Més bàsquet

BASQUET / FINAL NBA

Segon anell consecutiu de Gasol i cinquè dels Lakers en elsúltims onze anys

El duet Kobe-Pau es confirma irresistible, també per als Celtics

Gasol es perpetua en l'excel·lència i reescriu el llibre de l'esport català

Pau Gasol
PIVOT DELS LAKERS
«Guanyar dos anells consecutius és una cosa bastant complicada de fer, i estem orgullosos per haver-ho aconseguit. Sense la derrota del 2008 no tindríem aquests títols»
«El títol és dolç i meravellós, especialment quan guanyes Boston, per la rivalitat i la història de les dues franquícies»
«Sabíem que no seria un partit bonic, que seria dur i que hauríem de jugar amb cor. Notes l'excitació. Tires a cistella de la mateixa manera que sempre, però els tirs van diferent»
Kobe Bryant
ESCORTA DELS LAKERS
«Gràcies als meus companys ens hem pogut enganxar al partit després d'uns tres primers quarts molt difícils. Estava realment cansat»
«No tinc prou paraules per agrair la feina d'en Pau. No podríem haver guanyat sense ell. Tampoc sense Odom ni Artest»
Ron Artest
ALER DELS LAKERS
«Ho dedico a la gent del meu barri, al meu doctor i a la meva psiquiatra. M'ha ajudat molt a relaxar-me»
Phil Jackson
ENTRENADOR DELS LAKERS
«Ho hem fet. No ha estat bonic, però està fet»
«Hem trobat la manera de generar punts. Aquesta ha estat la clau, trobar el camí per generar punts al final»
Doc Rivers
ENTRENADOR DELS CELTICS
«No serem el mateix equip l'any vinent, i ha estat molt dur. Però estic molt orgullós del grup»
«La falta d'alçada ha estatuna diferència clau»

Con­tra l'ene­mic esti­mat, en un setè par­tit i amb la der­rota de fa dos anys encara pre­sent en la memòria. De la millor manera ima­gi­nada, els Lakers són cam­pi­ons de l'NBA per segona vegada con­se­cu­tiva, per cinquè cop en onze anys i per setzè en la seva història. Poc importa que en la final els minuts de bon bàsquet hagin anat cars o que l'última bata­lla hagi estat abso­lu­ta­ment òrfena de joc eixe­rit. Després de 105 par­tits, l'únic que compta és el tri­omf i aquest ha aca­bat del cos­tat de la franquícia cali­for­ni­ana, a les mans de Pau Gasol. El juga­dor català, un cop més, ha estat fidel amb l'èxit que el destí li té peren­ne­ment reser­vat. Amb llàgri­mes als ulls ja amb els 48 minuts con­su­mits, rebent l'elogi de Kobe Bryant quan aquest era reco­ne­gut com el juga­dor més valuós de la final, la madu­resa del pivot de Sant Boi ha tor­nat a que­dar alta­ment demos­trada. El talent per jugar a bàsquet no es dis­cu­teix i a Pau mai se l'hi ha negat, i els seus 18 rebots i les 4 assistències, sos­tres de l'equip en el setè par­tit, són indi­ca­tius de la seva intel·ligència, de la seva com­prensió del joc i de les cir­cumstàncies del moment. El tre­ball, allò que tanta urticària li feia quan va arri­bar al pri­mer equip del Barça, és el que el va por­tar a Los Ange­les fa dos anys i mig i el que l'ha enlai­rat al graó més alt: tres finals i dos títols, al llin­dar de la per­fecció. No és gua­nyar el més difícil, sinó repe­tir. I els Lakers, amb un Pau irre­prot­xa­ble i for­mant un duet irre­sis­ti­ble amb Kobe, ho han acon­se­guit. «Tenia un sen­ti­ment», que diu l'himne de l'Sta­ples, la cançó del moment. I aquest apunta una nova dinas­tia, la que han començat a for­jar els Lakers.

Del dubte, al títol.

I això que no eren, les sen­sa­ci­ons amb què van arri­bar els cam­pi­ons a les eli­mi­natòries pel títol, les millors. No, perquè Kobe estava física­ment mase­gat, perquè se sabia que el genoll de Bynum no estava per a gai­res salts i, més acu­sat encara, perquè l'estat de forma dels Cava­li­ers o dels Magic a l'est i de nom­bro­sos rivals del mateix oest era, en alguns casos, sen­sa­ci­o­nal. Els Thun­der, el rival més dur amb què els Lakers s'han tro­bat en les eli­mi­natòries abans de la final, els van posar en guàrdia (4-2). Després, els Jazz els van donar treva (4-1) i els Suns (4-2), en el penúltim estadi, la con­fiança òptima per afron­tar l'últim assalt. Un cop aquí, Pau en el pri­mer par­tit, Fis­her en el ter­cer, la ban­queta en el sisè, Artest en l'últim i sem­pre Kobe han ser­vit per donar sen­tit al con­junt, un equip que ha sabut abu­sar de la supe­ri­o­ri­tat física per tapar les deficiències col·lec­ti­ves en el joc des­ple­gat con­tra els Cel­tics.

Un pas més.

La insa­ci­a­bi­li­tat de l'home es mul­ti­plica en la inèrcia gua­nya­dora. Després de repe­tir títol, l'objec­tiu de l'equip és igua­lar el del tom­bant de segle, quan del 2000 al 2002 els Lakers van acon­se­guir tres anells con­se­cu­tius pujats a coll de Sha­qui­lle O'Neal. Fer-ho els situ­a­ria al cos­tat dels seus ger­mans, però també dels avant­pas­sats de Min­ne­a­po­lis, dels Cel­tics dels sei­xanta i dels Bulls de Jor­dan, els únics a sig­nar un thre­e­peat.

Tot, cir­cums­crit en un futur imme­diat en què el prin­ci­pal inter­ro­gant, la con­tinuïtat de Phil Jack­son, se sabrà en una set­mana segons parau­les del mateix tècnic, un cop hagi pas­sat un exhaus­tiu reco­nei­xe­ment mèdic. Quant a la plan­ti­lla, que amb 92 mili­ons de dòlars en sala­ris ha estat la més cara de la lliga –tot té un preu–, Kobe, Pau, Odom, Artest, Vuja­cic, Wal­ton i Bynum tenen con­tracte. És a dir, que, essen­ci­al­ment, només s'ha de deci­dir si cal fer defi­ni­ti­va­ment el canvi en la posició de base –si Fis­her ho vol, con­ti­nuarà jugant– i bus­car, d'allà on sigui un quart home inte­rior i un parell d'exte­ri­ors de ban­queta con­sis­tents.

Els tras­pas­sos, espe­ci­al­ment un cop pas­sada la tem­pesta que es pre­veu en el mer­cat d'agents lliu­res d'aquest juliol, és una altra pos­si­bi­li­tat, amb Bynum –dos anys i 28 mili­ons garan­tits per enda­vant– com a home més indi­cat, si bé les raons que tin­drien els Lakers per fer-ho, les lesi­ons, són les matei­xes que tin­dran la resta d'equips per no arris­car-se en aquesta ope­ració. La tem­po­rada del ter­cer anell ha començat.

ELS 16 CAMPIONATS

2010
Los Angeles Lakers - Boston Celtics, 4-3
MVP, Kobe Bryant
2009
Los Angeles Lakers - Orlando Magic, 4-1
MVP, Kobe Bryant
2002
Los Angeles Lakers - New Jersey Nets, 4-0
MVP, Shaquille O'Neal
2001
Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers, 4-1
MVP, Shaquille O'Neal
2000
Los Angeles Lakers - Indiana Pacers, 4-2
MVP, Shaquille O'Neal
1988
Los Angeles Lakers - Detroit Pistons, 4-2
MVP, James Worthy
1987
Los Angeles Lakers - Boston Celtics, 4-2
MVP, Magic Johnson
1985
Boston Celtics - Los Angeles Lakers, 2-4
MVP, Kareem Abdul-Jabbar
1982
Philadelphia 76ers - Los Angeles Lakers, 2-4
MVP, Magic Johnson
1980
Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers, 4-2
MVP, Magic Johnson
1972
Los Angeles Lakers - New York Knicks, 4-1
MVP, Wilt Chamberlain
1954
Minneapolis Lakers - Syracuse Nationals, 4-3
1953
Minneapolis Lakers - New York Knicks, 4-1
1952
Minneapolis Lakers - New York Knicks, 4-3
1950
Syracuse Nationals - Minneapolis Lakers, 2-4
1949
Minneapolis Lakers - Washington Capitals, 4-2

Al Sant Jordi, campionat del món de clubs

Amb el títol assolit pels Lakers i el campionat de l'Eurolliga guanyada pel Regal Barça, l'enfrontament que hi ha programat pel dijous 7 d'octubre –ja amb totes les entrades esgotades– ja es pot considerar un campionat del món de clubs. I és que en aquest partit s'enfrontaran els dos últims campions de les dues màximes competicions continentals per primera vegada des que hi ha enfrontaments entre equips de l'NBA i equips del bàsquet FIBA. Barcelona, el Sant Jordi, de vint-i-un botons.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)