Esport i política

El Congrés aprova la nova llei de l’esport estatal, amb les esmenes impulsades per la UFEC

Aquest dijous s’ha aprovat al ple del Congrés la nova llei de l’esport estatal,que substituirà a l’anterior, de 1990. Des de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, el president Gerard Esteva ha declarat que “Estem satisfets de la feina feta per corregir la llei. En la primera proposta de la llei estava en joc no només el futur de l’esport català, sinó l’estat de les autonomies i les seves competències, el futur de la projecció internacional del nostre país, i els nostres drets i llibertats”, declara Esteva.

El text ha hagut de retornar al Congrés per la seva aprovació final, després que el Ple del Senat aprovés el passat 13 de desembre set esmenes de Junts; tres d’ERC; quatre de Compromís; una del PNB; cinc del PP; quatre del PSOE; tres esmenes de Más Madrid; una de Asociación Socialista Gomera; i cinc esmenes transaccionals de varis grups.

Entre les modificacions presentades a la càmera baixa, vàries provenen de les reivindicacions i propostes de la UFEC. Una de les més destacades és la que fa referència a la integració gratuïta de les federacions autonòmiques en les estatals. “Les federacions autonòmiques són les que suporten el cost i dediquen esforços al creixement de l’esport base. Establir obligacions econòmiques era una extorsió per finançar luxes de les estatals sense que aquestes aportessin cap contraprestació a l’esport base”, explica Esteva.

Un altre aspecte preocupant per les federacions catalanes era sobre la seva autonomia en l’organització de competicions supra-autonòmiques i internacionals, ja que el text original establia la necessitat del permís previ del CSD. En aquest sentit, i a proposta d’Esquerra Republicana, es va suprimir el requisit d’aquesta autorització.

D’altra banda, les seleccions catalanes podran seguir participant en competicions internacionals sense l’autorització prèvia del CSD, ja que a proposta de Junts per Catalunya i d’Esquerra Republicana també va eliminar-se aquest requisit.

Un llarg camí per una llei justa

Des de que el Consell de Ministres aprovés la tramitació parlamentària de l’avantprojecte de llei de l’esport estatal a finals del 2021, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya ha seguit d’aprop la qüestió. En l’últim any, s’han realitzat anàlisis propis pels serveis jurídics de la UFEC i establert diferents sessions informatives i de debat amb les 71 federacions esportives de Catalunya, identificant els enormes greuges que el text original presentava. Per tal de defensar l’autonomia de les federacions autonòmiques, així com la seva supervivència econòmica, la UFEC va establir un cicle de diàleg amb tots els partits polítics amb representació a Madrid.

Les federacions esportives i la UFEC van redactar les propostes d’esmenes defensades i aprovades gràcies a Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, PNB i PSOE. En el marc de les accions reivindicatives contra la llei, la UFEC va convocar un acte el 29 de novembre, darrer dia per presentar les esmenes al Senat, a l’Estació del Nord de Barcelona, on les 71 federacions catalanes van fer una crida per la defensa dels seus drets, en perill pel nou text.

Aquesta acció va comptar també amb el suport i participació de CUFADE, la Confederación de Uniones de Federaciones Autonómicas Deportivas Españolas. Gràcies a la pressió de les federacions catalanes, “hem aconseguit una llei estatal més justa. Sense les nostres esmenes, la llei amenaçava de mort les nostres federacions i atacava directament el model autonòmic”, explica Esteva. “Hem tornat a donar exemple com a país de la nostra feina i perseverança per defensar un model esportiu respectuós i que reconeix la importància de la base”, rebla.

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya vol expressar el seu agraïment a tots els partits polítics que han fet possible les modificacions a aquesta llei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)