Espanyol

Kiko Casilla

Els elogis, a glopets

Malgrat la seva irrupció en l'equip, Casilla es manté sobri

“Aquí va forjar la seva personalitat”, diu Íñigo Arteaga

Kiko Casilla (Alcover, 1986) té el do de la sobrietat, però no és
innat, l'ha adquirit a
còpia de cops. El porter viu els millors dies de la seva carrera, però no aixeca els peus de terra més que per despenjar pilotes. “Quan falli ja em criticareu”, bromeja amb la premsa. “No vull ni parlar-ne”, exclama quan se li presenta un possible debut amb la selecció espanyola. Quasi no canvia el semblant davant un elogi. “A Cadis va viure una època difícil i les crítiques i la pressió el van ajudar a millorar”, explica Íñigo Arteaga, entrenador de porters del conjunt andalús en l'època de Kiko (2008-2010). En la seva primera temporada al sud, Casilla va ser fonamental en l'ascens a segona divisió. “La segona, és com tot en la vida, els resultats no van acompanyar, encaixes més gols i les errades del porter sempre són més visibles. Ell en va cometre dues de tècniques, no gaire greus, però la gent la va agafar amb ell”, explica Arteaga, que malgrat tot va quedar admirat de l'actitud del tarragoní davant la crítica. “No se'l veia gaire afectat per tot allò, no se li notava la pressió i no tinc cap dubte que allò el va fer madurar.”

No ha passat tant des d'aquell mal tràngol a Cadis, però Kiko ha sabut fer el seu camí. Primer al Cartagena, on va ofegar les males sensacions, i després a l'ombra de Cristian Álvarez a l'Espanyol, on ha sabut esperar el seu moment amb discreció i elegància. “El veus ara i t'adones que ha tingut una evolució impressionant. El potencial ja el tenia, però sobretot crec que aquí a Cartagena va fer una gran feina mental”, rememora Juanmi García, històric porter del Saragossa i preparador de Kiko al Cartagena. “Crec que per la seva joventut li costava mantenir la concentració en els entrenaments”, prossegueix, i és una faceta en què vam fer èmfasi. Tenir una filla el va ajudar a assentar el cap.”

Agafar confiança, serenor sota els pals, era l'única recepta que, tant Arteaga com Juanmi, desitjaven a Kiko. “Per qualitats, he vist pocs porters com ell. És un noi extremadament coordinat, molt valent. Sempre pensem que per ser alt un porter ha d'anar bé per dalt i en general és el contrari. Però Kiko té aquesta determinació”, diu el segon, “encara que falli sabem que ho intentarà novament”. “Ha guanyat molt en saber estar a la gespa i també a a après a donar origen a la jugada, amb els peus, que és una característica que va amb la confiança i amb els partits”, opina Arteaga. “Sens dubte té facultats per convertir-se en un porter important i està en una edat ideal”, coincideixen tots dos. Amb ells, Kiko Casilla va viure moments difícils de la seva carrera. Avui, enmig de l'eufòria que l'envolta, el d'Alcover té sempre presents aquells instants per saber dosificar cada elogi.

Manté el contacte
Tant Juanmi com Arteaga reconeixen que han parlat darrerament amb Casilla, que els pregunta com l'han vist i quins aspectes li convé treballar.
13
partits de lliga.
ha jugat aquesta temporada Casilla, només dos menys que el seu competidor, Cristian Álvarez.
4
grogues acumula
el d'Alcover, que està a només una amonestació de perdre's un partit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)