Més bàsquet

Bàsquet. Internacional

Doble èxit: Girona i Mèxic

El tècnic català Àlex Formento, un dels ‘pares’ del Bàsquet Girona, podria ser avui campió de la CIBA, copa mexicana, en la seva primera experiència després de la banqueta gironina

Àlex Formento (30-6-1976, Barcelona) ha estat un dels artífexs que el Bàsquet Girona estigui on és ara mateix: a l’elit. En un sopar amb el seu amic Marc Gasol, el president gironí li va dir d’engegar el projecte d’un club a Girona. I mentre ell jugava a l’NBA, qui es va quedar a Fontajau tot el dia cada dia va ser Àlex Formento, un històric jugador de les competicions FEB, i el seu amic Chus Escosa. Formento va fer pujar l’equip a la LEB Or com a tècnic però no va continuar al capdavant de l’equip i va capficar-se a continuar la seva il·lusió: entrenar. El català va viure l’ascens gironí a l’ACB a 9.754 quilòmetres de distància: “Tan lluny que estava i tan a prop que me’l sentia, com si fos a Fontajau, pel que m’estimo el club, pels meravellosos anys que hi vaig viure i per com ha estat des de l’inici del trajecte personal del Marc i la culminació d’un somni que tenia ell i els que el vam acompanyar; alegre també pel bàsquet català i per Girona i per haver contribuït amb el meu granet de sorra allà on em sento casa meva.”

Formento va deixar la família a Sant Feliu de Llobregat i l’1 de març va aterrar per dirigir els Astros de Jalisco. Avui pot ser campió de la competició de la copa mexicana si supera els Rayos d’Hermosillo, al qual dominen 3-2 en una sèrie al millor de set partits. A Mèxic hi ha, com passa amb el futbol a l’Argentina amb el trofeu Apertura i trofeu Clausura, dues competicions que són la lliga i la CIBA copa, la que avui pot enlairar. Va arrencar el 30 de març i en només 112 dies hauran jugat 52 partits. Una passada. No queden entrades i més de 4.500 espectadors ompliran el pavelló. Més enllà del que passi avui –si perd queda el setè i definitiu partit de la final– l’experiència ja ha estat enriquidora: “Hauré dirigit com a mínim 52 partits, que és com haver entrenat dos anys a la LEB, he après un altre tipus de bàsquet, gestió de jugadors que es volen guanyar un contracte i superar tot tipus d’obstacles.” Formento ja té l’oferiment de continuar durant la lliga com a ajudant de l’ex ACB Valdeomillos en el mateix equip. Una de les coses de què està més satisfet el tècnic català és que han creat un precedent: “Els grans clubs només jugaven la lliga, i no ho feien a la CIBA, i ara tots estan optant per doblar, és un espectacle amb nivell.” Formento també sap quin sacrifici ha fet: “Tinc la sort que la meva dona Rita sap de què va això del bàsquet i la passió que tinc, i m’ha donat suport sempre, però és dur estar separat també dels meus fills, però és el que volia, i tot el que es vol té un preu, i tinc clar que vull entrenar.”

7
anys
va estar Formento en el Bàsquet Girona fent equip amb Marc Gasol i amb Chus Escosa, sent qui ho portava tot, des d’obrir el pavelló a director esportiu o sent el tècnic.
20,5
assistències
per partit ha repartit l’Astros, el millor equip de la lliga. A més, segon màxim anotador (93,1 punts).
18,4
punts
ha anotat de mitjana Jordan Loveridge i Javion Blake 18,1. Han estat els dos millors.
8
ascensos
com a tècnic i/o jugador: 4 a LEB Or, 2 a Plata i 1 a Lliga Femenina
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)