Europeu

Bàsquet

Sí, Lauri és fill d’aquell Pekka

La nova estrella de Finlàndia (Bulls) és fill del pivot que va jugar a primera B amb el Sant Josep de Badalona el 1993

Fa 2,13 m i amb 20 anys està cridat a ser un referent a l’NBA

Finlàndia tornarà a ser un dels països amfitrions de l’europeu igual com ho va ser ara fa 50 anys, quan van aconseguir la seva millor classificació històrica amb una sisena plaça. Però des de llavors ha plogut molt. Més aviat hi ha nevat molt, a Finlàndia. El bàsquet s’ha convertit en un dels esports de moda al país els últims temps. Els finlandesos arriben al seu quart europeu consecutiu, un fet insòlit, i han participat al mundial del 2014. I diem insòlit perquè fins al 2011 havien estat setze anys sense treure el nas en un gran campionat de seleccions. Finlàndia esetà sent una de les sensacions i ho fa amb un joc desenfadat. La plantilla arriba en un bon moment i amb vells coneguts del vell continent com Teemu Ranikko, ara jugador del Joensuun Kataja –possible rival de la Penya en la segona eliminatòria de la Champions League–, el jugador de l’Unicaja Sasu Salin i l’exbase de l’Estudiantes Jamar Wilson. Tots ells liderats pel blaugrana Petteri Koponen i tothom pendent d’un jove espigat: Lauri Markkanen. Amb vint anys acabats de fer, el jove finlandès format a la Universitat d’Arizona (NCAA) on ha fet 15,6 punts i 7,1 rebots de mitjana, és l’actual número 7 del draft de l’NBA. El va escollir els Twolves, el van traspassar als Bulls i el futur és a les seves mans.

La família i el seu país

Lauri va créixer en una família en què el seu pare Pekka i la seva mare Riikka eren jugadors de bàsquet. Té un germà que no va triomfar i després va arribar ell. De fet, el seu pare forma part de la Federació Finlandesa de Bàsquet. En els últims anys el creixement de l’esport de la cistella en aquest país nòrdic s’ha basat en l’exportació de joves a universitats nord-americanes, ja que el nivell de la lliga finlandesa és molt baix. També hi està implicat un exjugador de l’ACB, Hanno Mottola, que havia jugat el 2002 a Vitòria i que abans havia anat a la Universitat de Utah. Havia tingut una curta experiència a l’NBA. Lauri fa 2,13 m i tot i jugar per dins és mòbil. Abans d’anar als Wildcats va jugar a la segona divisió finlandesa i l’estiu passat va figurar en el cinc ideal de l’europeu sub-20 amb 24,9 punts i 8,6 rebots de mitjana.

L’aventura del seu pare a Badalona

Corria el curs 1993/94 quan el Sant Josep badaloní va aconseguir l’ascens a primera divisió B, la categoria per sota de l’ACB. L’equip estava vinculat al Joventut i per reforçar el joc interior van fitxar un finlandès desconegut: Pekka Markkanen. El jugador va compartir vestidor –com veiem a la foto– amb Dani García, Alfons Albert, Oriol González, Jordi Llorens, Òscar Alarcón, César Sanmartín, Iván Corrales, Josep Perich i el gran Joffre Lleal. També hi havia els joves David Triay i Carles Marco –vestits de carrer–. Aquell equip el dirigia Jordi Cairó, durant anys director esportiu de la Penya. Markkanen no va fer-se un lloc a l’ACB i després va jugar per Europa en equips com el Bamberg alemany o el Nanterre francès abans d’acabar tornant a Finlàndia, on va néixer el seu fill.

Les dades
7
número
amb què va ser escollit en el darrer ‘draft’. El va triar els Twolves, que el van traspassar als Bulls.
24,3
punts
de mitjana porta a l’Europeu i 7,6 rebots
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)