L’AFE contrària a allargar els contractes més enllà del 30 de juny
Coronavirus. Avisa, en una carta als seus afiliats, que els contractes que acaben el 30 de juny s’han de renegociar de manera individual per no vulnerar els drets laborals dels jugadors
L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ha remès avui als seus afiliats un argumentari jurídic amb la seva posició en temps de pandèmia després de la suspensió de la competició pel coronavirus i la declaració de l’estat d’alarma.
El sindicat exposa en el document les línies de treball en la defensa dels drets laborals dels futbolistes després de les mesures econòmiques que han afectat jugadors i jugadores en aquesta aturada de lliga per les diverses accions de retallades salarials empreses pels clubs de futbol.
Així doncs, el sindicat de futbolistes recorda els dos tipus d’ERTO (expedient de regulació d’ocupació temporal), que s’estan sol·licitant, el de reducció de jornada, que redueix el salari en la mateixa proporció en què es redueix la jornada, i el de suspensió de contracte, en el qual el treballador queda exonerat d’acudir al seu lloc de treball, encara que no es tracta d’un acomiadament.
L’AFE afirma en el document que ha enviat als futbolistes que manté “una posició vigilant amb la proliferació dels ERTO i amb l’objectiu de salvaguardar els drets dels i les futbolistes. En altres casos, participant i fent al·legacions per a possibles impugnacions en els procediments, quan es mostri una no conformitat”, explica en el document tot afegint que “La posició de AFE, per responsabilitat, és l’aplicació de la reducció de jornada, si està justificat el ERTE, i evitar que tot l’impacte econòmic recaigui en l’erari públic, seguint el que ha dit la inspecció de treball”.
Contractes caducats.
Un dels temes més delicats en l’àmbit laboral són els contractes que acaben el 30 de juny. Aquí l’AFE considera que “en relació amb la pròrroga sistematitzada d’un contracte que acaba el pròxim 30 de juny, des del punt de vista jurídic es produiria una vulneració dels drets del treballador/a, si no fos decisió de les parts signants negociar de manera individualitzada, com a acte únic, cadascun d’aquests contractes” i també deixa clar que això no es pot fer de manera grupal. “Afirmar una estratègia comuna de pròrroga sistemàtica de contractes”, argumenta, “portaria a impugnacions en els jutjats, també a lesionar drets dels i les futbolistes”.