Europeu

Tot surt rodó

Europeu. Esplèndida segona part d’Espanya, que ofega Ucraïna i obté una victòria que, combinada amb la patacada de la República Txeca, les classifica per a quarts

ESPANYA 76 UCRAÏNA 54

ESPANYA:Palau, Cruz (6), Torrens (26), Nicholls (1), Lyttle (16) –cinc–; Domínguez (4), Xargay (19), Leo Rodríguez, Romero (3), Gil (1) i Sánchez. 20/48 de 2, 5/17 triples (3 Xargay i 2 Torrens), 21/29 tirs lliures, 53 rebots (18 Lyttle), 18 assistències (5 Torrens i Palau) i 91 valoració (30 Torrens).UCRAÏNA:Malashenko (3), Iagupova (23), Udodenko (21), Moss, Dorogobuzova –cinc–; Spitkovska, Horobets, Naumemko, Maznichenko i Yatskovets (2), Olkovyk (3) i Bilotserkivska (2). 14/40 de 2, 7/18 triples (3 Udodenko, 2 Iagupova i 1 Malashenko i Olkovyk), 5/9 tirs lliures, 29 rebots (8 Iagupova), 9 assistències (4 Iagupova) i 40 valoració (22 Udodenko).PARCIALS:13-15, 22-19 (35-34); 20-9 (55-43) i 21-11 (76-54).

Ni les previsions més optimistes podien fer pensar a Espanya que, a una jornada del final, ja tindria assegurat el primer lloc de grup i, en conseqüència, el pas a quarts. Però tot li va sortir rodó, ahir. Primer, la victòria rotunda contra Ucraïna, i després ho va arrodonir la inesperada patacada de la República Txeca, contra Hongria. Això fa que demà la darrera jornada de la primera fase –avui hi ha la jornada de descans– sigui insulsa i pugui ja dosificar esforços pensant en el partit de dimecres.

Tot i la claredat del marcador, el partit no va ser fàcil per a les de Lucas Mondelo. La gran posada en escena (9-0, 4’) la va contestar un rival ple de confiança que tenia en Iagupova un punyal en atac (9-13, 7’). Ni les tres faltes de Moss ja en el primer quart van frenar les seves, amb energia i molta activitat al darrere. El treball de Lyttle va ser providencial en una fase en què la selecció espanyola patia i no trobava el ritme. El preparador va forçar fins i tot una tècnica per canviar la inèrcia, sense èxit (17-24, 14’). Sí que va ajudar que Iagupova –16 punts fins llavors– cometés la tercera falta, i la seva absència es va notar. Tant que a la mitja part ja s’havia girat la truita, amb +1 per a Espanya.

Xargay, decisiva

El pas pels vestidors va variar la decoració. Espanya va sortir amb un altre aire, ajustant la defensa i fent que els atacs rivals acabessin en tirs forçats o directament pèrdues. A tot això, l’equip cada cop monopolitzava més el rebot i va propulsar-se a partir de l’aparició de la gironina en el tram final de tercer parcial. No era només la feina al darrere en la contenció de Iagupova, sinó també la seva producció ofensiva. I 12 punts seguits seus van esquinçar-ho tot: de 43-41 (25’) al 55-42 (29’).

Ucraïna, sense resposta en la pintura –14 punts a la zona per 36 de la selecció espanyola– ni tampoc aportació de banqueta, va anar-se diluint en el darrer quart, en què Lyttle i Torrens van fer el que van voler i van acabar obrint una escletxa que no reflecteix les dificultats passades en la primera part.

LA DADA

23
rebots ofensius
va capturar Espanya, un més que Ucraïna en defensa (22). El domini a la pintura va ser abassegador.