Europeu

Marc Gasol, el desllorigador

Quarts. Un descomunal tram final del tercer quart del pivot català (16 punts en quatre minuts) propulsa Espanya, molt incòmoda fins llavors, cap a la desena semifinal seguida en el torneig

ALEMANYA 72 ESPANYA 84

ALEMANYA:Voigtmann (2), Tadda, Benzing (4), Schröder (27), Barthel (6) –cinc–; Lo (9), Staiger (1), Theis (15), Akpinar, Thiemann (8) i Hartenstein. 20/37 de 2, 6/22 triples (3 Schröder, 2 Lo i 1 Barthel), 14/22 tirs lliures, 32 rebots (7 Voigtmann), 14 assistències (8 Schröder) i 71 de valoració (20 Schröder).ESPANYA:Pau Gasol (19), Navarro, Ricky (2), Marc Gasol (28), San Emeterio (3) –cinc–; Rodríguez (11), Willy (7), Sastre (8), Vives, Oriola (4) i Juancho (2). 19/35 de dos, 10/25 triples (4 Marc Gasol, 3 Rodríguez, 2 Sastre i 1 San Emeterio), 16/21 tirs lliures, 37 rebots (10 Marc Gasol), 26 assistències (8 Ricky) i 109 de valoració (37 Marc Gasol).PARCIALS:19-16, 14-18 (33-34); 20-31 (53-65) i 19-19 (72-84).

Es diu aviat, però Espanya ha accedit per desena vegada seguida a semifinals de l’europeu, totes des de l’edició del 1999. Una dada brutal, es miri per on miri, i que únicament és superada per les vint vegades que hi va accedir l’URSS, entre el 1951 i el 1989 i tallades per la seva dissolució.

Lluny del que pugui donar a entendre el resultat final, l’equip no ho va tenir gens fàcil per tirar a terra el mur alemany. El rival va posar-li mil traves, dificultant-li la circulació de pilota i la connexió amb els pivots, però els de Scariolo no van perdre mai la serenor. Refugiats com és habitual en el treball al darrere per sobreviure, van trobar en el canell de Marc Gasol, sublim ahir i inspiradíssim a finals del tercer parcial, el salconduit cap a les semifinals. Ni l’esforç generós de Schröder va poder-ho contradir.

Enterboliment

La posada en escena va ser horrorosa. El pla alemany, amb tots oberts –buscant clarament treure els Gasol de la zona– i molta energia en defensa, se li va ennuegar a l’equip, que no podia tampoc limitar la incidència en el joc de Schröder. I, el temps mort de Scariolo va ser obligat (11-2, 4’). El tècnic va fer entrar Rodríguez per jugar amb dos bases i recuperar fluïdesa en atac. No la va trobar, si bé la feina dels Gasol a la pintura –seus van ser 14 dels 16 punts espanyols en el primer quart– minimitzava els problemes, almenys els del resultat, a la recta final de parcial (19-16).

El principal dèficit d’Espanya era la falta d’equilibri. No va arribar cap punt exterior fins ja ben entrat el segon quart, un triple de Sastre (25-23, 13’). El mallorquí, des de la banqueta, va ser capital, collant i desgastant Schröder, durant els descansos de Ricky. Ell va injectar la seva energia al grup i l’increment de revolucions al darrere no va tardar a reflectir-se en el marcador (27-32, 17’). Però ni aquesta fase d’intimidació i pèrdues va destarotar Alemanya, que va arribar a la mitja part amb les constants vitals totalment intactes (33-34).

Schröder i Marc

El base, amb confiança, va assumir el pes de l’atac del seu equip a la tornada dels vestidors, i la resta el va seguir. Incondicionalment. I a Espanya, se li van reproduir els problemes. No trobava la manera de contactar amb els pivots –treball magnífic d’ajudes i anticipació, sobretot de Barthel sobre Pau– i a l’altra banda Thiemann castigava en les continuacions de bloqueig directe (47-43, 26’).

Espanya vivia col·lapsada. Sense encert des de fora ni possibilitat de córrer, patia un suplici ofensiu, incapaç de teixir el joc que li agrada, ni podent generar des del pal baix, a partir de la superioritat dels interiors. Però Marc Gasol va irrompre en el partit de forma devastadora. Tant és així que el seu impacte s’ho va emportar tot. També el rival, que va veure com fustigava el seu cèrcol de tot arreu i rebentava el duel. Van ser 16 punts en els últims 4:06 de parcial –amb tres triples–, que van col·locar un 53-65 en el final del tercer quart.

Hi havia temps per a tot i Schröder, amb l’ajuda de Theis, ho va intentar, però aquest grup té els genolls pelats de viure aquestes situacions i, amb Ricky i Rodríguez al capdavant de les operacions, van arribar a ampliar el forat fins a un +17 (62-79, 36’).

Hem sabut tenir paciència. Hem esperat el moment per trencar-lo sense precipitar-nos, però mantenint el nostre nivell defensiu
Sergio Scariolo

EN XIFRES

Alemanya ha defensat molt fort i ens ha tret molt poder anotador en el pal baix, però Marc ha obert la llauna
Sergio Scariolo
La cistella s’ha fet molt grossa, els companys m’han trobat i he tingut una mica de sort. Però en volem més
Marc Gasol
73,8%
dels punts
espanyols van tenir incidència directa dels germans Gasol (62 dels 84). En van anotar 47 entre tots dos i les seves sis assistències en van generar quinze més.
23
tirs de camp
de Schröder, amb una efectivitat del 52% (12/23). Va jugar-se el 38,9% dels llançaments alemanys (59 en total). El segon va ser Theis, amb 11.
37
de valoració
de Marc Gasol, la millor actuació individual del torneig. En la primera fase, havien arribat a 35 el seu germà Pau i Valanciunas.
13
victòries
enllaça Espanya en l’europeu. Va guanyar els últims sis partits del 2015 i, en aquesta edició, ha guanyat els set partits que ha disputat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)