Esport i política

Una setmana històrica

Barcelona va viure amb emoció la I Setmana de l’Esport el 1935, una simfonia esportiva multicolor que va captivar la població però que no va tenir continuïtat per culpa de la Guerra Civil i que ara el país recupera 87 anys després

Un encon­tre Cata­lu­nya-Por­tu­gal d’atle­tisme a l’estadi olímpic de Montjuïc, un duel Bar­ce­lona-Basi­lea de natació, un par­tit Espa­nya-Suïssa (12-2) i Cata­lu­nya-Suïssa (9-2) de water­polo, un curiós con­curs hípic i un con­curs d’elegància d’automòbils al Polo Jockey Club –amb tri­omf de Mer­ce­des Benz–, un par­tit de beis­bol entre Mèxic i un com­bi­nat de juga­dors cata­lans a l’estadi de Montjuïc, un encon­tre Cata­lu­nya-Midi Pyrénées de boxa, esport molt seguit en aquells anys, al Gran Price –vuit tri­omfs i un nul a favor dels cata­lans–, o un par­tit de rugbi que va enfron­tar la selecció cata­lana amb la Sant­bo­iana, són alguns dels esde­ve­ni­ments que els afi­ci­o­nats cata­lans van poder pre­sen­ciar el 1935 en el marc de la I Set­mana de l’Esport, que ofe­ria un atapeït pro­grama de com­pe­ti­ci­ons de 20 esports des del 25 de maig fins al 2 de juny. Fins i tot el cam­pi­o­nat d’Espa­nya de tir va ser­vir de preolímpic i va deter­mi­nar la selecció espa­nyola dels Jocs de Berlín del 1936.

La jove UCFE (Unió Cata­lana de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves), nas­cuda tan sols dos anys abans, el 3 de juliol del 1933 sota la pre­sidència de Pom­peu Fabra, va pen­sar i orga­nit­zar l’esde­ve­ni­ment mul­ti­co­lor, tot un èxit que no va tenir con­tinuïtat per la malèvola irrupció de la Guerra Civil l’any 1936, que també va tallar la pro­gressió de l’orga­nisme, renas­cut amb el nom d’UFEC el 1985 refun­dat per la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. La UFEC, amb el suport de la secre­ta­ria gene­ral de l’Esport i l’Acti­vi­tat Física, recu­pera ara, 87 anys després, la idea i la II Set­mana Cata­lana de l’Esport ja és una rea­li­tat que arrenca avui i que es pro­lon­garà fins diu­menge ínte­gra­ment a les comar­ques giro­ni­nes i amb vocació iti­ne­rant per fer país.

L’esde­ve­ni­ment del 1935 va tenir una excel·lent res­posta de públic –3.000 espec­ta­dors a les tri­bu­nes de l’estació marítima per veure el rem al port, per exem­ple–, espe­ci­al­ment en les cites d’abast inter­na­ci­o­nal amb la presència de com­bi­nats pro­ce­dents de Por­tu­gal, Suïssa o França. El II Cata­lu­nya-Por­tu­gal d’atle­tisme –el pri­mer s’havia fet un any abans a Lis­boa, amb tri­omf por­tuguès– va ser un dels plats forts. Els por­tu­gue­sos, amb una selecció for­mada exclu­si­va­ment per 18 atle­tes de Lis­boa, van viat­jar durant 28 hores en tren per arri­bar “una mica encai­xo­nats”, reco­nei­xia en l’edició de Mundo Depor­tivo del 25 de maig del 1935 l’atleta Mario Porto. El capità de l’equip català va ser Joa­quim Roca. Cata­lu­nya va vèncer amb un ampli marge (73-53) i va cele­brar dos rècords d’Espa­nya, el del relleu 4x100, amb un equip for­mat per Mon­toto, Ara­cil, Arévalo i Sereix, i el de 4x400: Vives, Roca, Colo­mer i Arévalo.

En l’edició del 18 de maig, el rota­tiu bar­ce­loní avi­sava que la UCEF con­ti­nu­ava els pre­pa­ra­tius i que el pro­grama d’actes era “intens”: “Totes les fede­ra­ci­ons repre­sen­ta­ti­ves estan pre­pa­rant curo­sa­ment les res­pec­ti­ves com­pe­ti­ci­ons.” El 23 de maig, l’arti­cle era més exhaus­tiu, subrat­llava que “els preus eren popu­lars” i hi afe­gia el pro­grama, que també incloïa, com es fa a les fes­tes majors, el par­tit de fut­bol del Barça –Barça-Spor­ting de la copa d’Espa­nya, en aquell cas, amb tri­omf blau­grana (5-2) i pas­sa­port als quarts–. No hi van fal­tar tam­poc com­bats de lluita gre­co­ro­mana –Cata­lu­nya 5-Cas­te­lla 0– o una exhi­bició gimnàstica del Club Femení els Fal­cons i pel·lícules espor­ti­ves al cinema Urqui­na­ona.

L’Estat Català

Per valo­rar la mag­ni­tud de la cita, cal reme­mo­rar també el con­text social, polític i cul­tu­ral de l’època. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat era Lluís Com­panys, ele­git el 1934 i que va suc­ceir Fran­cesc Macià, mort sob­ta­da­ment el 1933. La Set­mana de l’Esport s’havia de dis­pu­tar del 7 al 14 d’octu­bre del 34, però els fets del 6 d’octu­bre, en què Com­panys va decla­rar l’Estat Català en el marc de la República Espa­nyola, van ajor­nar-la. Vuit dies abans de la inau­gu­ració al saló de Cent de l’ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, el 17 de maig, el gene­ral Franco va ser nome­nat cap de l’estat major cen­tral. L’any següent va lide­rar un cop d’estat que va tenir com a desen­llaç una cru­enta guerra civil.

DATES

Es va ajornar a l’octubre per la proclamació de l’Estat català per part de Companys
L’equip portuguès d’atletisme va viatjar 28 hores en tren: “Estem encaixonats”
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)