Una llegenda a la cuneta
Premier League. El Chelsea acomiada Frank Lampard pels mals resultats i nomena com a substitut un Thomas Tuchel que acaba de ser destituït pel París Saint-Germain
Des del Chelsea asseguren que ha estat una decisió “difícil i molt meditada”, però al mateix temps fulminant. Frank Lampard, icona indiscutible del club de l’oest de Londres, del qual és el màxim golejador històric, va ser destituït ahir després d’una bateria de resultats negatius que han dut la institució a apostar per Thomas Tuchel, acabat de destituir al PSG, com la persona indicada per reconduir la situació.
Tot i guanyar el partit de FA Cup contra el Luton Town, el Chelsea encadenava en lliga una ratxa de dues victòries, un empat i cinc derrotes, un argument que ha incentivat la propietat del club, encapçalada pel rus Roman Abramovich, a activar la guillotina sobre la llegenda blue. “És una icona del club i, malgrat l’acomiadament, la seva imatge es manté intacta”, va defensar en un comunicat el mateix Abramovich, en l’intent de justificar la decisió presa: “Lampard és una gran persona i amb una enorme ètica de treball, però arribats a aquest moment enteníem que el millor era canviar.”
Malgrat les bones paraules pronunciades en públic, però, al darrere de l’acomiadament apunten també a una relació molt desgastada entre el mateix Lampard i la directora general del club, Marina Granovskaia, generada per la diferència de criteris en el mercat de fitxatges, en què l’entrenador va forçar el fitxatge d’un porter (Édouard Méndy) en lloc d’intentar reconduir la situació de Kepa Arrizabalaga, i ara demanava amb insistència el fitxatge de Declan Rice, migcampista del West Ham, després d’un estiu en què el Chelsea ja va fer un gran desemborsament en fitxatges.
De més a menys
Arribat l’estiu del 2019 al càrrec, després de l’acomiadament de Maurizio Sarri, Lampard va sobreviure bé a una primera temporada en què el Chelsea estava fent penitència per no haver respectat el fair play financer i no podia fitxar. Impulsant futbolistes de la casa com Tomori, Abraham, Mount o Gilmour, el tècnic anglès havia forjat un bon inici de projecte al qual no ha sabut donar continuïtat quan li ha arribat la possibilitat d’invertir fort. En un estiu de decadència econòmica, el club es va acostar als 250 milions de despesa en futbolistes cotitzats a Europa com ara Timo Werner, Kai Havertz o Hakim Ziyech. Amb mitja temporada jugada, però, Lampard no ha aconseguit treure el màxim rendiment de les noves adquisicions, amb Mendy, Ben Chilwell i Thiago Silva com a peces que sí que han encaixat, i al final els mals resultats, i alguna cosa més, acaben trencant el que havia de ser una relació a perpetuïtat.
La visió de Guardiola
Interrogat ahir per l’acomiadament del seu homòleg, el tècnic del Manchester City va recordar ahir l’essència del joc. “Si no guanyes estàs fora. La gent parla de projectes i d’idees, però els entrenadors el que hem de fer és guanyar. No depèn de filosofies o de la manera com jugues; si no aconsegueixes resultats, et reemplacen per un altre entrenador”, va resoldre ahir el tècnic català, que després d’un inici de temporada un pèl irregular encadena deu victòries entre la FA Cup i una Premier League molt disputada, en què és segon, a dos punts del United.