Més bàsquet

Esports

Mor Carme Famadas, pionera del bàsquet femení

Guanyadora de tres lligues consecutives durant els anys setanta amb la UE Mataró

Maria del Carme Famadas i Soler, considerada una de les primeres estrelles del bàsquet femení català, i impulsora de la incorporació de les dones a l’esport, va morir ahir, als 80 anys, segons ha informat la redacció d’Esport3.

Va néixer a Argentona l’abril de 1944 i la seva carrera esportiva va començar al Col·legi Immaculada Concepció d’Argentona (CIC). Un club de bàsquet fundat l’any 1955 i amb el que Famadas va guanyar la Copa d’Espanya en dues ocasions (1957 i 1958) i va ser campiona de Catalunya en tres (1960, 1961 i 1965). També es va proclamar campiona d’Europa júnior el 1959 a Lovaina i el 1961 a Estrasburg, i subcampiona el 1960 a Sant Sebastià. Mesurava 168 cm i jugava a la posició de base. La temporada 1964-65 es va crear la Lliga espanyola de bàsquet femení, i la reestructuració de les competicions estatals va comportar que el CIC disputés la lliga de la segona divisió. Aquella temporada, gràcies a la superioritat que demostrava Famadas, l’equip va aconseguir l’ascens a primera divisió, però no es va poder fer efectiu per la gran despesa econòmica que suposava per l’entitat. Per aquest motiu, la temporada següent, Famadas va incorporar-se a la UE Mataró, que sí que jugava a la màxima categoria. L’estrella catalana va marcar tota una època en aquest nou club. Durant dotze temporades va guanyar tres títols de Lliga de forma consecutiva (1972, 1973 i 1974) i ella va ser escollida la millor jugadora del campionat en tres ocasions (1971, 1972 i 1973). En tots aquests anys no es va cansar de reivindicar el paper de la dona dins l’esport i pressionar a les institucions perquè les tinguessin més en compte. Va finalitzar la seva carrera al CB Vilassar de Mar (1977-78) i a l’Argentona (1978-81). Paral·lelament, va ser internacional absoluta amb la selecció espanyola en vint-i-tres ocasions, entre el 1969 i el 1974, destacant sobretot la seva participació en el Campionat Europeu d’Itàlia de 1974.

Entre altres distincions, l’any 2000 va ser reconeguda com a Històrica del Bàsquet Català per la federació catalana i l’any passat l’Ajuntament d’Argentona li va concedir la Medalla d’Honor del municipi.

El periodista esportiu Jordi Robirosa ha destacat a les xarxes socials el camí que va obrir Famadas perquè darrere seu arribessin moltes altres grans jugadores com l’Anna Junyent, la Marta Fernández, la Laia Palau o la Cindy Lima.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)