hi ha el perill d’anar acumulant una càrrega de sobreexcitació que després et pot arribar a bloquejar.
El Barça i el Wolfsburg són els dos equips més golejadors d’aquesta Champions, els dos equips amb més possessió i dos dels tres equips amb més porteries a zero. Són dos equips amb un cert paral·lelisme perquè el Lió els ha pispat dues Champions a vostès i tres al Wolfsburg. Tots dos mereixen un palmarès millor. Ara estan a tocar d’una oportunitat única.
Quan el Lió va caure contra el Chelsea a quarts ho vam veure com una oportunitat que no podíem desaprofitar, sí. No hem pogut superar encara el Lió en una final i la seva eliminació t’acosta a l’objectiu. El Wolfsburg devia pensar el mateix.
Són dos equips que es coneixen bé.
Ens coneixem moltíssim, perquè ens hem enfrontat moltes vegades. Les semifinals a partit únic que vam perdre 1-0 el 2020, per exemple, van ser un partit on vam dominar però no vam saber materialitzar cap ocasió i a elles els va caure una pilota a l’àrea petita i Frido només va haver d’empènyer la pilota. Són coses que poden passar. Nosaltres hem d’intentar minimitzar aquest tipus de situacions, estar concentrades i afrontar la final amb mentalitat guanyadora.
El Barça té Lewandowski i el Wolfsburg té Ewa Pajor. Polònia, terra de golejadors. Pajor ha marcat 8 gols en aquesta Champions, és la màxima golejadora. Preocupa?
El Wolfsburg té jugadores importants i és un rival que sap esperar el seu moment. No li importa cedir la iniciativa del joc perquè sap desplegar-se a la contra amb velocitat. És un equip perillós en la transició i ens pot fer mal. Ja ens va passar recentment contra el Madrid CFF. Té jugadores de talent, com nosaltres. Elles també estaran preocupades amb les nostres individualitats.
Alex Popp, un altre nom propi. Ha marcat en tres finals i té tres Champions. Només Wendie Renard ha jugat més partits de Champions que ella en tota la història [Alex Popp 94].
També ens va marcar en l’Eurocopa. Alex Popp és un portent físic, una jugadora top. Té moltíssima experiència, és capaç de canviar el guió d’un partit. És la jefa de l’equip. D’aquelles jugadores que marquen la diferència.
El Barça té Alèxia.
A Alèxia l’hem trobat a faltar moltíssim tota la temporada. El que transmet dins i fora del camp no ho transmet cap altra jugadora. Té aquesta essència, aquest do, aquesta manera d’entendre el futbol que fa que totes les jugadores que conviuen al seu voltant siguin també millors. L’equip ha estat capaç d’adaptar-se a guanyar sense ella, sí que és cert que ella sempre ha estat present donant-nos energia i consells, per això és la capitana, però cal reivindicar també com ens hem sobreposat com a col·lectiu. Ha estat un any dur per a totes. Sobretot per a ella. Esperem que ens pugui ajudar molt en la final.
Alèxia no va jugar contra el Chelsea, però de cara a la final és un fitxatge important.
Alèxia ha treballat moltíssim per arribar en bones condicions a la final. Té un do. Ens ajudarà, segur. La veig bé, ha anat agafant minuts i arriba bé.
Vostè ha encaixat 8 gols en aquesta Champions. Gran actuació a Roma.
El partit a Roma va ser el que vaig acabar amb millors sensacions. És cert que contra el Benfica vaig aturar dos penals, però vaig encaixar també dos gols on tècnicament hauria pogut fer més. Ara estic focalitzada en la final. Estic preparada.
Una pregunta d’actualitat: hi ha racisme en el futbol femení?
Crec que no, sincerament. Aquí els nostres problemes són uns altres. Els insults estan a l’ordre del dia; en el nostre cas, insults de gènere, masclisme. Patim vexacions constants. El racisme és una taca del futbol sobretot masculí i cal frenar-ho de forma dràstica perquè en altres esports aquest tipus d’episodis no succeeixen. És un problema d’educació i valors, al cap i a la fi.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024