Sensació de clàssic
El Barça-Madrid ha evolucionat des de la seva primera disputa, amb un creixement per part de tots dos equips
L’afició, enganxada al conjunt blaugrana, també ha contribuït a l’augment de la repercussió del partit, cada vegada més atractiu
El primer Barça-Real Madrid femení –a Madrid, en aquell cas– es va jugar el 4 d’octubre del 2020. El CD Tacón ja era història i el club blanc tenia presència pròpia, i de forma definitiva, a la màxima divisió del futbol espanyol. La lliga 2020/2021 arrencava amb el duel entre barcelonistes i madridistes. Fet impensable ara mateix. Obrir la competició amb el partit entre els dos millors equips de la categoria no és el més normal. Eren altres temps. Pandèmia i estadis buits. Un Madrid acabat de néixer i un Barça que encara no havia assaborit la glòria europea. Ja s’havien començat a sembrar les llavors de la gran eclosió de l’equip blaugrana, tant dins com fora del camp. Però un Barça-Madrid no era com ara. Ni tan sols s’atrevia ningú a parlar de clàssic, perquè el clàssic era, fins llavors, el Barça-Atlético de Madrid. Però, fent un símil amb la rivalitat masculina, el partit va adoptar també aquesta denominació que cada temporada va guanyant més i més força.
L’enfrontament entre blaugrana i blanques decideix lligues. De les tres temporades en què existeix el Real Madrid, en dues ha acabat segon. A més, ha aconseguit retallar la distància de punts. A 25 del Barça en la 20/21, a 30 en la 21/22 i a 10 en la 22/23. El curs passat, les madrilenyes només van perdre un partit més, a part dels dos que van perdre contra el Barça. El creixement del Madrid és evident. “Han millorat la seva versió temporada a temporada. Han fet fitxatges que fan que la plantilla sigui més important i tingui més recursos”, explicava Jonatan Giráldez en la roda de premsa prèvia. En la mateixa línia es van mostrar les jugadores. “Estan treballant fort cada any, fitxant millors jugadores. Cada any estan més a prop, però nosaltres també apugem el nivell”, deia Graham Hansen. “És un club que va creixent, però el Barça també. Volem ser sempre el millor equip del món”, sentenciava Ona Batlle. “Hi ha una evolució molt bona i és bo per al futbol femení. Cada equip va creixent, i personalment estic contenta de qualsevol avenç. Diumenge serà bonic, disputat, i veurem què passa”, comentava Salma Paralluelo.
Dins, però també fora
Aquesta igualtat s’ha vist sobre la gespa, amb marcadors més igualats i un Madrid plantant més cara. També hi ha hagut golejades. El partit ha evolucionat dins del terreny de joc, però també ho ha fet fora. L’entorn també viu el clàssic d’una altra manera. L’afició blaugrana, cada cop més present en els partits del conjunt de Jonatan Giráldez, s’ha pres seriosament la presència del seu etern rival en el futbol espanyol. L’exemple més clar el trobem en el 5-2 dels quarts de final de la Champions del 2022. Aquell dia, el clàssic va tenir aroma de clàssic de tota la vida. “La sensació és que cada vegada es viu més com un clàssic. La posició del Madrid l’any 2020 no era la mateixa. Ara ens juguem la lliga. L’any passat va ser entre tots dos, i ara ens separen tres punts. El context és diferent. Elles han millorat en poc temps, són a Champions. Arribaran amb força i ganes. El partit és més especial per tot plegat”, explicava Patri Guijarro, l’autora del primer gol en aquell Madrid-Barça de l’octubre del 2020. “Per a qualsevol culer és el partit més sentit de l’any. Òbviament, tots són importants, però jugar contra el Madrid és sempre una motivació especial i tenim moltes ganes de jugar davant de la nostra gent”, admetia Mariona Caldentey.
Aquell Madrid-Barça del 4 d’octubre del 2020, que gairebé va passar desapercebut, sembla d’una altra època. Un clàssic va obrir el Camp Nou al femení, amb 91.553 persones a les graderies i un rècord del món, i aquest diumenge obrirà l’Estadi Olímpic Lluís Companys i s’espera una bona entrada. El clàssic creix.