ACB

Bàsquet

Lliga Endesa

Costures que peten

Lliga Endesa. L'ACB, pressionada per l'ampliació de l'Eurolliga i la implantació de les finestres FIBA el curs 2017/18, es comença a plantejar la reducció d'equips aprofitant que ara en són 17

L'ACB no tindrà cap més remei que plan­te­jar-se una com­pe­tició amb 16 equips si no vol aca­bar acce­le­rant invo­luntària­ment la baixa dels equips que estan en l'Euro­lliga. I ha de dis­se­nyar l'estratègia al llarg d'aquesta tem­po­rada. Pres­si­o­nada per l'Euro­lliga –30 jor­na­des de fase regu­lar per a tots con­tra les 24 del pas­sat– i per la neces­si­tat de res­pec­tar les fines­tres impo­sa­des per la FIBA (del 20 al 28 de novem­bre del 2017 i del 19 al 27 de febrer del 2018), la lliga s'ha que­dat sense marge per com­pri­mir més un calen­dari que ja amenaça de fer petar les cos­tu­res i que seria invi­a­ble per al curs 2017/18.

Ho va adme­tre el mateix pre­si­dent de l'ACB, Fran­cesc Roca, en l'última assem­blea: “La reducció a 16 equips s'ha plan­te­jat diver­ses vega­des. Pre­senta difi­cul­tats, però s'haurà de pren­dre alguna decisió de cara al futur.”

El fet que la lliga 2016/17 tin­gui 17 equips és una opor­tu­ni­tat per abor­dar la reforma, però amb mati­sos. Si bé es man­te­nen dos des­cen­sos (el 16è i el 17è), l'ACB no con­si­dera que aquest sigui un tema tan­cat. D'altra banda, hi ha un acord amb el Palència i el Meli­lla –els dos equips que tenien dret espor­tiu a ingres­sar a l'ACB– per guar­dar-los plaça per a l'estiu vinent. Convé a la lliga per evi­tar una demanda con­tra el cànon d'ingrés (3,6 mili­ons) que Com­petència pre­vi­si­ble­ment farà eli­mi­nar o reta­llar dràsti­ca­ment per a la tem­po­rada vinent. Al Meli­lla i al Palència també els va bé, perquè con­fien que acce­dir a l'ACB 2017/18 serà molt més barat. Però si aquests dos clubs pogues­sin assu­mir l'ingrés i, a més, els que obtin­gues­sin el dret espor­tiu fos­sin uns altres, el pro­blema es mul­ti­pli­ca­ria i no dei­xa­ria cap alter­na­tiva que anar a un canvi de sis­tema de com­pe­tició per, man­te­nint el nom­bre d'equips, reduir la quan­ti­tat de jor­na­des.

Dilluns i diven­dres, ACB

De moment, l'encaix de la nova Euro­lliga amb una ACB de 34 jor­na­des (amb el matís que cada equip juga 32 par­tits) obli­garà a fer equi­li­bris tan pre­ca­ris com que els equips que estan a totes dues com­pe­ti­ci­ons juga­ran nou par­tits entre el 16 de desem­bre i el 8 de gener (23 dies), amb fes­tes de com­pli­ment obli­gat pel con­veni amb l'asso­ci­ació de juga­dors (per Nadal i Cap d'Any) que no es podran res­pec­tar. O tres sèries de cinc par­tits en nou dies (diven­dres, diu­menge, dime­cres, diven­dres i diu­menge) amb els seus des­plaçaments cor­res­po­nents. Tant és així, que un pre­cepte gai­rebé sagrat en l'ACB, la pro­hi­bició de jugar dilluns i diven­dres, s'ha anul·lat i ara es per­metrà si hi ha acord entre clubs.

LA DADA

4
equips
podrien demanar l'ingrés a l'ACB 2017/18: els dos que s'ho guanyin a la pista, el Palència i el Melilla.

Només Polònia, França i Alemanya van a 34 jornades

De les lligues amb pes que es disputen a Europa, únicament tres tenen una fase regular de 34 jornades, com l'ACB. Són la ProA francesa (18 equips), la Bundesliga alemanya (18) i la TBL polonesa (17). Alemanya és una lliga de 18 des del 2006/07. França s'havia mantingut fidel als 16 equips des del curs 2007/08, però fa dues temporades va tornar al format de 18. El cas polonès és més erràtic. Era habitualment una lliga amb 12 o 13 equips (fins al 2013/14), passar de cop a 16 (2014/15) i el curs passat ja s'hi va afegir un dissetè equip, que es manté.

Però la majoria de lligues representatives es mouen entre els 16 equips de Turquia o Itàlia i els 14 de la VTB (que agrupa equips bàltics i russos), l'ABA (equips balcànics), Grècia i –a un altre nivell– Hongria, Rússia (els equips potents són a la VTB) o Sèrbia (a l'ABA). Israel, per exemple, té una lliga de 12.

Coincideixen els quarts de final i la final a quatre

La prova definitiva que tants partits no hi caben és la coincidència –sabuda i de resolució pendent d'un futur annex– entre els dos primers partits de quarts de final de l'ACB (18 i 19, 20 i 21 de maig) amb la final a quatre de l'Eurolliga (19, 20 i 21). Si a la cita d'Istanbul (seu més que probable) no hi arriba cap representant de la Lliga Endesa (amb tanta saturació de partits, tampoc seria estrany) el problema desapareixerà, però en cas contrari costa veure quina solució s'hi pot trobar. Perquè les semifinals comencen el 25 de maig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)