Bàsquet
Eurocopa femenina
A tot drap i sense treva
L’Spar Citylift Girona busca a Grècia el millor resultat per encarrilar l’eliminatòria de 16 i rematar-la a Fontajau
Quan el rival l’exigeix, l’Olympiacòs es posa en mans de set jugadores
Elimin. de 16
Saint Amand - Venècia
Enisey - Hatay
Mersin - TTT Riga
Olympiacòs - Spar Citylift Gir.
Gdynia -Ragusa
Bydgoszcz - Carolo
Szekszard - Sleza Wrocláw
Landes - GA Kosice
L’Spar Citylift Girona torna a la competició europea. A diferència de fa un any, s’ha pogut estalviar una eliminatòria, però el que l’espera avui a Atenes contra el campió grec i dijous vinent a Fontajau és per posar-hi tots els sentits.
L’Olympiacòs és l’equip hegemònic del bàsquet femení grec que, certament, no té el potencial del masculí i no disposa de cap representant en l’Eurolliga. Però formar part d’aquest club té un pes, i el seu domini insultant a Grècia mereix tot el respecte.
Les dues cares de l’edat
A l’Olympiacòs li va costar desfer-se del Sepsi romanès en l’eliminatòria prèvia (derrota per 59-55 compensada a Atenes per 67-56) i allà es va posar de manifest que les gregues (4-2 en la primera fase, amb derrotes contra el Riga) poden ser invencibles en el context de la lliga estatal, però a Europa els falta com a mínim rotació. En els partits compromesos només les veteranes Evanthia Maltsi (39 anys) i Aikaterina Sotiriou (33) juguen un paper rellevant al costat del cinc titular.
Aquest fet, i la dada de l’edat de la plantilla –només les nord-americanes, la base Yvonne Anderson i la pivot Vicky Macaulay no arriben als 30 anys– donen una pista de quina pot ser una de les maneres de desbordar l’equip grec: jugar a tot drap i, si pot ser, tot el partit. Si, a més, forma part de l’ADN de l’Uni, oli en un llum. De l’edat es desprèn ofici, veterania i domini de les situacions a cara o creu com una eliminatòria FIBA, però també menys frescor a les cames, i més en una rotació curta.
Les dues foranes, la croata Mirna Mazic –vista a Fontajau amb l’AGÜ Spor–, la talentosa grega Stiliani Kaltsidou i l’exjugadora de l’Uni (2013/14) Olga Chatzinikolaou formen el cinc titular grec. Una rotació per fora, Maltsi –que hauria pogut ser base de l’Uni si Núria Martínez no s’hagués creuat pel camí–, com a especialista tiradora i aleres com ara Sotiriou i Spiridopoulou jugant amb la polivalència per donar algun minut de descans a dins. La resta juga minuts quan el rival ho permet.
L’altre equip dels germans Angelopoulos
Panagiotis i Giorgos Angelopoulos, els propietaris de l’Olympiacòs, van decidir l’estiu del 2015 que completarien el somni de ser hegemònics en el bàsquet grec comprant el club campió de l’A-1 femenina, l’Ellinikou. No els ha costat gaire mantenir-lo com a equip de referència en el bàsquet hel·lè. L’Ellinikou –així s’anomenava el club anterior– ja havia fet el doblet (lliga i copa) les temporades 2014/15 i 2015/16, i l’Olympiacòs l’ha imitat en les dues temporades últims, amb el mèrit afegit que no ha perdut cap partit ni de lliga regular, ni de play-off ni de copa.
Quan els Angelopoulos van comprar l’Ellinikou va mantenir l’entrenadora que l’havia portat a dominar el bàsquet grec, Eleni Kapogianni, que dirigeix l’equip des del curs 2012/13. Ara a Grècia domina la fase regular amb 9-0. El cuer és, ves per on, el Panathinaikòs (0-9) i és que la rivalitat entre els dos grans del bàsquet masculí grec no es reprodueix en el femení. A Grècia, els perseguidors de l’Olympiacòs són el Keratsiniou i el Panionios, tots dos amb 8-1. L’Olympiacòs els ha vençut a domicili per 18 punts i 12, respectivament. La resta de partits els resol per diferències al voltant dels 40 o 50 punts.
El matx d’avui es disputarà al pavelló Makis Liougas, de Glifada, el barri més al sud d’Atenes i un dels més luxosos, envoltat de platges, zones comercials amb botigues i restaurants dels que piquen. És un pavelló antic (1970) i fins que el 1985 es va construir el pavelló de la Pau i l’Amistat va ser el més gran d’Atenes i seu de finals de copa i partits de la selecció masculina. La seva capacitat oficial és de 3.232 localitats.