Internacional

Ivan l’incombustible

Rakitic, un dels millors jugadors croats del mundial, va completar un partidàs contra Rússia, en què es va multiplicar per fer funcionar l’excels centre del camp dels de Dalic

Com ja va succeir en els vuitens contra Dinamarca, el migcampista blaugrana va executar a la perfecció el cinquè i definitiu penal de la tanda

L’estiu del 1998, quan Thu­ram va cap­gi­rar el gol ini­cial de Suker en les semi­fi­nals del mun­dial de França i va enge­gar a rodar el somni de Croàcia de dis­pu­tar la final d’un mun­dial, va fer la sen­sació que la selecció esca­cada mai més tor­na­ria a estar tan a prop d’una fita tan gran. Sem­blava impos­si­ble que un país de poc més de 4 mili­ons d’habi­tants pogués tor­nar a donar una for­nada de juga­dors amb la bri­llan­tor de la dels Suker, Pro­si­necki, Boban, Jarni i com­pa­nyia, i encara menys amb els durs efec­tes de la sag­nant guerra vis­cuda encara ben pre­sents en tots els racons. Només 20 anys després, però, Croàcia es troba una altra vegada a les por­tes de la glòria, a 90 minuts d’una final d’una copa del món, i tot gràcies de nou a una gene­ració de juga­dors mera­ve­llosa lide­rada aquesta vegada per un cen­tre del camp sublim. Com acos­tuma a pas­sar, tots els focus mediàtics es cen­tren ara en el l’estre­lla de l’equip, Modric, que con­tra Rússia, sense anar més lluny, va ser nome­nat millor juga­dor del par­tit, mal­grat que va fer la sen­sació que Sub­a­sic, el por­ter dels mira­cles, va ser més deci­siu que l’excels juga­dor de Zadar. I l’èxit de Croàcia tam­poc es podria enten­dre sense el mera­vellós mun­dial que està sig­nant Raki­tic, que com li passa sovint en el Barça està veient com la seva feina, tan fosca com impres­cin­di­ble, rep menys llo­an­ces de les meres­cu­des, en veure’s enllu­er­nat per la màgia més visi­ble de Modric, quan la rea­li­tat és que la gran copa del món de tots dos seria impos­si­ble d’enten­dre sense la presència de l’altre.

Feina i fre­dor

Amb Bro­zo­vic d’escu­der, Peri­sic i Rebic per les ban­des i Modric de far, la tasca de Raki­tic con­sis­teix a donar sen­tit a tot l’engra­natge, aju­dant el pivot en les recu­pe­ra­ci­ons, els extrems en les cober­tu­res i l’orga­nit­za­dor en la cre­ació, fins a fer de la poli­valència un art, com va demos­trar espe­ci­al­ment en els duels con­tra l’Argen­tina, en què el blau­grana va ama­nir la seva gran actu­ació amb el 0-3, i con­tra Rússia, en què amb Bro­zo­vic d’inici a la ban­queta va sos­te­nir el cen­tre del camp, per després mul­ti­pli­car-se quan les for­ces de l’equip sem­bla­ven ja exhau­ri­des. I després, és clar, el mun­dial de Raki­tic pas­sarà també a la història per la seva fre­dor en les dues tan­des de penals que Croàcia ha hagut de superar, en què el blau­grana va ser l’encar­re­gat d’assu­mir la res­pon­sa­bi­li­tat de trans­for­mar el cinquè i defi­ni­tiu penal. Pri­mer va ser con­tra Dina­marca, davant d’un Sch­meic­hel ins­pi­radíssim que havia atu­rat un penal a la pròrroga, a Modric, i dos més a la tanda, a Badelj i a Piva­ric. La tensió, doncs, era màxima, però Raki­tic va aga­far la pilota i va fer el gol de la clas­si­fi­cació, enga­nyant Sch­meic­hel amb un xut cre­uat. I el destí va voler tor­nar a posar a prova Croàcia, i en el par­tit següent, con­tra una Rússia infe­rior, el duel va anar de nou als penals, després que l’amfi­tri­ona salvés els mobles amb un gol de Mario Fer­nan­des en el 115’. La situ­ació, doncs, tor­nava a ser límit, i amb l’agreu­jant de les recents tan­des con­tra Espa­nya i Dina­marca de totes dues selec­ci­ons, cosa que donava molta infor­mació al rival de com exe­cu­ta­ven els penals els juga­dors que repe­tien llançament. A Modric, per exem­ple, els ner­vis van estar a punt de pas­sar-li fac­tura, ja que el seu xut va entrar de manera mira­cu­losa. I al final l’escena es va tor­nar a repe­tir: empat al mar­ca­dor, la tensió pels núvols i Ivan Raki­tic a onze metres de sege­llar el bit­llet. I el 7 croat ho va tor­nar a fer, ja que amb una fre­dor espec­ta­cu­lar va espe­rar el movi­ment del por­ter i va xutar al pal con­trari.

Dime­cres, com aque­lla llu­nyana tarda del 1998, Croàcia tor­narà a estar a 90 minuts d’una final d’un mun­dial. Tant si ho acon­se­gueix com no, la selecció esca­cada del 2018 ja forma part de la història del fut­bol i, quan d’aquí a uns anys es recor­din les seves fites en el mun­dial de Rússia, es par­larà de la màgia de Modric, de les atu­ra­des sal­va­do­res de Sub­a­sic i de l’eclosió de Rebic, però també de la feina d’un Raketa (“coet” en croat, com se’l coneix al seu país) que ja és per mèrits pro­pis un dels millors juga­dors de la història del fut­bol croat.

SACRIFICAT

Contra Rússia, amb Brozovic a la banqueta, Rakitic va treballar més en defensa

TOT UN VETERÀ

A la pròrroga, amb les forces ja al límit, va mostrar la seva intel·ligència tàctica

LA FRASE

Quan Rakitic i Modric juguen junts amb Croàcia són una mateixa ànima
Zlatko Dalic
seleccionador de croàcia

El dia en què Rakitic va escollir jugar amb Croàcia

“Aquell dia em vaig adonar que alguna cosa no anava bé. Va ser el partit en què ho he passat pitjor en tota la meva vida.” Així va recordar fa uns dies Ivan Rakitic, en una entrevista en el diari ‘El País’, el dia en què, sent internacional sub-17 amb Suïssa, es va enfrontar a Croàcia, unes males sensacions que finalment el van fer decidir per jugar amb la selecció escacada, després de defensar durant tota la seva fase formativa els colors de Suïssa, el país on va néixer. El seu debut oficial amb Croàcia es va produir el setembre del 2007, en un partit contra Estònia, i des de llavors acumula 97 partits amb la samarreta dels escacats, en els quals ha marcat 15 gols en total. Tot plegat li ha permès disputar tres eurocopes (2008, 2012 i 2016) i dos mundials (2014 i 2018), uns tornejos en els quals, sense comptar el que es disputa actualment a Rússia, Croàcia sempre va marxar cap a casa abans del que estava previst. Ara, amb 30 anys i a les portes del centenar de partits com a internacional absolut, Rakitic està a punt de fer història, un èxit que donaria encara més sentit a la seva decisió de defensar la bandera dels seus avantpassats, tot i que sempre recordi que duu Suïssa ben endins en el cor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)