Esport i política

Esportcat promou l’esport segur amb la creació d’un protocol de protecció a infants i adolescents

Es tracta d’una eina per prevenir, detectar i actuar amb diligència per evitar la violència en l’àmbit esportiu

Laura Vilagrà: “Repensem les interaccions amb infants i adolescents perquè tinguin espais i activitats segures”

L’esport és passió, és equip, és essen­cial, però per sobre de tot, ha de ser esport segur. Des de l’uni­vers Esport­cat es tre­ba­lla per afa­vo­rir i garan­tir la pràctica espor­tiva i de l’acti­vi­tat física de manera lliure i sense agres­si­ons en tots els espais. Per això, ha creat el Pro­to­col de pro­tecció d’infants i ado­les­cents davant la violència en l’àmbit espor­tiu, que vol asse­gu­rar que “els nos­tres infants i ado­les­cents no patei­xin cap mena de violència quan prac­ti­quen esport i acti­vi­tat física”, asse­gura la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà i Pons.

Aquest docu­ment, ela­bo­rat pel Depar­ta­ment de la Pre­sidència, fruit del tre­ball d’Esport­cat (mit­jançant el Con­sell Català de l’Esport) i la Fun­dació Vicki Ber­na­det, enti­tat reco­ne­guda en la matèria, amb la col·labo­ració d’enti­tats i pro­fes­si­o­nals exper­tes de l’àmbit espor­tiu, recull les actu­a­ci­ons en dife­rents àmbits que s’han de dur a terme per “repen­sar els espais i les interac­ci­ons amb els i les infants i ado­les­cents per acon­se­guir ofe­rir entorns i acti­vi­tats segu­res”, afe­geix la con­se­llera.

També pro­posa recur­sos i acci­ons per la pre­venció i la detecció precoç de pos­si­bles situ­a­ci­ons de risc, i l’actu­ació davant aquests casos. Així mateix, defi­neix els cir­cuits de la inter­venció i els meca­nis­mes de comu­ni­cació i actu­ació per tal de difon­dre’ls i posar-los a dis­po­sició de les enti­tats espor­ti­ves i de les per­so­nes que hi tre­ba­llen o hi estan vin­cu­la­des.

El Pro­to­col de pro­tecció d’infants i ado­les­cents davant les violències en l’àmbit espor­tiu és d’apli­cació i serà acces­si­ble per a tot el per­so­nal, enti­tats o orga­nis­mes que tre­ba­llin o col·labo­rin en l’àmbit de l’acti­vi­tat física i de l’esport i es rela­ci­o­nin amb infants i ado­les­cents.

L’ela­bo­ració del Pro­to­col res­pon a un con­text com l’espor­tiu, on la pos­si­bi­li­tat de crear vin­cles de con­fiança amb els i les pro­fes­si­o­nals de les acti­vi­tats espor­ti­ves aug­menta la pro­ba­bi­li­tat que un/a infant/ado­les­cent ver­ba­litzi situ­a­ci­ons de mal­trac­ta­ments, abu­sos o altres violències a per­so­nes que per­cep com pro­pe­res i, a la vegada, en situ­ació d’aju­dar-lo. Per tant, es con­si­dera fona­men­tal que les per­so­nes que estan a prop d’aques­tes nenes, nens i ado­les­cents sàpiguen com s’ha d’actuar davant la reve­lació de situ­a­ci­ons de violències sexu­als o altres for­mes de violències inter­sec­ci­o­nals, i també conèixer el cir­cuit i els recur­sos als quals poden acu­dir.

En l’àmbit específic de l’esport, un dels recur­sos que ha aju­dat a ela­bo­rar el pro­to­col és la guia pròpia “La violència sexual a l’esport-Guia per a per­so­nes adul­tes: (Re)conèixer, par­lar i actuar”, ela­bo­rada pel Con­sell Català de l’Esport, en la qual es donen pau­tes per a la pre­venció, la detecció i l’abor­datge de la violència sexual en con­tex­tos espor­tius, i on les enti­tats espor­ti­ves juguen un paper clau en l’asso­li­ment d’aquest objec­tiu per tal que reco­ne­guin la incidència de la violència sexual, se’n parli i s’hi actuï. L’obra pro­posa actu­a­ci­ons tant per pre­ve­nir i detec­tar casos com per reac­ci­o­nar-hi.

La cre­ació del pre­sent Pro­to­col res­pon també a l’obli­ga­to­ri­e­tat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de pro­tecció inte­gral a la infància i l’ado­lescència en front a la violència (LOPIVI) i a la volun­tat de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya de tre­ba­llar des de la garan­tia de drets cap a la infància i l’ado­lescència.

Més informació:

Els objectius del Protocol són:

Establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació a situacions de violència que es puguin donar durant la realització d’activitats físico-esportives, o que siguin conegudes en aquest àmbit.

Promoure el bon tracte integral als i les infants i adolescents en l’àmbit esportiu.

Dotar al personal, entitats o organismes d’uns circuits d’intervenció àgils, i assegurar la comunicació i la notificació que permetin l’actuació amb la diligència deguda en casos de violència envers infants o adolescents, a partir de supòsits d’indicis d’aquests fets, garantint la seva protecció i dignitat, com també de les persones afectades.

Incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.

Les implantacions que haurien de fer les entitats esportives són:

Fixar el model relacional entre participants menors d’edat i el personal tècnic.

Propiciar conductes sanes i positives.

Formar l’equip professional (personal esportiu i de suport).

Disposar d’unes guies de prevenció de situacions de risc i de violència a les activitats físico-esportives i el seu entorn.

Definir les funcions del/de la Delegat/da de Protecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.