Més bàsquet

Stop al bàsquet mundial

L’NBA anuncia que atura indefinidament la lliga després que Gobert i Mitchell (Jazz) donin positiu i sis equips entrin en quarantena, i desencadena una aturada global mai vista

La màxima competició europea fa el mateix pas i les lligues estatals són pessimistes sobre poder acabar el curs

5

lligues

a Europa no es juguen

Ahir ens aixecàvem amb la notícia que va fer veure a tothom que això del coronavirus i el bàsquet ja no era una broma: l’NBA aturava indefinidament la competició. Una lliga com la nord-americana que, a diferència d’Europa, ja tenia tot el protocol establert per quan aparegués el primer cas, només el va haver d’activar en el moment en què es va saber que el francès Rudy Gobert (Jazz) havia donat positiu. Curiosament, el pivot de Utah havia fet broma unes hores abans en una roda de premsa sobre el virus tocant de manera lamentable tots els micròfons de la taula. El karma li va fer una mala passada perquè va donar positiu. En arribar al vestidor va fer broma amb el seu amic Donovan Mitchell, company d’equip, que ahir al vespre es va confirmar com a positiu. Tots dos compartien equip el curs passat amb el català Ricky Rubio.

El desencadenant

L’ACB dimecres havia anunciat que suspenia les dues pròximes jornades. La filtració del Madrid que Thompkins tenia el coronavirus va precipitar la decisió, que ja estava meditada però que estava a expenses de la suspensió de la primera i la segona divisió A de futbol. Però no va fer falta perquè l’enemic (Covid-19) ja el tenia a casa seva. A més, el sindicat d’entrenadors i els jugadors van pressionar per aturar-ho tot. La situació surrealista es va viure ahir quan, enmig de tot l’enrenou, la Federació Espanyola va anunciar que convocava eleccions per a l’assemblea general, la comissió delegada i la presidència, cosa que va agafar fora de joc molts clubs de la FEB, preocupats per la situació de la lliga i dels seus jugadors.

Eurolliga a correcuita

La reunió d’urgència programada per l’Eurolliga només va fer que refermar el que era vox populi: també abaixava la persiana. Fins a última hora, Jordi Bertomeu havia intentat buscar fórmules per no haver d’interrompre la competició, però tenint en compte que Thompkins presumptament s’havia infectat anant a Milà en partit d’Eurolliga, la culpabilitat era total. Els partits que havien programat fora d’Itàlia, del Milà que s’havia de jugar ahir a Berlín a porta tancada, ni tan sols va estar a punt de disputar-se perquè els milanesos ni tal sols hi van viatjar.

Saras no es mou; Aíto, sí

El Zalgiris havia de viatjar a Barcelona ahir al matí, on tenia hora d’entrenament al Palau Blaugrana a la mateixa hora del partit que s’havia de jugar aquest vespre (21 h). Però els lituans i el seu tècnic, Saras Jasikevicius, no van sortir de l’aeroport de Kaunas. Abans ja havien rebut la notícia que no es jugaria la competició. Qui sí que va viatjar, però, va ser l’Alba Berlín d’Aíto, que fins i tot es va entrenar a la pista del CSKA, on havia de jugar ahir (18 h) a la tarda.

Això va per llarg

Tot i les bones paraules i les bones intencions de l’NBA, de l’Eurolliga, de l’ACB, de la FEB i de les lligues estatals europees, la realitat és que, tot i que s’ha dit que la suspensió és per a les dues pròximes jornades, la realitat és que sembla que això va per llarg. Els més sincers, com és habitual, són els nord-americans, que ahir van fixar en un mes el període estimat de suspensió de la lliga com a mínim. A l’NBA ja van tenir l’experiència el 2011 del lockout, la vaga que hi va haver i que va fer que es juguessin 66 patits en lloc de 82. Després es van fer els play-off igualment. Ja havia passat també el curs 1989/99 quan es van jugar 50 partits. El que s’ha de pensar és si hi ha alguna fórmules per trobar una sortida, si és que n’hi ha, per si el bàsquet més aviat que tard torna.

L’NBA

Tenia un protocol preparat per quan aparegués el primer cas i el va activar ràpidament

VA PER LLARG?

Tot i establir dues jornades de suspensió, alguns clubs parlen de no jugar fins a l’abril

Ucraïna ja té campió: el Dnipo

Les diferents competicions europees estan prenent les mesures que decideixen, per una banda, les competicions i, de l’altra, els governs. La més contundent ha estat la lliga ucraïnesa, que va donar per acabada la lliga, i els campions són els que anaven primers ara mateix: el Dnipro en categoria masculina (20-5) i el Kyiv-Basket en femenina (17-0). Altres competicions com ara la d’Alemanya, la grega o la Lliga Adriàtica –faltava una jornada per acabar la lliga regular– han decidit aturar la competició amb el Partizan líder (17-4). D’altres com ara la lliga turca jugaran però a porta tancada. A Itàlia ja es va aturar fa dies i a França no es jugaran partits com a mínim del 12 al 31 de març inclosa la Jeep Elite (primera divisió) i la ProB (segona). La VTB, amb el CSKA, el Khimki o l’Unics, es juga amb normalitat.

Thompkins (Madrid) dona positiu

El Madrid va decidir ahir enviar cap a casa tota la plantilla, que haurà d’estar els pròxims 15 dies a casa. Thompkins ha donat positiu de coronovirus. S’intueix que va agafar el virus en el viatge que va fer el Madrid a la pista del Milà per disputar el partit d’Eurolliga, tot i que va ser a porta tancada. Precisament el jugador era un dels que estava més en contra d’anar a jugar el matx, però hi va ser. Al club estan fent proves a tots els jugadors perquè s’intueix que hi podria haver un segon cas, que no ha transcendit perquè encara no està provat. El que és segur és que com a mínim en tres setmanes els jugadors blancs no tornaran a entrenar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)