Ja no regnen
Robert Lewandowski i Ter Stegen no han pogut revalidar el Pitxitxi i el Zamora aconseguits la temporada passada
Curs de llums i ombres per a tots dos: el polonès ha estat assenyalat sovint i l’alemany va ser baixa per lesió
Si un equip no funciona col·lectivament, costa que jugadors concrets brillin més. El Barça de la temporada 22/23 va ser el just campió de lliga. Un títol segellat gràcies a un rendiment defensiu espectacular i que va tenir un killer acabat d’arribar que va arrencar la temporada com un tro. Amb això, Ter Stegen i Lewandowski van ser Zamora i Pitxitxi de la lliga amb autoritat. L’alemany tan sols va encaixar 18 gols i va acabar el curs amb un coeficient de 0,49. Oblak, segon, va tenir un coeficient de 0,71. Sense discussions. El polonès va ser el màxim golejador amb 23 dianes, quatre més que Benzema, segon. Enguany, però, les coses han estat diferents. El Barça ha patit molt en el joc i en els resultats. Molts futbolistes han rendit per sota del nivell esperat, i això ha tingut conseqüències en els premis individuals. Ter Stegen i Lewandowski han cedit el tron.
Una mala tardor
No ha estat una temporada alegre per cap dels dos. Lewandowski no ha arribat a la vintena de gols per primer cop des de la temporada 2014/15, la primera a Munic, quan va fer-ne 17 en la Bundesliga. Com va passar en els seus primers dies com a blaugrana, el polonès va arrencar el curs amb l’olfacte golejador ben actiu. El Vila-real i l’Osasuna van ser les seves víctimes abans de l’aturada de seleccions. En tornar, va veure porteria contra el Betis i va firmar un doblet de remuntada contra el Celta. Fins aquí. El Barça va començar a tenir una davallada en el joc. Lewandowski també.
Va ploure des d’aquell 23 de setembre i fins al 12 de novembre, dia en què es va retrobar amb el gol. És cert que va estar unes setmanes de baixa per una lesió al turmell, però el 9 blaugrana va passar per una mala ratxa que va allargar-se fins a final d’any i que el va condemnar a no lluitar pel Pitxitxi. I és que el doblet del 12 de novembre contra l’Alavés no va servir per activar la punteria del polonès, que va tancar el 2023 amb una diana contra el Girona el 10 de desembre. L’arribada del 2024 va somriure al davanter del Barça, que va retrobar-se amb l’encert de cara a porteria. En els set primers partits de lliga de l’any, Lewandowski va marcar 4 gols i en va fer uns quants més en les altres competicions. Ara bé, va faltar continuïtat en les darreres jornades, i ni el hat-trick contra el València ni els gols contra el Girona, el Rayo i el Sevilla van ser suficients per revalidar el Pitxitxi. Ha quedat a 5 dianes de Dovbyk.
L’esquena i la fragilitat
En el cas de Ter Stegen, ha estat una víctima d’una defensa que ha fet aigües en molts moment. La fortalesa defensiva del curs passat s’ha convertit en una fragilitat que ha provocat que el Barça perdés molts punts. Per molt bon porter que sigui Ter Stegen, no totes les rematades es poden aturar. Encaixar 9 gols més que fa un any és molt. I això que l’alemany ha estat de baixa durant un bon tram del curs. Els problemes d’esquena el van obligar a parar i ser intervingut quirúrgicament. L’alemany va estar des del 12 de novembre i fins a l’11 de febrer sense jugar. De fet, Ter Stegen ha disputat 28 partits de lliga, és el mínim necessari per poder competir en el Zamora. Els gols encaixats, però, han estat massa.
Hi ha molts partits en què el Barça ha encaixat més gols dels que en un principi es podia esperar: el 3-4 de Vila-real, els dos gols als camps del Mallorca i el Granada, els tres que els andalusos van fer a Montjuïc, els tres al Bernabéu o els quatre a Girona. Sis partits en què el Barça va encaixar 17 gols, un menys que en tota la lliga passada. Sense oblidar els dos gols que el València o el Celta van fer a Barcelona. Amb xifres així, és gairebé impossible tornar a ser el Zamora de la competició.
Tot plegat, en una temporada en què tots dos guardons han estat barats. Des de la temporada 2008/09 que un porter no guanyava el Zamora havent encaixat més de 30 gols –Unai Simón ha recollit la pilota de la porteria un total de 33 cops–. Llavors, Víctor Valdés va rebre’n 31 en l’any del triplet. Des d’aleshores, el màxim eren els 27 d’Oblak del curs 18/19 i fins en quatre ocasions ni tan sols s’havia arribat als 20 gols rebuts: 16 (Valdés, 10/11), 19 (Bravo, 14/15) i 18 (Oblak, 15/16; Ter Stegen, 22/23). El Pitxitxi mereix una menció a part. La marxa de la lliga de dos monstres com Leo Messi i Cristiano Ronaldo han fet que els gols ja no siguin tan comuns. Forlán va fer-ne 32 la 2008/09. Després: 8 trofeus per a Messi, 3 per a Cristiano Ronaldo i 1 per a Luis Suárez. Mai es va baixar de 30. Encara més, fins i tot es van superar els 40 i es va arribar als 50 gols en un curs. Una brutalitat. Sense ells, tot va canviar. Benzema en va marcar 27 la temporada 21/22 i Lewandowski, 23 la passada. Dovbyk s’ha quedat amb 24.