Barça

LA CONTRACRÒNICA

La reafirmació

La gran rea­fir­mació que s'espera de l'equip de Luis Enri­que no es veurà fins a final de tem­po­rada, i el viatge és llarg, però en el debut ofi­cial l'equip va mos­trar l'equi­patge amb el qual pensa empren­dre l'aven­tura i va ser con­vin­cent, molt més enllà del resul­tat.

La majo­ria dels par­tits, el Barça els juga depe­nent d'ell mateix. Ni en la seva millor versió la majo­ria dels equips poden der­ro­tar-lo o empa­tar-hi si els blau­grana estan almenys en el seu nivell diguem-ne cor­recte. L'excel·lència li cal per a les grans oca­si­ons. Això no vol dir que sigui sen­zill gua­nyar par­tits com el d'ahir con­tra l'Elx, per molt que ho digui la lògica fut­bolística –que ja sabem que és capri­ci­osa per natu­ra­lesa– i l'econòmica –que cada vegada és més impla­ca­ble–. De vega­des passa el con­trari, que tot es com­plica, perquè el Barça té una pre­dis­po­sició congènita a jugar con­tra més coses del que és nor­mal. Sem­pre, històrica­ment, juga con­tra el rival i con­tra ell mateix. I, per èpoques, con­tra mol­tes més coses.

Aquesta tem­po­rada, tota sen­cera, serà com un par­tit d'aquests: el Barça té molts rivals, però el més dur de tots és ell mateix, més que en altres moments. No s'espera una tem­po­rada de cons­trucció pro­gres­siva i de crei­xe­ment, sinó de rea­fir­mació i de ren­di­ment imme­diat. L'ambi­ent culer té sovint aques­tes altes pres­si­ons. I la tem­po­rada del debut de Luis Enri­que a la ban­queta trans­cor­rerà amb l'amenaça de tem­pesta per falta de paciència, per la falta d'esta­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal, per la com­pa­ració amb el millor equip de la història, con­tra la fata­li­tat també, és clar, com en l'expulsió de Masc­he­rano després del pri­mer gol de Messi. Con­tra tot això jugarà cada par­tit l'equip aquesta tem­po­rada.

Con­tra tot això va jugar davant de l'Elx. Però l'equip de Luis Enri­que ho va fer de la millor manera que es pot afron­tar un repte d'aquesta mag­ni­tud. La segona part va ser més pràctica i con­di­ci­o­nada per la cir­cumstància de jugar amb només deu homes. La pri­mera, en canvi, va ser un com­pendi de mis­sat­ges posi­tius. No perquè fos una exhi­bició de fut­bol abas­se­ga­dor ni una expo­sició de ganes de demos­trar més coses del compte. Al con­trari, va ser una exe­cució fut­bolística amb aroma de fruita madura, de flaire cone­guda, de cadència de par­ti­tura sabuda, d'equip tre­ba­llat. I això que en el pri­mer onze ofi­cial de la tem­po­rada hi havia cinc nove­tats, que no són poques: tres fit­xat­ges –Bravo, Mat­hieu i Raki­tic–, un cedit recu­pe­rat –Rafinha– i un noi del B –Munir–. L'equip no va voler exhi­bir de cara a la gale­ria que ha tre­ba­llat molt a la ciu­tat espor­tiva Joan Gam­per, sinó que va voler fer ben fetes les coses, totes i cadas­cuna de les que havia de fer per gua­nyar el par­tit. Hi ha una diferència entre fer bé la feina i demos­trar coses. Aquesta natu­ra­li­tat va ser molt millor que qual­se­vol intent de sobre­ac­tu­ació. És el que fa pen­sar que l'equip es pre­para per afron­tar la tem­po­rada sen­cera més que per al seu debut en la Lliga.

L'equip no va tenir pressa, però tam­poc va tenir pausa. Va tenir equi­li­bri tàctic i ener­gia per exe­cu­tar la seva pro­posta. La dis­po­sició tàctica va con­fir­mar la que es va veure en el Gam­per: un 4-3-3 que es recon­ver­teix en 3-4-3 o 2-5-3 en atac. Però això només és un esquema; la rea­li­tat és que és ple de detalls. Els dos pun­tes que acom­pa­nyen Messi no tre­pit­gen la rat­lla de la banda, ni falta que fa. Juguen per dins, de manera que Messi de sent més acom­pa­nyat. Hi ha més atapeïment al cen­tre de l'atac; apa­rent­ment sí, però els defen­ses rivals també tenen més davan­ters per mar­car que quan els extrems que com­par­tien línia amb l'argentí juga­ven engan­xats a les ban­des. Això obli­gava els inte­ri­ors a per­dre la posició natu­ral per apro­par-se a l'àrea i entrar-hi. Com que els late­rals també puja­ven, l'equip jugava amb una línia ofen­siva de set juga­dors encer­clant l'àrea, o massa allu­nyats si el rival tapava bé els espais pel mig. Ara, sent igual­ment ofen­siu o més i tot, l'equip ocupa més raci­o­nal­ment els espais: els que obren les ban­des són els dos late­rals –Alves i Alba, ahir–, que s'incor­po­ren con­jun­ta­ment i obli­guen les defen­ses a obrir-se, amb la qual cosa s'espon­gen els espais per als davan­ters –Messi, Rafinha i Munir–. Els que cobrei­xen les ban­des en cas de pèrdua de pilota són els inte­ri­ors –Ini­esta i Raki­tic–, en una funció natu­ral de mig­cam­pista, i el cen­tre l'aguan­ten els dos cen­trals –Masc­he­rano i Mat­hieu– i el mig cen­tre –Bus­quets–. En la fase ofen­siva l'equip es des­plega en bloc man­te­nint les línies jun­tes i amb cri­te­ris raci­o­nals d'equi­li­bri, i busca el dese­qui­li­bri a par­tir de la com­bi­nació ràpida de pilota –faci­li­tada per la col·locació raci­o­nal al camp, com en el joc de posició de Guar­di­ola– i la ins­pi­ració indi­vi­dual, que no és escassa. I això que a la davan­tera d'ahir acom­pa­nya­ven Messi dos nois que no pas­sen dels vint anys. L'argentí va ser letal i bri­llant, com s'espera d'ell, i pot­ser va començar a con­fir­mar que la seva pre­sumpta baixa forma de la tem­po­rada pas­sada era més pro­blema de joc col·lec­tiu que de pres­tació indi­vi­dual seva. Va estar bé Rafinha, però el que va enllu­er­nar el Camp Nou va ser Munir, autor d'un gol magnífic, de gran classe, i d'un xut al pal de depre­da­dor d'àrea, però també d'una par­ti­ci­pació intel·ligent en el joc col·lec­tiu.

Amb natu­ra­li­tat i sen­tit pràctic va arren­car el Barça.

EL MILLOR Munir, amb el permís de Messi, però sobretot del joc col·lectiu. El jove davanter no només té un do per al futbol, sinó que s'ha sabut integrar amb treball i intel·ligència a l'equip de Luis Enrique
EL PITJOR L'expulsió de Mascherano. En l'única errada defensiva, per un mal rebuig de Busquets, el Barça va pagar un preu molt car. Per sort, l'equilibri tàctic de l'equip ho va minimitzar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.