Barça

Zubi torna a Bilbao per la porta gran

Zubizarreta torna avui com a director esportiu del Barça a San Mamés, l'estadi de la seva vida i on va ser director general durant tres temporades

«Jugar contra l'Athletic sempre serà especial, i ara encara més, sabent que San Mamés té data de caducitat. És on tinc els meus records, les vivències, els amics...» Andoni Zubizarreta va arribar a l'Athletic amb només 18 anys, i com a jugador hi va viure la consecució de dues lligues i una copa del Rei. Prou alegries per considerar-lo el club de la seva vida i perquè la tornada a San Mamés d'avui li ompli el dia de records. Alguns, de força recents, ja que el 2001 va començar una segona etapa en el club basc, en aquell cas com a director general de l'entitat. Javier Uría el va convèncer per assumir el càrrec en un moment especialment delicat, amb un pressupost escàs i un mercat reduït. L'experiència, marcada per la presència a la banqueta de Jupp Heynckes primer, i d'Ernesto Valverde després, va durar tres temporades i uns pocs mesos, fins que el nou president, Fernando Lamikiz, va decidir prescindir dels seus serveis el novembre del 2004. Uns anys delicats tant des del punt de vista futbolístic com des de l'extraesportiu, ja que li va tocar viure la dolorosa mort de Javier Uría, el seu principal valedor, el positiu per dopatge de Gurpegi i algunes crítiques al voltant del joc de l'equip. Al final, però, Valvede va classificar els bascos per a la UEFA.

Ara Zubi torna a San Mamés com a director esportiu del Barça. I la defensa dels seus interessos no li impedeix reconèixer que continua sentint la filosofia de l'Athletic com a seva. «Els jugadors que vénen de baix són molt interessants, i se'ls ha de donar pas. A mi m'agrada molt aquesta filosofia, el fet que els jugadors més joves competeixin en el primer equip i després puguin tornar sense problemes al filial i anar alternant els dos equips... És una manera de funcionar que aprecio molt.» El partit d'avui el viurà des de la llotja, ben a prop de molts amb els quals va compartir vestidor i despatxos.

El debut de Laporta: triomf a San Mamés

No serà la primera vegada que Zubi viu un conflicte sentimental com a director de club. Ja es va enfrontar diverses vegades al Barça treballant per a l'Athletic i recorda, especialment, la primera jornada de la lliga 2003/04, en el que era el debut de Laporta com a president del Barça i el de Valverde com a tècnic de l'Athletic. «Sí, el Barça ens va guanyar 0-1, amb un gol de Cocu», recorda l'exporter basc. En aquella època, Zubi també va tenir algun altre enfrontament amb el Barça per culpa d'un parell de joves de Lezama que van fitxar pel Barça quan encara eren cadets. Ara el que li toca és vetllar pels interessos del Barça i de la Masia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)