“Bona tarda a tothom i benvinguts a l’estadi!”
LaLiga aposta per la tornada dels aficionats als estadis de primera i segona divisió a partir del cap de setmana del 8 i 9 de maig, amb un aforament màxim del 25%
El govern veu factible la proposta i ara els clubs estan esperant el vistiplau definitiu de la ministra de Sanitat, Carolina Darias
El Barça no ha jugat cap partit al Camp Nou amb públic des del 7 de març del 2020. Aquell 1-0 contra la Real Sociedad, amb gol de Leo Messi des del punt de penal, és l’últim precedent d’un Camp Nou amb l’acústica i el color del futbol de sempre. 77.035 espectadors aquell dia. Més d’un any fa que els culers no poden celebrar un gol del seu capità in situ. Massa temps. Era el depressiu Barça de Quique Setién. Aquell mateix dia la grada de Montilivi també feia goig en l’empat contra l’Albacete (1-1). Més temps encara fa que els aficionats de l’Espanyol no trepitgen Cornellà-el Prat. En el seu cas va ser una setmana abans, l’1 de març, amb l’equip encara a primera divisió, en l’empat contra l’Atlético de Madrid (1-1). Ha plogut molt des d’aleshores. Ni Setién, ni Pep Lluís Martí ni el Pitu Abelardo. Ara Ronald Koeman, Francisco i Vicente Moreno. L’Espanyol era a l’elit i el Sabadell d’Antonio Hidalgo encara no havia fet el salt a la segona divisió.
Ara, més d’un any després, i amb la majoria de clubs escanyats econòmicament, el futbol tornarà a recuperar part de l’ànima perduda. Està previst que la final de la FA Cup entre el Chelsea i el Leicester del dia 15 de maig a Wembley pugui aplegar 20.000 espectadors. Comparteix desig Javier Tebas. La proposta de LaLiga és que l’afició pugui tornar a entrar als estadis del futbol professional de primera i segona divisió en les quatre últimes jornades del campionat. És a dir, hi hauria públic al Camp Nou en el Barça-Atlético del dia 8 de maig (16.15 h). El protocol defensa una recuperació progressiva dels aficionats i ara mateix la idea que hi ha damunt la taula és que l’aforament màxim sigui del 25%. En el cas del Camp Nou, això serien un total de 24.838 localitats. Aquella jornada també hi hauria públic en l’altre partit clau en la cursa pel títol, el Madrid-Sevilla de Valdebebas.
El factor públic
El retorn dels aficionats seria una magnífica notícia per a un Barça que s’està jugant el títol de lliga, però també per a un Espanyol que va disparat cap a l’ascens, un Girona que lluita per un lloc al play-off i un Sabadell que aspira a la permanència. El cap de setmana del 8 i 9 de maig, els tres equips catalans de segona divisió juguen fora de casa i, per tant, els aficionats hauran d’esperar una setmana més per tornar a Cornellà, Montilivi i la Nova Creu Alta, en l’Espanyol-Cartagena, el Girona-Sporting i el Sabadell-Tenerife de la jornada 39. Aquesta és la proposta més optimista de Tebas. L’alternativa seria ajornar aquest retorn fins a les dues últimes jornades de lliga.
Qui ha de donar el sí definitiu és la ministra de Sanitat, Carolina Darias. De moment, el president del Consell Superior d’Esports, José Manuel Franco, hi ha donat el vistiplau, i ahir Meritxell Budó, portaveu en funcions del govern, parlava en aquest termes: “Veuríem bé que es pogués recuperar la presència de públic en les competicions esportives, però en el cas de les lligues de primeres categories això és una decisió que és competència de l’àmbit estatal. Nosaltres unilateralment això no ho podem decidir.” També va comparèixer en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i va dir que “les coses les hem d’anar normalitzant”. Argimon celebra els bons resultats del concert multitudinari i sense distàncies de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, una prova pilot que pot marcar tendència de cara a pròxims espectacles culturals i també esportius. Argimon assegura que el retorn dels espectadors als estadis, amb mascareta, asseguts, separats i a l’aire lliure, té “poc risc”, però demana “no abaixar la guàrdia”.
Aquesta mesura també afectaria l’ACB. Bona notícia per al Barça de Sarunas Jasikevicius, el Joventut i el Baxi Manresa.
Logística preparada
Els clubs estan esperant l’oficialitat de la notícia, però molts ja ho tenen tot a punt per facilitar aquest retorn. És el cas del Barça. El fet que l’obertura estigui limitada a 24.838 persones obliga a fer un sorteig per repartir les entrades. El club obrirà un període d’inscripció, els socis interessats a assistir a aquell partit s’apuntaran i en funció de la demanda es farà el sorteig, en un procés similar al de les finals. El club no només està treballant amb aquest retorn imminent sinó que també té preparat el protocol més a mitjà termini, i aquí entraria en joc el sistema de rotació: si un abonat ha estat agraciat amb una localitat per a un partit concret, quedarà descartat per al sorteig següent.
Avui hi ha prevista una reunió entre LaLiga i els clubs i es tractarà aquest assumpte. A l’Espanyol fa temps que van enviar a tots els abonats els carnets per accedir a l’estadi quan fos possible. La nova app del club ofereix la possibilitat de validar l’entrada de cada abonat i tenir controlat en tot moment qui entra, qui surt i on s’asseu. Està tot preparat a Cornellà-el Prat pel que fa a les mesures d’higiene, personal de seguretat i serveis.
La cèlebre frase de l’etern Manel Vich abans de cada partit del Barça al Camp Nou ara tornarà a tenir més sentit que mai. Com deia ell, “Bona tarda a tothom i benvinguts a l’estadi!”. Torna el públic.