ACB

CARLES DURAN

TÈCNIC DEL DIVINA JOVENTUT

“La Penya i el Manresa han recuperat la seva essència”

Duran va tornar a casa per salvar la Penya del descens i ara l’ha situat en la copa amb un joc de qualitat

“Jugar a Europa seria molt bo, però amb armes per competir”, afirma el tècnic

Cal treballar per tenir jugadors com Laprovittola, bàsic per als joves; el futur de la Penya ha de ser amb gent de casa

Carles Duran (Vilassar de Mar, 15-1-1976) va tornar a la Penya el 12 de febrer farà un any. En aquest període ha viscut el miracle de la salvació i ara ha classificat la Penya per a la copa.

Déu n’hi do. És com un somni?
Estem fent moltes coses bé, el club també està ajudant que les coses funcionin. Hem de continuar caminant però queda molt.
D’entrada teniu una sèrie de cinc partits contra rivals amb qui heu perdut: Gran Canària, Andorra, Saragossa, Fuenlabrada i Madrid.
Tenim un repte molt difícil, que és millorar el que hem fet. I vol dir guanyar rivals que han estat millors que nosaltres. Volem demostrar-nos que el que ens ha passat no ha estat casualitat.
El repte de Burgos el van saldar amb un correctiu majúscul.
La mentalitat de l’equip és extraordinària. No és fàcil guanyar fora de casa i de la manera com ho vam fer. Té un mèrit increïble.
La renovació de Laprovittola va fer pensar que les coses a Badalona estaven canviant?
Dona credibilitat a l’equip. Ha trobat un lloc on gaudeix jugant i on es fa un estil de joc que li agrada. Quan vaig arribar ell ja hi era. Ha confiat en el club i en el que se li va prometre i això li ha donat seguretat extraesportiva. La Penya ha de treballar per tenir jugadors com ell, per als joves és vital.
Veient Todorovic com pot ser que no tingués ofertes millors?
No volia anar a qualsevol lloc, buscava qualitat de vida i els últims anys a Khimki no ha tingut la regularitat que té a Badalona i no ha pogut demostrar el seu talent. Todorovic és especial perquè és format aquí. Pensava que ens podia ajudar i ho està demostrant. El camí no ha estat fàcil perquè va venir malament a l’estiu però ha tingut paciència, i s’està veient una bona versió seva. Però pot ser millor.
I l’encert dels fitxatges debutants: Dawson, Morgan, Dakota.
Dakota i Morgan s’han adaptat a la nostra filosofia i han volgut créixer amb nosaltres. Dawson és un jugador genial que veurem si vol continuar creixent amb la Penya i Harangody és la cirereta perquè ens dona coses que es veuen i d’altres que no, però igual d’importants en un equip.
Vostè és tècnic format al planter. La filosofia de la Penya és clau?
Als joves que hi són no els hem de regalar res. Tenim joves que poden estar al primer equip. El bàsquet de base està rutllant molt bé i l’exemple és ara el júnior, amb una bona fornada, però hem de trobar el camí. L’arribada al primer equip no ha de ser de qualsevol manera però sí que hem d’estar preparats per rebre’ls. A la vegada hem de ser competitius però sense jugadors del planter no seríem la Penya. El nostre futur ha de ser amb gent de la casa.
Va entrenar molts anys el Prat i ara és cuer. Com ho veu?
Estan patint molt. És un procés difícil per la competició, perquè de joves no en tenim tants i han viscut diferents circumstàncies poc positives. Pep i Joel van creixent però han de fer un pas endavant i Zagars i Bieshaar s’han lesionat. En la segona volta han de ser més competitius.
Guanyen i juguen bé, però al Palau sempre són cinc mil seguidors.
Tota la gent que ve està increïble i fins i tot en les tres derrotes la gent ha vist que ho hem donat tot. Si m’agradaria que hi hagués més gent? Sí. Estem fent els possibles perquè la gent disfruti i sobretot guanyar que és el que la gent vol. En la segona volta tenim més partits a casa que a fora. Els que tenen dubtes que provin de venir que marxaran contents.
És partidari de jugar a Europa?
Jugar doble competició és una molt bona idea sempre que tinguis les armes per competir-hi. L’ACB és prioritària, però tornar a Europa posaria la ciutat al mapa europeu de nou i tens més facilitat per donar minuts sobretot als joves. Si es va a Europa ha de ser per competir.
Com veu Lakovic com a ajudant?
No crec en gent que es posa a fer d’entrenador sense completar un procés. Cal fer hores i aprendre abans de fer el salt. Lakovic ho fa, és humil, perquè ho ha guanyat tot, però ha estat ajudant de Julbe i ara meu. Vol créixer com a primer entrenador. Té una visió diferent de la meva, ha estat jugador de màxim nivell i té punts de vista que són una bona barreja amb mi i amb Pau del Tio.
Quin paper té Ventura?
Vital. És molt important per a l’equip. Representa l’ADN de la Penya: capità, de la casa, il·lusió i esforç. No és el més talentós del nostre planter però simbolitza molt bé el fet de ser de la Penya.
Un psicòleg esportiu és necessari el 2019?
En tinc un que em dona altres punts de vista, no tècnics sinó personals, forma part del meu equip, del meu cercle proper i li devem una part dels èxits. M’ajuda a treure importància a algunes coses i centrar-me en d’altres.
Això de la Penya té mèrit, però el Manresa tampoc es queda enrere. Quina part de l’èxit dona a Joan Peñarroya?
El Manresa està fent un gran joc. No conec el club des de dins però crec que Peñarroya deu tenir un 99,9 per cent de culpa de moltes de les coses bones que estan passant al Nou congost. És un tècnic guanyador i agressiu que és un reflex de l’equip. I l’atmosfera del Nou Congost hi ajuda. Considero que la Penya i el Manresa tenen en comú que hem recuperat les essències. I em sap greu, perquè amb nou victòries haurien de disputar la copa.
Ja va guanyar una copa com a ajudant d’Aíto. Quina relació hi manté? Què li diu?
Intentem mantenir el contacte. No parlem a diari, però via WhatsApp ens alegrem de les victòries. Està positivament sorprès del que ens està passant i com ho estem aconseguint i me n’alegro perquè continua sent el mestre en una lliga i un equip diferents.
Li queda un any de contracte. Pensa en la renovació?
Estic tranquil perquè estic a la Penya, que és casa meva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)