FCBQ

FERRAN ARIL

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE BÀSQUET (FCBQ)

“Cal trobar l’equilibri entre el que volem i el que podem fer”

Aril, que està confinat a casa, va arribar al càrrec fa poc més de mig any i des de llavors ha viscut una mena de màster amb mil situacions

“La federació no tanca. Fem teletreball i vetllem pel bàsquet català”, diu el president

Confinat a la Seu d’Urgell
El president de la federació catalana està treballant pel bàsquet català des de casa seva a la Seu d’Urgell, des d’on durant molts anys ha estat i és un referent de la Territorial de Lleida, de la qual va ser el màxim responsable abans d’agafar el relleu de Joan Fa al capdavant de la FCBQ.
Treballem per nodrir de continguts d’entreteniment i d’utilitat, sempre relacionats amb el bàsquet, els federats

Ferran Aril va assumir la presidència de la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) fa poc més de mig any (10 de juny) i en aquest temps ha fet un màster de com s’ha de gestionar una entitat quasi centenària, que viu, igual que el país, un moment convuls.

Com els afecta el drama del coronavirus?
La situació és complexa a tot el món; ho vivim com tothom, però amb una mica més d’alè, potser, perquè les persones que ens dediquem a l’esport i a les entitats esportives tenim un tarannà molt eixerit, un esperit de superació increïble i uns valors que fan que per a nosaltres siguin més suportables aquestes incidències tan greus. El bàsquet té intrínsecs els valors de solidaritat, generositat, treball en equip... i un llarg etcètera. Aquests valors són l’ADN de l’esport de la cistella, i aquesta és una manera de viure, una eina social. En aquests casos, som capaços de traslladar el que fem a la pista a la vida real. Així ho entenem i així vivim. La nostra primera –i diria que única– intenció és que, amb les nostres actuacions, la gent del bàsquet català se senti refermada en la convicció que cal ser responsable i disciplinat, i complir amb les recomanacions de les autoritats competents per vèncer el coronavirus. Complim amb el que ens han fet arribar des del govern de Catalunya, a través de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, des de Sanitat, des del govern espanyol, des del Consell Superior d’Esports i des de la FEB. Totes aquestes entitats vetllen per la salut i el benestar de l’esport, i ens sumem a totes les precaucions que calgui per aconseguir la mínima afectació en la salut.
Quines mesures han pres a la federació catalana?
La primera: els nostres treballadors i treballadores estan realitzant i desenvolupant les seves tasques des de casa, mitjançant el teletreball, des d’aquest mateix dilluns 16 i, de moment, segur, fins al 29 de març; és possible que es perllongui aquesta situació. La federació no està tancada, sinó que continua donant servei i vetllant pel bàsquet català. Però, òbviament, sí que està amb la persiana abaixada, les instal·lacions no estan obertes al públic. Lògicament, com que està aturada la competició, l’afectació és total: per fer números globals, en tres caps de setmana es deixaran de jugar 6.600 partits, a banda de les diverses activitats pròpies programades per la FCBQ (trobades d’escoles de bàsquet, trobades del PDP, cursos d’àrbitres, clínics, etc.). I, a més, s’han anul·lat els campionats d’Espanya de seleccions autonòmiques de minibàsquet, s’han tancat instal·lacions i s’han d’evitar entrenaments col·lectius, entre altres mesures. Afecta el bàsquet català, però també el bàsquet a l’Estat, on tenim clubs, equips, jugadors i jugadores, entrenadors i entrenadores, i àrbitres, i també a Europa i el món.
S’acabaran les lligues?
A mesura que avancen els dies, les diverses organitzacions responsables van prenent decisions. La FEB té prevista una reunió en els propers dies per prendre decisions pel que fa a les seves competicions. De moment ja no es juga la jornada del 28 de març. L’ACB va fer un comunicat en què deia que no tornarà a competir abans del 24 d’abril. Els xinesos, primers afectats, han reprès l’esport tres mesos després del confinament, i l’NBA ha aturat la lliga. Només són alguns exemples del nostre esport. Des de la FCBQ volem ser curosos i esperar les decisions de la FEB, que afecten directament algunes de les nostres competicions, i també de la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física. Un cop tinguem més informació sobre l’evolució de la situació preventiva del coronavirus, convocarem una junta directiva telemàtica per debatre l’assumpte de la continuïtat o finalització de les nostres competicions. És evident que no serà fàcil trobar una solució que agradi a tothom. Però la realitat ens mana. Haurem de trobar l’equilibri entre el que ens agradaria i el que hem de fer.
Què li sembla la posició de la federació espanyola?
Des de la FCBQ estem treballant per nodrir de continguts d’entreteniment i d’utilitat, sempre relacionats amb el bàsquet, els nostres federats. Intentem animar-los creant continguts a les xarxes socials; mirem d’explicar-los tot allò que durant el curs és complicat fer-los arribar per falta d’espai o de temps, com ara projectes del programa BQ Solidari amb els nostres clubs; intentem donar consells d’alimentació i descans des de BQ Salut perquè la gent es cuidi a casa aquests dies de confinament, i, per posar-ne un altre exemple, estem intentant proporcionar exercicis perquè entrenadors, entrenadores, jugadors i jugadores els puguin fer a casa seva, sense necessitat d’anar a la pista ni al carrer. La nostra ambaixadora, Laia Palau, ens ha fet arribar un missatge de tranquil·litat, compromís i responsabilitat. Pierre Oriola, entre d’altres, ha participat en el challenge que hem generat a les xarxes socials i que està tenint una acollida genial. Tothom del bàsquet hi està implicat i això és molt d’agrair. Som una gran família, i n’estic molt orgullós.
I què opina sobre la possibilitat d’ajornar els Jocs Olímpics?
És molt difícil poder dir en aquest moment, quan encara no sabem el desenvolupament de la pandèmia, si se celebraran o no. Crec que el proper mes serà clau per prendre una decisió sobre això, tot i que en aquest moment ho veig molt difícil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)