ACB

Bàsquet

Lliga Endesa

Costures que peten

Lliga Endesa. L'ACB, pressionada per l'ampliació de l'Eurolliga i la implantació de les finestres FIBA el curs 2017/18, es comença a plantejar la reducció d'equips aprofitant que ara en són 17

L'ACB no tindrà cap més remei que plantejar-se una competició amb 16 equips si no vol acabar accelerant involuntàriament la baixa dels equips que estan en l'Eurolliga. I ha de dissenyar l'estratègia al llarg d'aquesta temporada. Pressionada per l'Eurolliga –30 jornades de fase regular per a tots contra les 24 del passat– i per la necessitat de respectar les finestres imposades per la FIBA (del 20 al 28 de novembre del 2017 i del 19 al 27 de febrer del 2018), la lliga s'ha quedat sense marge per comprimir més un calendari que ja amenaça de fer petar les costures i que seria inviable per al curs 2017/18.

Ho va admetre el mateix president de l'ACB, Francesc Roca, en l'última assemblea: “La reducció a 16 equips s'ha plantejat diverses vegades. Presenta dificultats, però s'haurà de prendre alguna decisió de cara al futur.”

El fet que la lliga 2016/17 tingui 17 equips és una oportunitat per abordar la reforma, però amb matisos. Si bé es mantenen dos descensos (el 16è i el 17è), l'ACB no considera que aquest sigui un tema tancat. D'altra banda, hi ha un acord amb el Palència i el Melilla –els dos equips que tenien dret esportiu a ingressar a l'ACB– per guardar-los plaça per a l'estiu vinent. Convé a la lliga per evitar una demanda contra el cànon d'ingrés (3,6 milions) que Competència previsiblement farà eliminar o retallar dràsticament per a la temporada vinent. Al Melilla i al Palència també els va bé, perquè confien que accedir a l'ACB 2017/18 serà molt més barat. Però si aquests dos clubs poguessin assumir l'ingrés i, a més, els que obtinguessin el dret esportiu fossin uns altres, el problema es multiplicaria i no deixaria cap alternativa que anar a un canvi de sistema de competició per, mantenint el nombre d'equips, reduir la quantitat de jornades.

Dilluns i divendres, ACB

De moment, l'encaix de la nova Eurolliga amb una ACB de 34 jornades (amb el matís que cada equip juga 32 partits) obligarà a fer equilibris tan precaris com que els equips que estan a totes dues competicions jugaran nou partits entre el 16 de desembre i el 8 de gener (23 dies), amb festes de compliment obligat pel conveni amb l'associació de jugadors (per Nadal i Cap d'Any) que no es podran respectar. O tres sèries de cinc partits en nou dies (divendres, diumenge, dimecres, divendres i diumenge) amb els seus desplaçaments corresponents. Tant és així, que un precepte gairebé sagrat en l'ACB, la prohibició de jugar dilluns i divendres, s'ha anul·lat i ara es permetrà si hi ha acord entre clubs.

LA DADA

4
equips
podrien demanar l'ingrés a l'ACB 2017/18: els dos que s'ho guanyin a la pista, el Palència i el Melilla.

Només Polònia, França i Alemanya van a 34 jornades

De les lligues amb pes que es disputen a Europa, únicament tres tenen una fase regular de 34 jornades, com l'ACB. Són la ProA francesa (18 equips), la Bundesliga alemanya (18) i la TBL polonesa (17). Alemanya és una lliga de 18 des del 2006/07. França s'havia mantingut fidel als 16 equips des del curs 2007/08, però fa dues temporades va tornar al format de 18. El cas polonès és més erràtic. Era habitualment una lliga amb 12 o 13 equips (fins al 2013/14), passar de cop a 16 (2014/15) i el curs passat ja s'hi va afegir un dissetè equip, que es manté.

Però la majoria de lligues representatives es mouen entre els 16 equips de Turquia o Itàlia i els 14 de la VTB (que agrupa equips bàltics i russos), l'ABA (equips balcànics), Grècia i –a un altre nivell– Hongria, Rússia (els equips potents són a la VTB) o Sèrbia (a l'ABA). Israel, per exemple, té una lliga de 12.

Coincideixen els quarts de final i la final a quatre

La prova definitiva que tants partits no hi caben és la coincidència –sabuda i de resolució pendent d'un futur annex– entre els dos primers partits de quarts de final de l'ACB (18 i 19, 20 i 21 de maig) amb la final a quatre de l'Eurolliga (19, 20 i 21). Si a la cita d'Istanbul (seu més que probable) no hi arriba cap representant de la Lliga Endesa (amb tanta saturació de partits, tampoc seria estrany) el problema desapareixerà, però en cas contrari costa veure quina solució s'hi pot trobar. Perquè les semifinals comencen el 25 de maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)