Barça

Johan i Pep

Els dos tècnics més prolífics

Enxampa el mestre

Onze títols ha aconseguit Pep Guardiola des que va arribar a la banqueta ara fa tres estius. Els mateixos que Johan Cruyff en els vuit anys al club

Dels 73 títols que ha aconseguit el Barça en la seva història, una tercera part els han assolit entre els dos entrenadors

10 copes méstenia el Madrid que el Barça quan el va agafar Pep. A Mònaco, els blaugrana poden avançar els blancs

La supercopa conquerida dimecres és el 73è títol (sumant els estatals i els internacionals) que aconsegueix el Barça en la seva història. Gairebé una tercera part d'aquests títols han estat aconseguits per dos dels entrenadors més grans que ha donat el futbol. Des de dimecres, Johan Cruyff (tècnic del Barça des del 1988 fins al 1996) ja no és el tècnic més llorejat de la història del club blaugrana. L'holandès (11 títols en aquestes vuit temporades) ha de compartir l'honor amb qui la història deixarà escrit que ha estat el seu millor deixeble: Pep Guardiola. I és que les estadístiques de l'entrenador de Santpedor són extraordinàries. D'una altra galàxia. La supercopa assolida contra el Madrid de Mourinho és l'onzè títol que aconsegueix en les tres temporades que fa que s'asseu a la banqueta del Camp Nou.

Cap entrenador del món ha assolit un percentatge de títols tan gran com el del tècnic blaugrana. Les dades de Guardiola encara prenen més importància si es té en compte que només ha disputat catorze competicions. En onze el seu capità ha acabat aixecant el trofeu. Dit d'una altra manera, només ha deixat de guanyar tres. Després de cloure el màgic 2009 (el Barça ha estat l'únic equip de la història capaç d'assolir sis títols en un any) amb una collita insuperable: lliga, copa, Champions, supercopa d'Europa, supercopa d'Espanya i mundial de clubs; el Barça i Guardiola no s'han aturat. Dues lligues més, la Champions de la temporada passada i dues supercopes d'Espanya (l'any passat contra el Sevilla i aquesta contra el Madrid) fan engreixar un currículum espectacular. L'Inter de Milà –en la Champions de fa dues temporades– el Sevilla –en la copa del Rei del mateix any– i el Real Madrid –en l'última final de la copa del Rei– són els tres únics equips que han pogut treure el cap davant la supremacia blaugrana en aquestes tres últimes temporades.

Guardiola sempre ha deixat clar que un dels seus grans referents ha estat, és i serà Cruyff. Parla amb propietat. Johan va ser qui li va donar l'alternativa en el dream team. Dels vuit anys que l'holandès va ser el propietari de la banqueta blaugrana, Pep va col·laborar activament en sis, els últims, a més, ho va fer com a capità després de la retirada de José Mari Bakero. Dels onze títols que va guanyar Cruyff, Guardiola en va conquerir nou. Únicament en la recopa de Berna (1989) i en la copa de l'any següent –l'any en què va Guardiola va tenir un debut testimonial–, Guardiola no formava part de la plantilla del primer equip.

Divendres el pot superar

Les comparacions entre el de Santpedor i el profeta blaugrana són odioses. Però només un detall, en els seus dos primers anys com a entrenador del Barça, Cruyff només va guanyar dos títols. Guardiola va completar la seva segona temporada al capdavant de l'equip amb vuit copes al sarró. Johan avantatja Pep en una lliga (en té quatre), però el de Santpedor ha assolit una Champions més (dos). A més, Guardiola ha estat l'únic entrenador blaugrana qua ha guanyat el mundial de clubs (Cruyff ho compensa amb una recopa, competició que Guardiola no ha disputat mai). Els dos tècnics, pel que fa a títols, empaten en copes del Rei (una), en supercopes d'Europa (una) i en supercopes d'Espanya (tres). Una circumstància que no ha de durar gaire. Precisament, divendres de la setmana vinent, el deixeble pot superar el mestre. Serà a Mònaco, contra el Porto, quan el tècnic de Santpedor disputarà la seva segona final de la supercopa d'Europa. Si aixeca la seva dotzena copa, el Barça superarà per primera vegada en títols el Real Madrid. Els dos equips en tenen 73, Guardiola hi ha col·laborat activament. En tres anys ha retallat en deu la diferència amb uns blancs que continuen preguntant-se per què.

ELS TÍTOLS DE PEP
3
Lligues
2008/09 2009/10 2010/11
2
Champions
2008/09 2010/11
1
M. clubs
2009/10
1
Supercopa Europa
2009/10
3
Supercopa Espanya
2009/10 2010/11 2011/12
1
Copa del Rei
2008/09
ELS TÍTOLS DE JOHAN
4
Lligues
1990/91 1991/92 1992/93 1993/94
1
Champions
1991/92
1
Recopa
1988/89
1
Supercopa Europa
1991/92
3
Supercopa Espanya
1991/92 1992/93 1993/94
1
Copa del Rei
1989/90
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)