Lliga femenina

El projecte no cristal·litza

Bàsquet. Lliga Femenina. L’Spar Girona cau en les semifinals i tanca la temporada en blanc sense haver assolit el gran objectiu de segellar el bitllet per tornar a la desitjada Eurolliga

La qualitat de la plantilla de l’Spar Girona havia generat unes expectatives que no s’han complert i l’equip, que mai no ha acabat de trobar la sinergia desitjable ni la química necessària atesa la vàlua individual de les seves jugadores, ha fet curt en la recerca dels seus objectius. Les lesions i les circumstàncies adverses han tornat a afectar la plantilla però es podria considerar que en un grau inferior al desgavell físic del curs anterior quan l’inquilí de la banqueta va ser Bernat Canut, que va aixecar la supercopa, el darrer títol que ha entrat a les vitrines del club. L’exercici, de fet, va arrencar amb males sensacions quan es va deixar escapar la lliga catalana en la final contra el Cadí la Seu. Lashann Higgs, mal averany, ja no s’havia presentat al primer entrenament i el club se’n va desvincular. En termes globals, l’Spar Girona ha perdut partits contra rivals amb un talent prou inferior i aquí radica part de la qüestió. La directora esportiva, Laia Palau, iniciarà ara la confecció d’un nou projecte, amb Roberto Íñiguez o sense, a partir de les experiències viscudes i de tres jugadores amb contracte en vigor perquè van signar per dos anys: Sandra Ygueravide, Marta Canella i Laura Peña.

Això sí, la lesió al febrer de Rebekah Gardner, que va tornar per substituir Kelsey Mitchell –trencament fatal del tendó d’Aquil·les del peu dret–, quan estava agafant el fil va ser un sotrac. La nord-americana s’havia convertit en un referent en l’atac. El club va fitxar l’australiana Lauren Nicholson: 12 punts i 11,5 de valoració en lliga regular i 9,3 i 9 en el play-off. La darrera incidència negativa va ser la baixa durant el play-off de la base Laura Peña per temes de salut. Marta Canella ha assumit part de la direcció del joc per ajudar la veterana Sandra Ygueravide. També s’ha perdut un bon grapat de partits Irati Etxarri –n’ha jugat només nou en la lliga–, que completava la recuperació del trencament del curs anterior i que ha acabat lesionada.

El desitjat retorn a l’Eurolliga, el gran cavall de batalla, depenia del fet d’arribar a la final de la lliga i l’Spar Girona va caure en les semifinals. Va començar, de fet, amb un inici engrescador pel triomf a Fontajau contra l’Avenida (+12) però va acabar amb un trist final per la contundència de la derrota a Würzburg diumenge passat (82-51). L’equip ha pujat un esglaó respecte de l’eliminació del curs passat en els quarts contra el Barça CBS, però no n’ha fet prou. En els quarts es va desfer del Jairis amb mà de ferro (50-60 i 70-47).

Laura Antoja, al carrer

El curs, de fet, ja va arrencar tort. Els mals resultats van provocar la pèrdua de confiança en el projecte liderat per Laura Antoja, que va ser substituïda al desembre després d’una dura derrota a casa contra l’Estudiantes (60-78) i un balanç preocupant de 8-4. L’elèctrica estrella, la nord-americana Kelsey Mitchell, sobre la qual havia de girar el projecte, ja havia demanat per marxar i va deixar el club al novembre per centrar els seus esforços en els Jocs Olímpics. Antoja proposava un bàsquet ràpid i intens, però l’equip era irregular i va ser destituïda. Jordi Sargatal va exercir l’interinatge i va arribar l’experimentat Roberto Íñiguez, amb el qual l’Spar Girona havia guanyat la lliga 2014/15. La nostàlgia es mesclava amb el rebuig pels polèmics enfrontaments del tècnic contra les gironines. Amb ell, l’equip ha fet un balanç de 10-8 en la fase regular –quart amb 18-12– i de 3-1 en el play-off. En tot cas, amb qualsevol dels dos tècnics, els partits de fase regular contra els tres primers –Perfumerías Avenida, 26-4; València, 25-5, i Casademont Saragossa, 24-6–, els equips que han jugat Eurolliga, han estat un viacrucis amb un 0-6 eloqüent. De fet, en la primera jornada, l’equip va caure a Saragossa: 65-38.

Magarity, en el cinc ideal

La sueca Regan Magarity, un tros de jugadora, ha estat la millor de l’equip en la lliga i la seva designació en el cinc ideal de la competició com a millor alera pivot així ho constata. 13,4 punts, 7,8 rebots i 19 de valoració en lliga regular en 26,7 minuts avalen el seu gran rendiment. En els quatre partits de play-off pel títol acredita 14,2 de valoració, amb 9,25 punts i 6,7 rebots en 26 minuts.

LES DADES

18-12
Balanç
en la lliga regular, amb un 8-4 en l’etapa de Laura Antoja i un 10-8 en el període de Roberto Íñiguez
Patrocini
19
de valoració
en 30 partits de lliga regular i 26 minuts ha acreditat Regan Magarity, amb 13,4 punts i 7,8 rebots
9
partits
de lliga regular ha jugat Irati Etxarri (4 de valoració en 15,4 minuts), que n’afegeix un de la copa
4
partits de lliga
va jugar Gardner (9,5 punts i 13,5 de valoració), que en va jugar 3 a Europa: 5,7 i 8

El desgavell de la copa

El tràngol viscut a Huelva en els quarts de final de la copa contra l’Estudiantes (49-72) va ser de mal digerir. Desballestat en el joc interior per les lesions de Magarity i Labuckiene, l’Uni va ser infinitament inferior contra el mateix rival que ja havia provocat la destitució de Laura Antoja. Campió el 2021 i finalista sis anys seguits (2017-22, cinc derrotes amb l’Avenida i el títol contra el València), l’Spar Girona es quedava fora en els quarts per segon any consecutiu.

L’esperança de l’Eurocopa

A Europa, l’Spar Girona va jugar una primera fase immaculada (6-0), va eliminar el Szekszárd hongarès i el Cadí la Seu i va engrescar posteriorment l’afició superant el Galatasary turc en els quarts, amb un triomf de prestigi a domicili (81-83) que va confirmar la victòria a Girona (77-64) en l’anada. El Besiktas va despertar del somni el conjunt gironí en les semifinals, en les quals va ser inferior, igualant el sostre en la competició que havia conquerit el 2019.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció