Jocs Olímpics
La internacionalitat de l’NBA
Trucada urgent a les estrelles NBA
Apel·la al patriotisme americà per evitar repetir el fracàs en l’últim mundial: sense medalla
Per primer cop en la història les dotze seleccions tindran com a mínim un jugador NBA; a París, 51 dels 144 participants juguen en la lliga nord-americana
Han guanyat set de les últimes vuit medalles d’or en els Jocs Olímpics. Però fa quatre anys, en el mundial del 2020 de Tòquio hi va haver el primer avís: després de 17 anys sense cap derrota, va ensopegar contra França. El 2004, a Atenes, havia cedit contra la “generació daurada” de l’Argentina en les semifinals, amb Scola, Ginóbili, Oberto, Nocioni, Delfino, Prigioni i companyia. Però l’avís del 2020 no va servir de gaire, perquè la darrera bufetada va arribar fa només un any, en el mundial de les Filipines, on els Estats Units, amb dotze estrelles NBA, van perdre les semifinals contra Alemanya (113-111) i la lluita per la medalla contra el Canadà (127-118). No només no van aconseguir l’or, sinó que es van quedar sense metall, cosa impensable. El patriotisme americà no podia permetre una caiguda així, i la convocatòria per a la reconquesta fa por. En la preparació, però, no han brillat. Això sí, tres partits, tres victòries: contra el Canadà, el Sudan i Alemanya.
Totes les seleccions tenen 1 NBA
És un fet inèdit que parla de la globalització de la lliga nord-americana. Un exemple de cada selecció: Wembanyama (França), Antetokounmpo (Grècia), Aldama (Espanya), Joe Ingles (Austràlia), Shai Gilgeous-Alexander (Canadà), Pereira (Brasil), Schröder (Alemanya), Alvarado (Puerto Rico), Rachimura (Japó), Jokic (Sèrbia), JT Thor (Sudan) i Curry (USA).
Absències il·lustres
Sobretot hi faltaran icones mundials com ara Luka Doncic, fora amb Eslovènia del preolímpic; Domantas Sabonis (Lituània), i els Estats Units no han convocat l’estrella dels Knicks Brunson, i Kawhi Leonard es va lesionar. Kevin Durant, màxim anotador de la història nord-americana en els Jocs, de moment no ha jugat cap partit de preparació per lesió.
LeBron, primer banderer NBA
En els que seran els seus quarts Jocs Olímpics tot i haver-se perdut les últimes dues edicions, LeBron James (39 anys) serà el banderer, una cosa que no ha fet mai un jugador NBA. Va ser escollit a través d’un procés de votació de la Comissió d’Atletes en què hi ha 592 membres. Divendres portarà la bandera nord-americana al costat d’una atleta encara per definir. Els pròxims Jocs seran a Los Angeles. El 1992, amb el Dream Team amb Jordan, Magic, Bird i companyia, la banderera va ser l’atleta Francie Larrieu Smith.
Debut: prohibit perdre-se’l
L’estrena dels nord-americans, que es podran seguir per Youtube, serà diumenge vinent (10.15 h) contra la Sèrbia de Jokic. El segon partit de la lligueta prèvia serà contra el Sudan del Sud (dimecres 31, 14 h) i tancarà la fase prèvia contra Puerto Rico el dissabte 3 d’agost (10.15 h).
Quines estrelles hi ha i on juguen?
Curry (Warriors), LeBron i Anthony Davis (Lakers), Booker i Kevin Durant (Suns), Jrue Holiday, Derrick White i Tatum (Celtics i MVP finals NBA), Embiid (Sixers), Tyrese Haliburton (Pacers), Anthony Edwards (TWolves) i Edrice Adebayo (Heat). El seleccionador torna a ser Steve Kerr (Warriors) amb tres ajudants: Mark Few (Universitat de Gonzaga), Tyronn Lue (Clippers) i Erik Spoelstra (Heat).
Sabies que el Dream Team...
que va ser el primer cop que els Estats Units portaven un equip amb estrelles NBA va ser a Barcelona? Només un dels dotze jugadors (Christian Laettner) era universitari aterrat de Duke tot i que tothom apostava que seria Shaquille O’Neal. En aquell Dream Team hi havia (màxim anotador amb 18 punts de mitjana), Magic Johnson, Jordan, Bird, Stockton, Drexler, Mullin, Barkley, Pippen, Pat Ewsing i David Robinson. El dirigia Chuck Daly (Pistons) i va deixar fora l’estrella dels de Detroit i de l’NBA Isaiah Thomas. Tenia com a ajudant Mike Krzyzewkski, una institució universitària en dirigir Duke del 1980 fins al 2022 i la selecció, del 1987 al 1990 (quan no hi anaven NBA) i del 2006 al 2016. El Dream Team va guanyar a Barcelona 1992 els vuit enfrontaments que van jugar de 43,75 punts de diferència mitjana. Contra Espanya (122-81), a semifinals contra Lituània d’Arvidas Sabonis (127-76) i en la final contra Croàcia de Drazen Petrovic (117-85).
L’NBA català: Jordi Fernández
Un altre tècnic de la lliga nord-americana que repeteix en els Jocs –ja va ser ajudant de Mike Brown amb Nigèria– és el badaloní Jordi Fernández, nou entrenadors dels Nets. Compta amb 10 NBA en l’equip, acaba de guanyar medalla en el mundial i és al grup d’Espanya. Té estrelles com Shai Gilgeous-Alexander i Dort (Thunder). RJ Barrett (Raptors), Brooks (Rockets), Nickeil Aldeznder-Walker (TWolves), Lyles (Kings), Murray (Nuggets), Nembhard (Pacers), Olynyk (Raptors) i Powell (Mavs). Els Warriors no han deixat jugar Andrew Wiggins.
Equip llegendari, equip WNBA
La selecció femenina dels Estats Units, dirigit per Cheryl Reeve, i farcit de jugadores WNBA, és el més llorejat d’ençà que les dones poden competir: han guanyat set medalles d’or seguides (nou d’or en total, una de plata i una de 1 bronze). La majoria de les medalles, amb Diana Taurasi al capdavant. La nord-americana (42 anys) arriba als que seran els seus sisens Jocs –com l’ex NBA Rudy Fernández– amb l’objectiu d’eixamplar més el seu llegat (no ha perdut mai cap partit olímpic). Curiosament fa 48 hores els Estats Units, que suma 55 partits sense perdre en uns Jocs des de la final de Barcelona 1992, va cedir contra un combinat de la WNBA (117-109). Les nord-americanes tenen un autèntic Dream Team. Començant per l’MVP de la temporada passada, Breanna Stewart, i seguint per l’MVP del 2022 i vigent campiona de la lliga amb Las Vegas, A’ja Wilson. De fet, d’aquesta franquícia hi haurà figures com ara Chelsea Gray –amb passat gironí–, Jackie Young o Kelsey Plum. Un campionat especial sobretot per a Brittney Griner: la pivot jugarà els seus tercers Jocs i ha tornat a una convocatòria amb la selecció després d’haver estat empresonada a Rússia durant 10 mesos l’any 2022. El debut serà dilluns (21 h) contra el Japó, segona jornada contra Bèlgica l’1 d’agost (21 h) i la tercera, contra Alemanya, el 4 d’agost (17.15 h).