ACB

Bàsquet

Lliga Endesa

Bàsquet màgic

El Barça ha fet servir el talonari per trencar l'hegemonia del Madrid fitxant el millor jugador d'Europa, Rice. Toparà amb el geni blanc Doncic, que ha de fer oblidar Sergio Rodríguez

Creix el nivell general i hi haurà lluita intensa per evitar el descens

El nou projecte del Barça de Bartzokas intentarà impedir que el Madrid de Laso encadeni la tercera lliga, una cosa que no succeeix des del 1997, quan els blaugrana ho van establir. Tot sembla enfocat, una temporada més, a una lluita entre el Madrid i el Barça pel títol. Els blaugrana han arribat a la final en els últims deu cursos, però l'hegemonia blanca en les dues darreres temporades ha estat absoluta. De fet, aquest dos anys sense títols blaugrana van precipitar el canvi de rumb i s'han invertit més diners que mai. Això s'ha vist en les clàusules de rescissió que s'han hagut de pagar per Bartzokas, per Koponen, per Claver –torna a l'ACB d'on va marxar el 2012 per anar als Blazers– i, sobretot, per Rice, una aposta segura. El nord-americà, a banda de la seva qualitat indiscutible que el converteix segurament en el millor jugador d'Europa, té màgia a les seves mans. Una màgia que també té, tot i que encara immadura, Luka Doncic. Un, però, és veterà, i l'eslovè és el rookie de l'ACB amb només 17 anys. Doncic té la difícil missió de fer oblidar Sergio Rodríguez, ara als Sixers (NBA), però el Madrid ha fet uns moviments per convertir el joc interior en el millor del Vell Continent: Reyes, Ayón, Nocioni, Thompkins, Hunter i Randolph.

Pel que fa a la resta de grans, s'espera que el Baskonia sigui la revelació amb la injecció econòmica que ha tingut el club gràcies a l'ascens de l'Alavés a la primera divisió de futbol. Josean Querejeta presideix els dos clubs i ja va anunciar que augmentaria un 33% el pressupost del Baskonia. A València han renovat Pedro Martínez, però ja no té marge després de no complir els objectius esportius el curs passat en quedar fora de la copa a quarts i fora de l'Eurocopa abans d'hora. L'Unicaja torna a encetar un nou projecte de Joan Plaza, també amb màxima exigència després d'estar lluny del que s'esperava el curs passat. I el Gran Canària, que ha arrencat fort, vol fer-se més gran ara amb Casimiro enlloc d'Aíto.

La zona mitjana de l'ACB sí que ha fet un salt endavant. El Bilbao, el MoraBanc Andorra, l'UCAM Múrcia, l'Iberostar Tenerife i l'Estudiantes han fet una gran inversió, el Betis, l'Obradoiro i el Fuenlabrada han fet grans fitxatges, mentre que l'ICL Manresa, el Divina Joventut i el Tecnyconta Saragossa sembla que estan condemnats a lluitar per no patir.

L'antiesportiva

Una de les regles del bàsquet que més discrepàncies han produït en els últims temps eren les anomenades faltes tàctiques per tallar contraatacs. L'ACB hi ha posat remei i, a partir d'ara, seran antiesportives per intentar potenciar l'espectacle del bàsquet.

Exclusiva per Movistar+

La temporada passada, tot i que la companyia va comprar els drets, Televisió Espanyola va poder donar cada setmana un partit. Però aquest acord ja es va acabar i enguany serà una prova de foc per veure el nivell d'aficionats que volen pagar per veure els partits perquè seran de pagament. En el cas de l'Eurolliga tot i que també s'ha acabat el contracte que Televisió de Catalunya tenia amb la màxima categoria continental i els drets tenir-los també Movistar+ estan negociant un possible acord per fer els partits del Barça per terres catalanes i algun partit més.

La Penya, cas únic

Una de les situacions alarmants és l'arribada a l'ACB de molts jugadors estrangers, la majoria de segona fila, que han fet que hi hagi moltes cares noves i hagi baixat el nivell. La falta d'apostes de jugadors de formació és tan exagerada i evident que el Divina Joventut és l'únic dels 17 equips ACB que no té més de la meitat dels jugadors de la plantilla que siguin forans.

LA PRÈVIA

Sé de l'exigència del Barça i que m'han fitxat per guanyar títols. Si no ho fem jo seré el responsable, és la meva missió
G. Bartzokas (Barça)
101
R. MADRID:
Randolph (2), Rudy (5), Maciulis (6), Ayón (16) i Llull (14); Draper (5), Nocioni (3), Doncic (6), Reyes (13), Carroll (14), Hunter (12) i Taylor (5). 30/46 de 2, 7/22 de 3 (2 Carroll i 1 Rudy, Draper, Nocioni, Doncic i Taylor), 20/27 tirs lliures, 39 rebots (8 Ayón), 22 assistències (9 Llull) i 121 de valoració (21 Ayón).
90
UNICAJA:
Nedovic (13), Lafayette (5), Waczynski (5), Suárez (12) i Musli (14); Okouo, Kogg (6), Díaz (6), Díez (11), García, Smith (6) i Brooks (12). 24/45 de 2, 12/27 de 3 (3 Díez, 2 Suárez, Díaz i Brooks i 1 Nedovic, Lafayette i Waczynski), 6/10 tirs lliures, 32 rebots (8 Suárez), 21 assistències (5 Nedovic) i 97 de valoració.
PARCIALS:
26-24, 31-26 (57-50), 14-23 (71-73), 30-17 (101-90).
No hem fet una pretemporada, normal perquè ens faltaven els que eren al preeuropeu; ens fa falta temps
J. Peñarroya (MoraBanc)
El que és innegociable és que hem de treballar com ningú, jugar intensos i, sobretot, ser un equip perquè no tenim cap estrella
Diego Ocampo (Joventut)
Les sensacions són bones, però el curs passat vam començar forts i ens vam salvar en l'última jornada
Ibon Navarro (Manresa)
680
partits
ha jugat Felipe Reyes, el rècord d'un jugador més en actiu. Després: Navarro (641), Mumbrú (611), Vidal (547) i Fran Vázquez (539).
41
centímetres
separen el jugador més alt, Artem Pustovyi (2m18), i el més baix, Fran Cárdenas (1m77), tots dos de l'Obradoiro.
7
àrbitres
catalans dels 32: Jordi Aliaga, Anna Cardús, Josep A. Martín Bertran, Víctor Mas, Pedro Munar, Juan Oyón i Òscar Perea
2
equips
són els que perdran la plaça ACB tot i que la lliga hagi passat de 18 a 17 equips. El 16è i 17è baixaran a la LEB Or.

Abrines, Sergio, Pancho i Willy, els últims cap a l'NBA

És una evidència que el bàsquet europeu està sent víctima de l'NBA i està perdent referents. Cada vegada l'NBA genera més diners i les clàusules de rescissió que tenen els jugadors al Vell Continent són fàcilment assumibles. Aquesta situació s'accentuarà encara més el curs vinent quan encara pugi més el pressupost que han de gastar les franquícies per fitxar jugadors. De moment, però, la lliga ACB s'ha quedat en un sol estiu amb quatre jugadors menys dels que tenia i que eren referència. El blaugrana Àlex Abrines ha fitxat pels Thunder –dimecres vinent jugarà a Barcelona contra el Barça un amistós–, l'exbase del Madrid Sergio Rodríguez ha fet les maletes cap als Sixers, Willy Hernángomez també ha canviat Madrid per New York per jugar als Knicks i el seu germà Pancho, l'Estudiantes per Denver. Ells se sumen a Pau i Marc Gasol, Mirotic, Ibaka, Ricky.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)