FEB

BÀSQUET / LLIGA FEMENINA

Pretemporada d'hivern

El calendari s'atura i deixa el gros dels equips un mes sense competir

Els tres catalans no tornaran a la feina fins al dilluns 3 de gener

Ni Bou, ni Díez ni Tubau ho entenen, però en busquen la part positiva

Andreu Bou
TÈCNIC DEL CADÍ LA SEU
«Vam començar amb un calendari amb cinc jornades en deu dies i l'acabarem amb tres en set dies. Diuen que tot ve imposat per la FIBA i el mundial, però alguns clubs van proposar que la copa es jugués el 5 i el 6 de gener i el 8 hi hagués lliga, però no va tirar endavant»
«Personalment, prefereixo competir el 2 de gener que no pas aquesta inactivitat. La temporada passada només vam tenir tres dies i mig de festa per aquest motiu, i entenem que era molt més racional»
Joan Carles Díez
TÈCNIC DEL GIRONA FC
«No ho puc entendre. Hi ha els cervells pensants en els clubs i en la federació que han fet això. En un bàsquet professional és ridícul. L'equip masculí del Girona (LEB Or) en el temps que nosaltres parem juguen quatre partits. És el que hi ha: la federació marca i els clubs accepten»
«És una situació que com a tècnic se m'escapa. D'una banda programes una temporada escurçada en mesos per tal d'ajustar el pressupost i després resulta que dins aquesta temporada estàs un mes sense jugar»
Xavi Tubau
TÈCNIC DE L'OLESA
«Aquesta aturada és per a nosaltres un afegit més en una temporada atípica, irregular. Vam estar una setmana sense entrenar-nos, tres jugadores han marxat i tot plegat ha fet impossible preparar res. Ho intentes, però és inútil»
«Les primeres jornades, comprimides, per un equip com el nostre amb la poca pretemporada que vam fer semblaven un problema, però encara en vam sortir prou bé, amb dues victòries. Després, quan semblava que podíem evolucionar esportivament, van arribar tots els problemes econòmics»

Va començar la temporada quatre dies després que acabés el mundial, el 10 d'octubre, de pressa i corrents, amb cinc jornades en quinze dies. Ara, nou setmanes després la competició para i no tornarà a engegar fins al 15 de gener. En aquest escenari es troben el gros dels equips de la competició, exactament tots llevat del Ros, el Perfumerías, el Rivas i el Mann Filter, els quatre equips que jugaran la copa el cap de setmana del 8 i el 9 de gener. Per a la resta, entre els quals els equips catalans, una lliga programada d'octubre a març preveu un mes sense activitat entre la primera i la segona volta. Ras i curt, tocarà començar de nou.

Ni competició ni partits.

Tot plegat ha fet que la majoria de les jugadores dels equips facin vacances des de diumenge passat fins al 3 de gener, que és quan tenen fixada la tornada a l'activitat. Aleshores, pretemporada d'hivern. «Tenim una setmana per fer una petita pretemporada i fer la readaptació a pista –exposa Andreu Bou, tècnic del Cadí–», en un intent per estar a punt per fer una setmana normal d'entrenaments (amb partit el dissabte) el dilluns dia 10. Per aquests dies que queden d'any 2010 a les jugadores se'ls ha donat un pla específic físic, «tot i que després no saps mai fins on s'ha seguit –assevera Xavi Tubau, tècnic de l'Olesa–. Pots tornar i trobar-te jugadores en un estat físic molt diferent l'una de l'altra». En qualsevol cas, Tubau no creu que es pugui parlar d'un nou inici, «perquè ja hi ha un bagatge previ. Serà una continuïtat amb un parèntesi llarg». El Girona té previst treball en doble sessió els tres primers dies i, si es pot, fer un partit a porta tancada el divendres dia 7 –idea que també estudia el Cadí i l'Olesa–. Això, però, haurà de ser entre equips de Lliga Femenina, perquè a França –on es podria trobar rival per proximitat geogràfica– hi ha competició igual que a Lliga 2 o a Copa Catalunya.

Una situació poc comprensible i que, per Joan Carles Díez, entrenador del Girona, no té per on agafar-se. «Els equips que estaven bé poden pensar que és una llàstima, i els que estaven malament, al revés. Però a cap els garanteix res. Potser estaves malament i quan tornes estàs pitjor.»


La lliga es reprèn el 15 de gener, i el 8 i el 9 es juga la copa, un torneig de només quatre equips

LA PRIMERA VOLTA

Girona
5-8
A casa
0 - 5 (0%)
A fora
5 - 3 (62%)
Punts a favor
62,2
Punts en contra
66,3
Diferencial
- 4,1
Rebots
30,9
Assistències
10
Recuperacions
7,9
Pilotes perdudes
13,6
Tirs 2p
42,6%
Tirs 3p
28,9%
Tirs lliures
69,4%
Valoració
54,1
Cadí la Seu
3-10
A casa
2 - 4 (33%)
A fora
1 - 6 (14%)
Punts a favor
66,6
Punts en contra
76,7
Diferencial
- 10,1
Rebots
29,6
Assistències
10,5
Recuperacions
6
Pilotes perdudes
17,3
Tirs 2p
47,9%
Tirs 3p
30,2%
Tirs lliures
75,9%
Valoració
54,1
Olesa
3-10
A casa
2 - 5 (28%)
A fora
1 - 5 (16%)
Punts a favor
63,8
Punts en contra
79
Diferencial
- 14,2
Rebots
32,1
Assistències
10
Recuperacions
6,2
Pilotes perdudes
14,4
Tirs 2p
42,2%
Tirs 3p
29,6%
Tirs lliures
69%
Valoració
58,2

En el pitjor moment

D'amarga s'ha de qualificar la primera volta del Cadí, amb molts partits competits fins als darrers cinc minuts però acabats en derrota. Per això, després de vèncer el Rivas fa deu dies, l'aturada no arriba ni de bon tros en el millor moment per a l'equip. «Ara estàvem en un moment molt bo –explica Bou–. Sobretot després de guanyar el Rivas, però ja abans l'equip tenia moments de joc molt bons. Però les coses són com són, i ens hem de prendre aquesta aturada en positiu i aprofitar-la per agafar forces i fer net en els problemes físics d'algunes jugadores [Donaire].» El Cadí, pendent del recurs en el partit contra el Sóller, reprèn la competició el dia 15 a la pista de l'Hondarribia.

Una altra anomalia en el camí

Per a l'Olesa, parlar de la seva temporada és parlar irremeiablement dels problemes econòmics que té l'entitat i que ha fet que les jugadores cobressin la nòmina d'octubre fa sis dies. Per això, per Xavi Tubau, el fet esportiu és indestriable de la precarietat econòmica. «Cal redreçar el rumb en l'aspecte econòmic. En el club creuen que ho poden fer, però no ho sé, la veritat. És impossible afrontar la temporada només amb vuit jugadores. Els últims partits en són un exemple: tenim gasolina per a dos quarts. Després del descans, desapareixem.» Després de guanyar dos dels primers quatre partits –amb la plantilla sencera– l'equip només té un triomf des del 20 d'octubre. Hi torna a Las Palmas.

Bo per a l'estat físic de l'equip

Grans actuacions –Ros, Perfumerías, Rivas i Saragossa– combinades amb partits decebedors –Gran Canària o Hondarribia– han format part d'una primera volta en què el Girona ha estat el segon equip que més victòries ha assolit lluny de casa, superat només pel Ros (6). Per a Joan Carles Díez, el mes sense competició té una part positiva. «Per nosaltres, acceptant que mes sense jugar sempre és una incògnita quan a la resposta que faràs en la tornada, serà bo. Som una plantilla curta i físicament hem arribat al desembre amb molts problemes [Antoja, Reis, Sinyol i Guneva]. A priori ens ha d'anar bé, si bé després no saps mai què pot passar.» L'equip hi tornarà contra l'Extrugasa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)