Més futbol

Vella recepta... nous ingredients

Espanya afronta el mundial després de dos fracassos consecutius, però amb un Lopetegui que ha sabut recuperar el segell i donar pas a una nova fornada

Portugal, vigent campiona d’Europa, serà el seu gran escull en un grup difícil

“No soc aquí per fer una revo­lució, però sí una evo­lució.” I, de moment, les parau­les de Julen Lope­te­gui el dia de la seva pre­sen­tació con­cor­den amb els fets. La seva missió era recu­pe­rar l’espurna sense apar­tar-se del camí. Modi­fi­car una herència mons­tru­osa sense defor­mar-la, i donar un horitzó esti­mu­lant a la selecció espa­nyola després de la seva era dau­rada. I, encara en espera dels resul­tats, el basc ja ha acre­di­tat que el seu pla de ruta era real, que després d’esta­ve­llar-se a Bra­sil (2014) i a França (2016), era pos­si­ble recu­pe­rar el rumb sense estridències i retor­nar el joc de toc i asso­ci­ació per embar­car-se en la dis­puta mun­di­a­lista en un grup B en què Por­tu­gal, de tona­li­tats força més gri­ses en la forma, exhi­birà la seva eti­queta de campió d’Europa i en què tant l’Iran com el Mar­roc es pre­sen­ten com dues selec­ci­ons molt ben cali­bra­des per Car­los Quei­roz i per Hervé Renard, dos esculls molt més peri­llo­sos del que diu la lògica de l’afi­ci­o­nat. “Ens ha tocat el grup més difícil de tots”, va adme­tre Lope­te­gui, que, en un moment com­pli­cat, ha cai­gut com aigua beneïda a Las Rozas posant tot el conei­xe­ment adqui­rit durant la seva etapa for­ma­tiva (sub-19 i sub-21) al ser­vei d’una tran­sició dolça, en què la pèrdua dels Xavi Hernández, Xavi Alonso i David Villa està sent sufo­cada de mica en mica pels Saúl Ñíguez, Isco, Thi­ago o Marco Asen­sio. “Ho està fent per­fecte i tots veiem la pos­si­bi­li­tat que Espa­nya pugui fer un bon mun­dial. No podem tenir cap queixa, ni a nivell de resul­tat, ni a nivell de joc”, ha opi­nat fins i tot Vicente del Bos­que.

Clas­si­fi­cada de manera imma­cu­lada en un grup en què també hi havia Itàlia, la roja ha dei­xat esto­nes de fut­bol que han recor­dat la seva millor versió –con­tra rivals com l’azzurra, l’Argen­tina o Ale­ma­nya– i només queda per con­fir­mar si a la seva bona gestió dels par­tits i d’un govern inne­go­ci­a­ble de la pos­sessió de la pilota, sabrà afe­gir-hi el picant neces­sari a les àrees, on Lope­te­gui té la difícil tasca d’esco­llir quin és el seu millor per­fil: si man­te­nir la fe en un Diego Costa que no acaba d’har­mo­nit­zar amb l’entorn, o jugar-se-la per opci­ons menys mediàtiques com les de Rodrigo Moreno o Iago Aspas.

Li que­den pocs dies ja, al basc, per aca­bar de per­fi­lar detalls i afron­tar una estrena tre­pi­dant con­tra una Por­tu­gal que Espa­nya ja va patir de valent per der­ro­tar el 2010 a Sud-àfrica i que ara tre­pitja Rússia alli­be­rada de la res­pon­sa­bi­li­tat històrica d’acon­se­guir un títol amb l’èxit en l’Euro­copa encara calent, i que manté l’esque­let dels últims anys (Rui Patri­cio-Pepe-William Car­valho-Cris­ti­ano Ronaldo) amb alguns con­di­ments nous, com el crei­xe­ment de Ber­nardo Silva, la interes­sant apa­rició de Bruno Fer­nan­des o, per fi, el nai­xe­ment d’un davan­ter cen­tre que generi certa una­ni­mi­tat com André Silva, que ha de ser el millor soci de Cris­ti­ano Ronaldo en un 4-4-2 de Fer­nando San­tos que pro­met esta­bi­li­tat.

Equips d’autor

El grup B enfronta qua­tre com­bi­nats en què el col·lec­tiu bri­lla amb tanta força com les indi­vi­du­a­li­tats, i, si Lope­te­gui i San­tos han acon­se­guit donar iden­ti­tat al seus equips, no és infe­rior la influència de Quei­roz i Renard en les dues aspi­rants a reve­lació del grup. “Iran és la millor selecció d’Àsia”, ha sen­ten­ciat direc­ta­ment Lope­te­gui, elo­gi­ant la tasca d’un Quei­roz que ja va demos­trar una gran tasca amb el com­bi­nat persa en el mun­dial del Bra­sil (sobre­tot en una der­rota mínima con­tra l’Argen­tina) i que arriba al seu segon mun­dial després d’haver encai­xat tan sols 2 gols en 10 par­tits de clas­si­fi­cació, amb un Ali Bei­ran­vand que és un por­ter tan des­co­ne­gut com interes­sant i, a més del bon bloc defen­siu que ha cons­truït, amb fut­bo­lis­tes interes­sants en atac com Reza Gooc­han­nej­had, Ashkan Deja­gah o Ali­reza Jahan­bakhsh, màxim gole­ja­dor de la lliga holan­desa.

Encara menys escàs de talent ofen­siu viatja el Mar­roc, sem­pre amb mit­ja­pun­tes de cre­a­ti­vi­tat com You­nes Bel­handa, Hakim Ziyech, Mbark Bous­soufa (ara jugant al mig del camp) o la irrupció del jove Amine Harit, però per sobre del poten­cial tècnic bri­lla la mà de Renard (campió d’Àfrica amb Zàmbia i Costa d’Ivori) per donar certa cohesió en defensa i per impri­mir tensió com­pe­ti­tiva en un país sem­pre amb la sos­pita de ser mandrós.

ESPANYA

La posició del davanter i la seva contundència a dalt és el gran cavall de batalla

PORTUGAL

Manté l’esquelet de l’europeu amb novetats com Bernardo Silva i André Silva

MARROC

Renard ha portat tensió competitiva a un combinat amb fama de díscol tot i el seu potencial

IRAN

El bloc brilla per sobre del talent de jugadors com Reza, Dejagah o Jahanbakhsh
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)