Espanyol

Titularitat a preu d'or

Cadascuna de les onze posicions té, com a mínim, dos candidats

La porteria i la posició de Sergio García són les incògnites a resoldre

Set dels 22 futbolistes són polivalents i poden ocupar diverses posicions

Mauricio Pochettino té 22 futbolistes en la plantilla. Cada diumenge ha de decidir els onze que jugaran de bon començament i per a això té un mínim de dos futbolistes per posició. D'entrada es plantegen onze duels, onze cara a cara per aconseguir una titularitat que aquest any, més que mai, serà molt cara. En cadascuna de les posicions, el tècnic espanyolista considera que disposa d'efectius per respondre als criteris de compensació i competència amb què han fet la plantilla. La polivalència d'alguns futbolistes li permetrà moure peces que es poden adaptar a més d'una posició al camp. Set dels 22 poden ocupar més d'una demarcació.

Partint de la base del dibuix tàctic, l'1-4-2-3-1, la plantilla disposa de dos porters, set defenses, quatre migcampistes, set jugadors per ocupar les posicions a la mitja punta i dos davanters. La primera lectura que es pot fer de la plantilla és que totes les posicions estan doblades, que falta algun efectiu al darrere i en sobren a la mitja punta. Com que no s'ha cobert la vacant de Pareja, hi ha un forat a cobrir que serà ocupat per Jordi Amat, que sempre que no sigui reclamat jugarà amb el filial. A la zona d'equilibri, Pochettino utilitzarà, com sempre, un doble pivot mixt, amb un futbolista creatiu i un altre que estarà més pendent d'ocupar espais defensius. Javi Márquez, mentre no es recuperi De la Peña, és inqüestionable. Una opció per solucionar una absència circumstancial del jugador del planter seria Verdú, que ja ha jugat en aquesta zona molts partits. En la funció d'equilibri i recuperació té moltes més alternatives (Duscher, Baena, Forlín, Molina). A la zona de creació hi ha set futbolistes per a tres posicions. El sistema tàctic ha fet que alguns jugadors es veiessin obligats a reconvertir-se, com és el cas d'Iván Alonso, Callejón i Luis García, la posició natural dels quals és la de davanter. Tret dels especialistes a les bandes, com seria el cas de Dátolo i Mattioni, quan es recuperi i sempre que jugui davant del lateral, la resta de jugadors en aquesta zona poden ocupar les tres posicions. El fet que l'Espanyol hagi jugat en l'última dècada amb un sol davanter en punta ha obligat aquests futbolistes a endarrerir la posició i assumir tasques diferents, com ara funcions defensives.

En punta hi ha dos especialistes. Osvaldo i Sergio García. La titularitat d'Osvaldo no la qüestiona ningú. I la de Sergio? ¿Haurà d'endarrerir la seva posició a la mitja punta com a segon davanter o desplaçar-se a la banda amb la disciplina tàctica que imposa l'estil de joc de Pochettino? Després del debat a la porteria, la ubicació de Sergio García és l'altre gran secret que guarda Pochettino.

Cara a cara aferrissat.

El debat no s'ha creat de manera superficial. Existeix perquè, afortunadament, l'Espanyol disposa de dos porters amb capacitat suficient per ser titulars en qualsevol competició. La pregunta que es fa tothom a hores d'ara és qui jugarà sota els pals, Kameni o Cristian Álvarez? Aquest debat no va existir la primera temporada de Cristian a l'Espanyol. En la segona, la copa d'Àfrica va donar a l'argentí l'oportunitat de demostrar la seva vàlua i la seva progressió. En la tercera, està en disposició de disputar el lloc al camerunès, que cal recordar que no va haver de competir amb Lemmens per la titularitat, ja que va ser l'amo de la porteria just després d'arribar l'estiu de 2004 a l'Espanyol. La lesió del camerunès a Tarragona va propiciar el debut de Cristian, que va complir amb un notable alt. Kameni ha estat el porter titular de l'Espanyol les últimes sis temporades. Tret de l'interval en què Gorka Iraizoz li va treure el lloc en la copa per mèrits propis, en la copa de la UEFA i en la lliga Kameni ha tingut un alt rendiment a la rereguarda, rendiment esquitxat per algun moment en què tenia el cap en un altre lloc.

Central

L'arribada de Duscher al mig del camp deixa Forlín com a candidat favorit per ocupar la zona dreta, tot i que Galán ha demostrat que també pot jugar i Amat, quan sigui necessari.

Central

Víctor Ruiz és l'únic central esquerrà i, sempre que mantingui el seu rendiment, és un dels intocables. Galán i Amat seran, d'entrada, els comodins.

Mig centre defensiu

Duscher té tots els números per ser el Moisés Hurtado d'aquest any. La recuperació de Baena i la progressió de Molina asseguren rendiment i, sobretot, relleu quan calgui.

Mig organitzador

Javi Márquez és el primer en la graella de sortida. El badaloní encarna les qualitats necessàries. Verdú pot ocupar aquesta plaça i De la Peña, si es recupera, també.

Banda dreta

Entenent que Sergio García no entra en competició en aquesta posició, Javi López, Coro, Callejón i Verdú se la disputaran a Luis García, que vendrà cara la demarcació.

Mitja punta

Sergio García és el favorit, tot i que Pochettino pensava en Callejón per ser el segon punta. Verdú i Iván Alonso també se la disputen, amb Coro a la recambra.

Banda esquerra

Sembla destinada a Dátolo, però l'argentí ja sap que el joc ofensiu també funciona amb Callejón per la banda i quan es guanyi la titularitat no es podrà adormir.

Davanter centre

Osvaldo té reservada la posició de jugador més avançat. Sergio García, Iván Alonso i Álvaro Vázquez podrien ocupar aquesta posició quan no hi sigui l'italoargentí.

Recursos en el planter

Jordi Amat, Manu Molina i Álvaro Vázquez seran els recursos del planter per completar les convocatòries del primer equip. Amat, si fos necessari, pot jugar de lateral i de central. Molina té qualitat i caràcter per ser el mig centre del futur tan bon punt agafi musculatura i un xic de pes. I Álvaro Vázquez pot actuar a la mitja punta, malgrat que és un davanter pur.

Lateral esquerre

David Garcia i Dídac Vilà es disputen la plaça. El primer assegura un 5 com a mínim. El segon necessita equilibrar les dents de serra del seu rendiment per ser titular.

Porteria

Kameni i Cristian jugaran un partit a part. L'argentí ja ha demostrat que està en disposició de qüestionar-li la titularitat, mentre que el camerunès depèn només d'ell.

Lateral dret

La lesió de Mattioni ha deixat aquesta posició a les mans de Javi Chica, que se la pot assegurar de manera vitalícia si continua jugant així. Javi López és un dels recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)