ACB

JOAN CREUS

BASE DEL TDK MANRESA (1993-99)

“Allò del TDK ara és impossible”

La llegenda del Nou Congost va lligada al mite ‘Chichi’ Creus, que va liderar un miracle irrepetible en l’esport professional amb un triple que va donar avui fa 25 anys la copa al TDK Manresa; dos anys després arribaria la lliga ACB

COM SI FOS AHIR
Si per alguna cosa s’ha caracteritzat Joan Creus és perquè sempre ha estat en forma. Només així es pot explicar que jugués en l’elit fins als 42 anys. Han passat 25 anys d’aquell títol de la copa i ara, amb la samarreta commemorativa d’aquella gesta, sembla que el temps no hagi passat. Creus continua en forma, ara fent llargues caminades i anant amb bicicleta de muntanya per l’Ametlla del Vallès, el seu oasi de desconnexió.
A un jove d’ara li diria que la copa i l’ACB del TDK Manresa és com si en el futbol la lliga la guanyessin el Valladolid o el Rayo
Abans, quan un jugador canviava molt d’equip era mal vist, semblava que no s’ assentava. Tot al contrari que ara

Joan Creus (Ripo­llet, 24/11/1956) ha tor­nat a ser notícia avui perquè és el 25è ani­ver­sari de la copa que va acon­se­guir el TDK Man­resa a Múrcia el 1996. Va ser en la pròrroga i gràcies a un tri­ple del Chichi, com el coneix tot­hom. Ja reti­rat del món del bàsquet, reviu anècdo­tes fent un pas enrere en el temps per situar-nos en el bàsquet de lla­vors. Un mite, qui més par­tits ha dis­pu­tat (778) entre l’antiga pri­mera divisió i l’ACB) i una lle­genda viva.

Es va reti­rar el 1999, però quina pet­jada ha dei­xat...
Havíem fet diver­ses tem­po­ra­des a un nivell molt alt, estant en els pri­mers llocs de la lliga. Érem un grup en què ens portàvem molt bé, amb un bon ren­di­ment espor­tiu i de cop i volta gua­nyes. Per a un club com el Man­resa això va mar­car un abans i un després.
Amb la cele­bració dels 25 anys s’ha tor­nat a sen­tir mediàtic?
Les noves tec­no­lo­gies estan fent que hi hagi més incidència, tot va molt ràpid en la comu­ni­cació. És que érem cons­ci­ents que la vam fer molt grossa amb la copa i després amb l’ACB, però és que han pas­sat 25 anys i mai més ha pas­sat cap cosa que s’hi assem­bli. Sem­pre domi­nen els matei­xos.
Per als joves que no ho van viure, com eren aquell TDK i l’ACB?
La diferència de pres­su­pos­tos era gegant. Érem el ter­cer pres­su­post més baix de la lliga. A un jove li diria que és com si en fut­bol guanyés la lliga el Valla­do­lid o el Rayo quan era a pri­mera. En bàsquet seria un Fuen­la­brada. La copa va ser molt bèstia, però l’ACB amb tres play-off amb pista en con­tra és una cosa impos­si­ble de repe­tir-se.
El tècnic era un tal Salva Mal­do­nado. Ja tenia fusta?
Ell i el Pedro Martínez van mar­car un camí. El Salva havia estat juga­dor de nivell i va posar el seu aspecte tècnic molt impor­tant. Tenia 36 anys i mai es va sen­tir rookie. Venia de ser aju­dant del Pedro. Va aga­far l’equip amb molta per­so­na­li­tat i va tri­om­far i va ser l’entre­na­dor de l’any. A hores d’ara és un refe­rent i segur que d’ofer­tes n’ha tin­gut però no accep­tarà qual­se­vol cosa.
Abans els juga­dors s’iden­ti­fi­ca­ven amb els clubs. Això s’ha per­dut?
La culpa és de la glo­ba­lit­zació. En la meva època ens cos­tava molt can­viar d’equip, el que intentàvem era estar en un mateix club com més anys millor. Érem molts cata­lans: Lisard, Peñarroya, Este­ller, Cap­de­vila, Sin­gla, el Paco... Ara can­vien molt d’equip, la gent està acos­tu­mada a anar d’aquí cap allà, el tema econòmic influ­eix. Abans quan un juga­dor can­vi­ava molt d’equip era mal vist perquè sem­blava que no s’acon­se­guia assen­tar. Tot al con­trari que ara, en què la rara avis és qui està molts anys al mateix club.
Es va reti­rar havent jugat al Ripo­llet, l’Hos­pi­ta­let, Gra­no­llers, Barça i Man­resa. El lloc més lluny, a 47 km de casa seva!
Vaig tenir alguna oferta per mar­xar però feia pal. T’ho dic seri­o­sa­ment. Ja em va cos­tar mar­xar de Ripo­llet, que va pujar a pri­mera B, per anar a l’Hos­pi­ta­let, i hi havia 18 quilòmetres. Con­ti­nu­ava vivint a Ripo­llet i vaig inten­tar bus­car el Gra­no­llers, que pujava per ser més a prop de casa, i això que la distància era mínima.
Deixi’m dir-li que vostè és un símbol de Man­resa per sem­pre.
És curiós perquè vaig estar 14 anys a Gra­no­llers i només 6 a Man­resa i molta gent es pensa que soc de la capi­tal del Bages. A Gra­no­llers havíem aca­bat ter­cers, vam fer play-off... però en no gua­nyar res ningú ho recorda. És la gran diferència.
Al sos­tre del pavelló hi penja la seva samar­reta reti­rada amb el dor­sal 7. I a Gra­no­llers no!
És una pena perquè després de tant temps va ser un club històric i nostàlgic, per mi clau. La des­a­pa­rició va fer que passés de l’ACB a la lliga EBA i es va girar full. La ciu­tat em va voler fer un reco­nei­xe­ment i l’Ajun­ta­ment dona el premi a l’espor­ti­vi­tat, que porta el meu nom. M’hau­ria fet il·lusió tenir la samar­reta al mític pavelló de les Fran­que­ses. Jo i més lle­gen­des que van fer gran el club.
Ningú oblida aquell tri­ple històric, però recorda, en els seus 42 anys jugant, alguna altre tir a l’últim segon que anotés o fallés?
La veri­tat és que no en recordo cap. Però et con­fes­saré una cosa: el tir més impor­tant de la meva car­rera no va ser aquell. Va ser en l’últim par­tit de la lliga que vam gua­nyar con­tra el TAU al Nou Con­gost. I va ser una cis­te­lla quan encara fal­ta­ven 2 minuts. Era un atac espès, no el solu­cionàvem, em va arri­bar la pilota i vaig ano­tar un tir de dos, i vaig ser cons­ci­ent en el mateix moment que valia una lliga.
Vostè con­ti­nua en el bàsquet. Quin lli­gam hi té, amb el club?
No en soc soci, però en soc acci­o­nista. Man­resa és una ciu­tat rela­ti­va­ment petita que té la sort de tenir el bàsquet com un punt d’unió. Ha acon­se­guit que ara hi vagi molta gent d’abans però també molta gent jove s’hi ha engan­xat. El Nou Con­gost és un monu­ment més de la ciu­tat i això ja ho sap tot­hom.
Ja no hi ha patro­ci­na­dors com ara TDK, Fórum, TAU, Clesa... que dona­ven nom als clubs.
El de TDK real­ment encara ara la gent el diu. És increïble. Després de gua­nyar la lliga va aguan­tar un any més i va dei­xar de patro­ci­nar l’equip. Crec que Baxi també és una empresa que pot tenir aquest recor­re­gut, no pot­ser en èxits, perquè ara és com­pli­cat, però sí de vin­cu­lació molts anys al club.
I tot­hom es pre­gunta: com ho fa per man­te­nir-se tan en forma. Algun llançament a cis­te­lla?
No, no. Estic total­ment des­vin­cu­lat del bàsquet. Camino força per ciu­tat de manera mode­rada i els caps de set­mana, per l’Amet­lla del Vallès. Ara faig bici­cleta de mun­ta­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.