Internacional

Els primers raigs de llum

Joves com ara Müller, Pedro, Özil i André Ayew no han desaprofitat l'oportunitat de ser a Sud-àfrica i han demostrat tot el seu potencial

La copa del món també és una competició feta a mida per a valents, i la decisió de tècnics com ara Joachim Löw, Milovan Rajevac i Vicente del Bosque ha permès a tot el planeta conèixer les estrelles del futur.

Alemanya va enlluernar des del primer dia, amb un joc renovat, àgil i convincent, abanderat per dos joves que ja havien posat en peu els aficionats de la Bundesliga. Tot i tenir només 21 anys, Mesut Özil ja era tot un veterà en el futbol alemany, i ja havia jugat partits importants amb el Werder Bremen –va ser el mitja punta titular en la final de la copa de la UEFA del 2008–. Però li faltava la consagració amb la mannschaft, en què havia tingut actuacions puntuals. Özil va tenir una aparició incontestable contra Austràlia en el debut, va moure els fils del partit com va voler i es va guanyar els elogis de tot el món. Amb el pas dels partits, però, el mitja punta de Gelsenkirchen va anar minvant i perdent pes en una selecció en què Müller va ser providencial.

Amb només vint anys, el del Bayern de Munic ha coronat el seu primer any en l'elit amb un mundial de bandera. Ha estat desequilibrant, ha assistit els seus companys i ha tingut encert de cara a gol, erigint-se en màxim golejador del torneig –tot i empatar amb Forlán, Villa i Sneijder, la FIFA li va donar a ell la Bota d'Or per haver fet un major nombre d'assistències.

Com Alemanya, les seleccions de Ghana i Espanya també presentaven entre les seves plantilles jugadors joves que amenaçaven de no tenir complexos a l'escenari més intimidador de tots. En el cas dels africans, han estat diversos els joves que han tingut un gran pes en l'equip, però André Ayew ha sobresortit per sobre de la resta. El fill del llegendari Abedi Pelé no ha tingut oportunitats encara de posar-se la samarreta de l'Olympique de Marsella, club al qual pertany, a primera divisió, però ja compta amb la confiança de Milovan Rajevac en la selecció absoluta després de ser proclamat campió del món sub-20 a Egipte. Ayew no deixa indiferent, amb prou feines arriba a la vintena d'anys, però juga amb la confiança d'haver estat ja deu anys en l'elit. En la seva posició al darrere d'Asamoah Gyan, únic davanter de la selecció ghanesa, Ayew ha caigut a una i altra banda constantment i ha intentat desequilibrar amb el seu canvi de ritme i la seva capacitat per evitar rivals. L'única taca en el seu camí mundialista va ser el fet de no poder disputar el decisiu partit contra l'Uruguai, en què els ghanesos van ser eliminats.

Pedro, el revulsiu final.

Com Müller al Bayern, el canari ha viscut un gran any amb el Barça que l'ha catapultat a l'èxit i que li va permetre ser entre els 23 escollits de Vicente del Bosque.

La presència de jugadors com ara Jesús Navas, Mata i Fernando Torres en atac, però, feien presagiar que el paper del canari amb la roja seria testimonial. Amb el pas dels entrenaments, però, va acabar de convèncer el tècnic de Salamanca que Pedro havia de ser l'alternativa i el fluix paper de Fernando Torres li va acabar d'obrir les portes de l'equip. Va ser titular en la semifinal contra Alemanya i en la final, i la seva capacitat per trobar espais sense línies i per desequilibrar amb la pilota als peus ha estat un dels factors desequilibrants del vigent campió del món. Tot i tenir-lo a prop en més d'una ocasió, a Pedro només li ha faltat el gol que li hauria permès marcar en totes les competicions que ha disputat aquesta temporada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)