El dia de la dona culer
El Barça reivindica avui l'important paper de la dona en el club amb una llotja íntegrament femenina
La fotografia de la llotja del Camp Nou d'avui serà impactant i farà la volta al món. Les seves quasi 150 cadires estaran totes ocupades per dones. Sandro Rosell presidirà el partit contra el Saragossa en una zona habilitada darrere de les banquetes, al costat d'Agapito Iglesias, president del club aragonès, i en companyia de tots els seus directius. De tots, menys dos. Susana Monje i Pilar Guinovart seran la representació de la directiva blaugrana a la llotja. La primera, tresorera del club, ocuparà el seient de Rosell. Guinovart s'asseurà a la seva dreta. Amb elles, una àmplia representació femenina de tots els estaments del club i també de la societat civil, política i cultural del país. El Saragossa que, com el Real Madrid, no té directives, estarà representat per x. Entre d'altres, hi haurà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. La presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla, i la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. Emma Gamper, néta del fundador del club, i Maria Buyé, néta de Mercè Castells, sòcia número 8 del Barça i que amb 93 anys no podrà anar a l'estadi. Estaran a la llotja l'extennista Arantxa Sánchez Vicario, l'entrenadora de l'equip estatal de natació sincronitzada, Anna Tarrés, la cantant Núria Feliu i la il·lustradora Pilarín Bayés. També han convidat totes les exdirectives i dones dels expresidents. Algunes, com ara Carme Drópez i Rosa Valls Taberner, hi seran. Altres han declinat la invitació i fins i tot han criticat la iniciativa, com ara Clàudia Vives-Fierro. «Potser no ho hem explicat bé, però que la llotja sigui en el partit d'avui totalment femenina només és un acte simbòlic. El que hem volgut fer, aprofitant que dimarts és el Dia de la Dona Treballadora, és aprofitar un actiu que té el club i mostrar-ho a tot el món. Tenim 42.000 sòcies. Podríem omplir molts camps de primera divisió, tenim més sòcies que clubs com ara l'Athletic, el Sevilla i el València sumant homes i dones. Nosaltres, l'únic que volem fer és potenciar el paper de la dona», diu Susana Monje.
La d'avui, de fet, és només una primera iniciativa de les moltes que pensen impulsar des de l'actual junta directiva. «Aquest només és un primer pas per reivindicar el paper de la dona en el club. Hem creat una comissió de treball que formem nosaltres dues, les directives de la fundació, Lola Bou, Rosa Maria Lleal i Marta Rodríguez, i la cap de comunicació, Ketty Calatayud, pensant en el futur. Hem de tenir molt clar que hi ha milers de nenes que són sòcies del Barça. Ara veus tant un nen com una nena amb la samarreta del Barça. Ara som 42.000 sòcies, però en el futur en serem moltes més», explicava ahir en aquest diari Pilar Guinovart.
Monje explica que amb aquest acte i d'altres que vindran intenten recuperar la memòria de dones barcelonistes com ara Edelmira Calvetó, la primera sòcia del club. Se'n va fer l'any 1913 després de demanar-ho diverses vegades i quan els estatuts no ho preveien. També d'Anna Maria Martínez Sagi, primera directiva de la història del club, l'any 1934, sota la presidència d'Esteve Sala. «El Barça és pioner en moltes coses i també en la integració de la dona en l'esport. Vam tenir la primera sòcia i també la primera directiva, la primera directora general, la primera tresorera...», diu Guinovart.
«Pensem en el futur. Som 42.000 sòcies, però en serem moltes més», diu Guinovart
«El Barça és pioner en la integració de la dona en l'esport», explica Monje