Internacional

XAVIER MORENO DELGADO

DIRECTOR DEL COMITÈ TÈCNIC D’ÀRBITRES DE LA FCF

“El VAR ajudarà a humanitzar els àrbitres”

L’exàrbitre Moreno Delgado valora positivament l’aplicació del VAR en el mundial de Rússia i recorda que és un sistema que ha vingut per quedar-se

Sent una innovació tan important i després de dos anys de proves, la sensació és que l’aplicació del VAR està funcionant molt bé

Xavier Moreno Delgado (24 de març de 1968, Premià de Mar) és des del 2009 el director del Comitè Tècnic d’Àrbitres de la FCF, càrrec des d’on fa tot el que té al seu abast per millorar el sempre controvertit món de l’arbitratge, que ell mateix va tastar en les sis temporades en què va ser àrbitre de la primera divisió i les quatre en què va militar a la segona A. Moreno Delgado, com a exàrbitre professional, sap millor que ningú l’enorme avenç que significa la introducció del VAR en el futbol, sense cap mena de dubte la gran novetat de la copa del món de Rússia.

Què li sembla l’aplicació del VAR (Assistent de Vídeo a l’Arbitratge) en el mundial de Rússia?
Sent una innovació tan important i després de dos anys de proves en diversos campionats i lligues, la sensació d’aquesta aplicació definitiva és que està funcionant molt bé.
Hi ha hagut algunes critiques, però en general està tenint bona acceptació. S’ho esperava?
La passió d’algunes persones i el joc del futbol en general sempre generen controvèrsies, però el VAR està obtenint beneficis en aquells errors arbitrals importants, que ara molta gent comença a entendre que existeixen, i que es poden solucionar.
Un dels problemes és que sembla que no quedi clar quan s’ha d’aplicar i quan no...
Doncs això és el més fàcil d’explicar. Només hi ha 4 supòsits que es revisen constantment a la sala del VAR sense que ningú ho demani: els gols (des del moment en què l’equip que marca ha recuperat la pilota fins que aquesta entra a porteria), jugades de penal, expulsions i errors d’identitat (és a dir que s’amonesti per segon cop o s’expulsi un jugador diferent del que ha fet l’acció).
Una de les conseqüències és que hi ha més penals que mai. Aquest és el futur?
L’ideal seria que el joc cada cop fos més net i baixessin les infraccions, però això només el temps ho dirà.
Tot i el VAR, hi ha hagut jugades polèmiques, com el penal xiulat a favor de Nigèria en el partit contra l’Argentina, en què Çakir no va voler rectificar. No seria millor que l’equip VAR tingués més potestat per prendre decisions?
L’àrbitre del partit és qui ha de decidir. La sigla VAR és molt clara: Assistent de Vídeo a l’Arbitratge. L’àrbitre sempre és qui definitivament ha de prendre la decisió. Les indicacions dels àrbitres assistents, el 4rt àrbitre o els membres del VAR són per ajudar l’àrbitre principal, que és qui les pot o no tenir en compte. Amb això no varia res el nou sistema de vídeo.
Massimo Bussacca ha afirmat que el VAR farà la vida més fàcil als àrbitres, que des de sempre semblen els dolents de la pel·lícula. Hi està d’acord?
Totalment. Jo afegiria que ajudarà a humanitzar els àrbitres, que amb una assistència més, com qualsevol professional, faran millor la seva feina i tindran més eines per demostrar que no s’equivoquen intencionadament i que si veuen una errada pròpia, la corregeixen al moment.
Creu que el VAR canviarà per sempre el futbol tal i com l’entenem? (el joc s’atura, els jugadors no acaben de celebrar els gols dubtosos, tothom protesta demanat el VAR...)
Ja l’està canviant una mica, però el VAR ha vingut per quedar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)