Lliga catalana

Serà brutal

Tarragona és el marc d’una edició ACB amb sis participants en un fet històric i amb quatre dies d’autèntic espectacle de bàsquet català amb l’arribada del Hiopos Lleida

Serà brutal. Històric. Sis equips lligats a la FCBQ engegaran una Lliga Catalana amb un format diferent del de sempre, amb dos grups de tres equips cadascun que disputaran una lligueta i els primers classificats disputaran la final. Els sis participants han guanyat algun cop la competició: el Barça, 24 vegades; la Penya, 11; el Manresa, dues; el Girona, dues; l’Andorra, dues, i el Lleida –tot i que era un altre club– també dues. Els blaugrana, reis de la lliga, han guanyat les últimes dues edicions, precisament fa dos anys al mateix Palau d’Esports Catalunya tarragoní, on s’espera una gran entrada durant els quatre dies de competició. El president de la FCBQ, Ferran Aril, i la seva junta estrenen el mandat, de quatre anys. Els blaugrana ja estan avisats perquè un dels rivals, el Bàsquet Girona, ja els va tombar en la gira asiàtica de tots dos equips. El MoraBanc vol aprofitar per continuar fent proves però sense arriscar-se perquè té Europa a la vista. A l’altre grup la Penya, que no guanya des de fa 16 anys, intentarà tombar l’equip que arriba arrasant: el Baxi. El Hiopos no renunciarà a res, però a poc més de dues setmanes de començar l’ACB encara li falten peces i no han pogut treballar tots. Tots els partits, per Esport3.

Homenatge a Maldonado

Abans del partit de la tarda, al pavelló de Campclar, es farà un homenatge a Salva Maldonado, que després de tota la vida com a entrenador ha decidit plegar. Maldonado continua sent el seleccionador català. Hi haurà un clínic dels seus amics Lluís Riera, que actualment entrena a Escòcia, i Pau del Tío, tècnic ajudant al Baxi. Després se li farà l’homenatge en el partit Penya-Manresa, clubs on ha entrenat; sortirà a la pista per ser ovacionat pel públic.

GRUP A
Bàsquet Girona, Andorra i Barça
GRUP B
Penya, Hiopos Lleida i Baxi Manresa
Avui, 11 de setembre
Bàsquet Girona - Andorra 12.30 h
Joventut - Baxi Manresa 20.30 h
Demà, 12 de setembre
Hiopos Lleida - Baxi Manresa 18.30 h
Barça - MoraBanc Andorra 21 h
Divendres, 13 de setembre
Hiopos Lleida - Joventut 18.30 h
Barça - Bàsquet Girona 21 h
Final. Diumenge, 15 de setembre
Primer grup A - primer grup B 19 h

Ambició a Fontajau

El Bàsquet Girona ha donat la confiança a Fotis Katsikaris, que va evitar patir per la permanència. L’únic problema que tenen ara mateix els gironins és que James Nnaji, el pivot del Barça cedit a Fontajau, no pot jugar fins d’aquí a unes setmanes, però l’equip està rendint, com va demostrar a la Xina doblegant el Barça. Els exblaugrana Sergi Martínez (nou capità), Juani Marcos i Sorolla donen continuïtat al projecte, al costat d’Yves Pons, Maxi Fjellerup, Susinskas i sobretot Iroegbu, que semblava que semblava que seria impossible mantenir-lo per les ofertes que tindria però s’ha quedat. Els reforços de Cáffaro, Juan Fernández i Guillem Ferrando donen un plus.

Amb apostes segures

Hanga (35 anys) i Pustovyi (32) són apostes segures. Saben el que s’hi dona, coneixen la lliga, coneixen Europa i s’afegeixen a Tomic (37), Ribas (37), Vives (31) o Robertson (30); completen mitja plantilla, on es busca un resultat immediat: tornar a estar entre els vuit millors. Dani Miret, l’aposta de la casa a la banqueta, té peces i també manté el futur NBA Michael Ruzic o els joves Kraag i Allen, que tindran una altra oportunitat per consolidar-se en detriment de Busquets. Les apostes reals Dotson, Van der Vuurst o Kaiser Gates. A Badalona, però, tothom continua pendent del somni: que Ricky s’ho repensi i acabi fitxant.

L’ombra de Pedro

Nou jugadors nous. Moltíssims i molta feina per fer. El Baxi Manresa ha fitxat un entrenador com Diego Ocampo, que garanteix treball, treball i treball. Però tot i les bones sensacions fins ara en la pretemporada, l’ombra de Pedro Martínez és molt gran i és el que el club i l’afició han d’entendre per no generar frustració. Fins ara, tot i la lesió de l’interior Massa, hi ha peces que il·lusionen, sobretot Hunt. També el fill de l’històric pivot del TDK Derrick Alston, mentre que torna a l’ACB Cate i han d’aprofitar l’aposta de Retin Obasohan, Àlex Reyes, Chuba Ohams i Véscovi. Ocampo continuarà, com a Tizona Burgos, amb Saint-Supery, base cedit de l’Unicaja que serà estrella ACB en el futur immediat.

Andorra mira amunt

El MoraBanc Andorra, equip no català però adscrit a la Federació Catalana de Bàsquet, ha estat el més matiner en la pretemporada. Ho ha estat perquè ha de disputar a Antalya (Turquia) el pròxim 18 de setembre la prèvia de la FIBA Champions League contra els Giants Anvers. Després de pujar a l’ACB, els andorrans van consolidar la plaça però ara en volen més. Okoye, Bassas, Chougkaz, Doumouya, Lammers, Shannon Evans i l’ex Barça Kuric és la llista de jugadors de talent que han aterrat al Principat. Ja no en tenen prou amb la permanència a l’ACB i fer la prèvia de la FIBA Champions League. En volen més. Si arribessin a la final, no podria jugar el primer equip per la cita europea que tenen, en què s’hi juguen la vida.

Només li val el títol

Justin Anderson, Metu, Punter, Juan Núñez, Youssoupha Fall, Kevin Punter i el jove italià del planter, Dame Sarr, peces de primer nivell per intentar redreçar el rumb d’un Barça que té una oportunitat única per trencar l’hegemonia del Madrid, que sense Rudy, Sergio Rodríguez i el trident francès (Poirier, Yabusele i Causeur) sembla que pot haver perdut allò que tan bons resultats li ha donat, que és mantenir la columna vertebral. És cert que manté Campazzo, Tavares i companyia, però Peñarroya sembla que podria ser l’escollit per canviar la dinàmica després de l’adeu de Grimau. Al Barça ja se sap que només valen els títols i la lliga és el primer, i d’aquí a deu dies ve la supercopa amb el clàssic contra el Madrid. Abans, però, prova de foc en el bàsquet català. Ja recuperats de la gira a la Xina.

Bogeria total a Lleida

L’entrenador més jove de la lliga, Gerard Encuentra (34 anys), ha fet possible el somni: Lleida torna a tenir ACB. El Hiopos ha estat capaç de desfermar la bogeria en un territori amb molts quilòmetres i amb poca població. És un premi per a la demarcació. Però al club no en tenen prou amb el premi, volen consolidar el projecte a l’ACB per molts anys. Això està fent que els passos siguin sòlids sense precipitacions. Només es mantenen dos herois del curs passat (Rafa Villar i Hasbrouck) i els falten les peces interiors clau. No hi ha pressa però el temps no s’atura. L’equip competeix, té un segell, però necessita talent per no viure només d’il·lusions. De moment sembla que es fitxarà un pivot temporal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)