Repetiran dispositiu de seguretat en el derbi
Avui es reuneix la comissió que ha dissenyat un pla amb prop de 900 efectius entre mossos d'esquadra, policia local i serveis que vetllaran per la seguretat
Segons l'Espanyol, el Barça no n'ha demanat
Diu la dita que allò que funciona no s'ha de canviar. I l'Espanyol l'ha aplicada en l'organització del dispositiu de seguretat amb vista al derbi de diumenge a l'estadi de Cornellà-el Prat. L'Espanyol, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana, la Creu Roja i la vigilància privada repetiran el pla que es van marcar en el primer derbi contra el Barça que es va disputar a Cornellà. L'experiència de l'últim derbi a Montjuïc, en què un grup de seguidors radicals del Barça, que van arribar a l'estadi acompanyats pels Mossos d'Esquadra, van llançar bengales des de la segona graderia als aficionats periquitos que estaven a la primera graderia va provocar la suspensió momentània del partit. L'Espanyol va dir prou i des que està al nou estadi només facilita la compra d'entrades sota unes mesures de seguretat extremes.
Avui es farà a l'estadi de Cornellà-el Prat una cimera de seguretat en la qual prendran part fins a quaranta persones en representació dels dos clubs, els cossos de seguretat, la vigilància privada i els serveis sanitaris. En aquesta reunió, habitual els dies abans dels partits tant si es juguen a Cornellà o al Camp Nou, es dissenyarà el dispositiu habitual. Per al xoc de diumenge hi haurà 250 agents dels Mossos d'Esquadra, 70 policies locals, 150 membres de personal de seguretat privada, més 400 efectius de control dels accessos externs i interns, xifres que, tot i estar una mica per sota de les del primer derbi, garantiran la seguretat d'un partit considerat d'alt risc. Paral·lelament, l'Espanyol ha posat en pràctica la decisió presa amb motiu del primer derbi a Cornellà de no vendre entrades a taquilla. En aquest sentit, el conseller Josep Manel Moya, conseller responsable de l'àrea de seguretat del club espanyolista va explicar ahir que no és cert que l'Espanyol no faciliti entrades als seguidors del Barça. “En primer lloc haig de dir que no hem tingut cap petició oficial per part del Barça de cap paquet d'entrades que no siguin les habituals de cortesia. Dir que l'Espanyol no facilita entrades és no dir tota la veritat, perquè si el Barça les hagués sol·licitat les hi hauríem garantit sempre que s'hagués fet responsable de la seva destinació, tal com vam acordar fa gairebé tres anys.” L'Espanyol va posar 4.500 entrades a la venda el 5 de desembre passat amb un descompte del 10% per als seus socis, que podien adquirir un màxim de dues entrades addicionals. Es venen en el lloc web del club i a Servicaixa, però en els dos casos per comprar-les cal indicar la clau de soci i el número de seguretat corresponent. A hores d'ara només s'han despatxat un miler d'entrades.
Un estadi segur
Des dels esmentats i vergonyosos incidents del 27 de setembre del 2008, els clubs i els Mossos d'Esquadra han dissenyat un seguit de mesures extraordinàries que van des de l'increment d'efectius al control dels accessos fins als corresponents escorcolls. La ubicació de seguidors de les aficions rivals en una zona acotada de l'estadi també ha contribuït que l'escenari futbolístic del Baix Llobregat sigui un dels equipaments més segurs de la lliga espanyola, tal com recorda el conseller Moya. “Cornellà no ha rebut cap sanció des que es va inaugurar i volem que continuï sent així. Som una de les aficions més pacífiques de la lliga i això no es pot posar en risc.” En el rerefons de totes les mesures preses pel club es troba la voluntat de lluitar contra la violència en els estadis de futbol. “El que tots volem és segregar els grups violents, no volem donar-los ni el més mínim alè. Ens hem pres la seguretat molt seriosament i no volem que els violents entrin de cap manera al nostre estadi”, afegeix taxativament Moya.
Guardiola entén la decisió sobre les entrades
L'entrenador del Barça, Pep Guardiola, es va mostrar molt respectuós amb la decisió de l'Espanyol d'assegurar-se al màxim la destinació de les entrades del derbi per evitar que arribin a mans de violents. En la roda de premsa que va fer ahir a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, el tècnic blaugrana, va dir que era una decisió aliena al Barça sobre la qual no havia de dir res. “És una qüestió de la directiva de l'Espanyol i del senyor Collet. Nosaltres no ens hi hem de ficar”, va respondre quan li van preguntar què li semblava que fos el de Cornellà-el Prat l'únic estadi del món on no podien entrar aficionats del Barça? Guardiola va ampliar la resposta tot dient que “tothom té el dret de fer el que consideri millor per als interessos del seu club”. “Només faltaria”, va rematar.