Barça

Ja no regnen

Robert Lewandowski i Ter Stegen no han pogut revalidar el Pitxitxi i el Zamora aconseguits la temporada passada

Curs de llums i ombres per a tots dos: el polonès ha estat assenyalat sovint i l’alemany va ser baixa per lesió

Si un equip no fun­ci­ona col·lec­ti­va­ment, costa que juga­dors con­crets bri­llin més. El Barça de la tem­po­rada 22/23 va ser el just campió de lliga. Un títol sege­llat gràcies a un ren­di­ment defen­siu espec­ta­cu­lar i que va tenir un killer aca­bat d’arri­bar que va arren­car la tem­po­rada com un tro. Amb això, Ter Ste­gen i Lewan­dowski van ser Zamora i Pit­xitxi de la lliga amb auto­ri­tat. L’ale­many tan sols va encai­xar 18 gols i va aca­bar el curs amb un coe­fi­ci­ent de 0,49. Oblak, segon, va tenir un coe­fi­ci­ent de 0,71. Sense dis­cus­si­ons. El polonès va ser el màxim gole­ja­dor amb 23 dia­nes, qua­tre més que Ben­zema, segon. Enguany, però, les coses han estat dife­rents. El Barça ha patit molt en el joc i en els resul­tats. Molts fut­bo­lis­tes han ren­dit per sota del nivell espe­rat, i això ha tin­gut con­seqüències en els pre­mis indi­vi­du­als. Ter Ste­gen i Lewan­dowski han cedit el tron.

Una mala tar­dor

No ha estat una tem­po­rada ale­gre per cap dels dos. Lewan­dowski no ha arri­bat a la vin­tena de gols per pri­mer cop des de la tem­po­rada 2014/15, la pri­mera a Munic, quan va fer-ne 17 en la Bun­des­liga. Com va pas­sar en els seus pri­mers dies com a blau­grana, el polonès va arren­car el curs amb l’olfacte gole­ja­dor ben actiu. El Vila-real i l’Osa­suna van ser les seves vícti­mes abans de l’atu­rada de selec­ci­ons. En tor­nar, va veure por­te­ria con­tra el Betis i va fir­mar un doblet de remun­tada con­tra el Celta. Fins aquí. El Barça va començar a tenir una dava­llada en el joc. Lewan­dowski també.

Va ploure des d’aquell 23 de setem­bre i fins al 12 de novem­bre, dia en què es va retro­bar amb el gol. És cert que va estar unes set­ma­nes de baixa per una lesió al tur­mell, però el 9 blau­grana va pas­sar per una mala ratxa que va allar­gar-se fins a final d’any i que el va con­dem­nar a no llui­tar pel Pit­xitxi. I és que el doblet del 12 de novem­bre con­tra l’Alavés no va ser­vir per acti­var la pun­te­ria del polonès, que va tan­car el 2023 amb una diana con­tra el Girona el 10 de desem­bre. L’arri­bada del 2024 va som­riure al davan­ter del Barça, que va retro­bar-se amb l’encert de cara a por­te­ria. En els set pri­mers par­tits de lliga de l’any, Lewan­dowski va mar­car 4 gols i en va fer uns quants més en les altres com­pe­ti­ci­ons. Ara bé, va fal­tar con­tinuïtat en les dar­re­res jor­na­des, i ni el hat-trick con­tra el València ni els gols con­tra el Girona, el Rayo i el Sevi­lla van ser sufi­ci­ents per reva­li­dar el Pit­xitxi. Ha que­dat a 5 dia­nes de Dovbyk.

L’esquena i la fra­gi­li­tat

En el cas de Ter Ste­gen, ha estat una víctima d’una defensa que ha fet aigües en molts moment. La for­ta­lesa defen­siva del curs pas­sat s’ha con­ver­tit en una fra­gi­li­tat que ha pro­vo­cat que el Barça perdés molts punts. Per molt bon por­ter que sigui Ter Ste­gen, no totes les rema­ta­des es poden atu­rar. Encai­xar 9 gols més que fa un any és molt. I això que l’ale­many ha estat de baixa durant un bon tram del curs. Els pro­ble­mes d’esquena el van obli­gar a parar i ser inter­vin­gut quirúrgi­ca­ment. L’ale­many va estar des del 12 de novem­bre i fins a l’11 de febrer sense jugar. De fet, Ter Ste­gen ha dis­pu­tat 28 par­tits de lliga, és el mínim neces­sari per poder com­pe­tir en el Zamora. Els gols encai­xats, però, han estat massa.

Hi ha molts par­tits en què el Barça ha encai­xat més gols dels que en un prin­cipi es podia espe­rar: el 3-4 de Vila-real, els dos gols als camps del Mallorca i el Gra­nada, els tres que els anda­lu­sos van fer a Montjuïc, els tres al Ber­nabéu o els qua­tre a Girona. Sis par­tits en què el Barça va encai­xar 17 gols, un menys que en tota la lliga pas­sada. Sense obli­dar els dos gols que el València o el Celta van fer a Bar­ce­lona. Amb xifres així, és gai­rebé impos­si­ble tor­nar a ser el Zamora de la com­pe­tició.

Tot ple­gat, en una tem­po­rada en què tots dos guar­dons han estat barats. Des de la tem­po­rada 2008/09 que un por­ter no gua­nyava el Zamora havent encai­xat més de 30 gols –Unai Simón ha reco­llit la pilota de la por­te­ria un total de 33 cops–. Lla­vors, Víctor Valdés va rebre’n 31 en l’any del tri­plet. Des d’ales­ho­res, el màxim eren els 27 d’Oblak del curs 18/19 i fins en qua­tre oca­si­ons ni tan sols s’havia arri­bat als 20 gols rebuts: 16 (Valdés, 10/11), 19 (Bravo, 14/15) i 18 (Oblak, 15/16; Ter Ste­gen, 22/23). El Pit­xitxi mereix una menció a part. La marxa de la lliga de dos mons­tres com Leo Messi i Cris­ti­ano Ronaldo han fet que els gols ja no siguin tan comuns. Forlán va fer-ne 32 la 2008/09. Després: 8 tro­feus per a Messi, 3 per a Cris­ti­ano Ronaldo i 1 per a Luis Suárez. Mai es va bai­xar de 30. Encara més, fins i tot es van superar els 40 i es va arri­bar als 50 gols en un curs. Una bru­ta­li­tat. Sense ells, tot va can­viar. Ben­zema en va mar­car 27 la tem­po­rada 21/22 i Lewan­dowski, 23 la pas­sada. Dovbyk s’ha que­dat amb 24.

1. Dovbyk 24 gols
Girona
2. Sorloth 23 gols
Vila-real
3. Lewandowski 19 gols
Barça
4. Bellingham 19 gols
Real Madrid
5. Budimir 16 gols
Osasuna

BAIXADA

Lewandowski ha marcat 19 gols en la lliga, quatre menys que el curs passat

MALA RATXA

El tram final del 2023 ha castigat el polonès: tres gols entre octubre i desembre

FRUSTRACIÓ

Ter Stegen ha estat una víctima de la fragilitat defensiva del Barça

LA LESIÓ

L’alemany ha jugat 28 partits, el mínim requerit per optar al premi Zamora
1. Unai Simón 33 gols (0,92)
Athletic Club
2. Ter Stegen 27 gols (0,96)
Barça
3. Remiro 36 gols (1)
Real Sociedad
4. Sivera 38 gols (1,12)
Alavés
5. Oblak 43 gols (1,13)
Atlético de Madrid
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.