‘El Professor’ de tots
Ralf Rangnick arriba al Manchester United amb l’aval d’entrenadors com ara Thomas Tuchel i Jürgen Klopp, que el consideren un dels seus grans inspiradors
“Ell ens va ensenyar que no calia anar amb la nostra marca fins al lavabo”, ha dit el tècnic del Chelsea, lesionat de gravetat el 1998 i a qui Rangnick va incentivar a entrar al món de les banquetes
Segurament els seus deixebles més avantatjats han acumulat en poc temps més fama i èxits més estridents que ell, però tots, sense excepció, no dubten a assenyalar Ralf Rangnick (Backnang, Alemanya, 1958) directament com El Professor, alguna cosa més que un entrenador, un ideòleg d’una manera d’entendre el joc que avui ha impregnat el futbol alemany i que de mica en mica es va estenent més enllà de les seves fronteres, amb Jürgen Klopp i Thomas Tuchel com a grans abanderats de l’exportació d’un estil que avui ja són molts els que el consideren d’avantguarda, una mirada futbolística sustentada sobretot pel dinamisme i el que a Alemanya anomenen com el gegenpressing, la contrapressió. O el que seria el mateix, la pressió avançada. Una idea de joc que va començar a finals dels noranta quan Rangnick va començar a instaurar la defensa zonal en un país on s’havien acostumat a marcar sempre de forma individual. “Ell ens va ensenyar que no calia anar al lavabo amb la nostra marca”, ha dit recentment Tuchel, a qui Rangnick va ensenyar el camí l’any 1998 en el que ha acabat sent una història d’èxit com a entrenador. Aleshores futbolista en el modest Ulm, Tuchel va tenir una lesió severa que el va obligar a penjar les botes. Va ser el nou entrenador del Manchester United qui el va incentivar a compaginar el seu treball com a cambrer en un bar amb el d’entrenador, atorgant-li un equip sub 15. “Rangnick em va canviar la meva mirada del joc”, ha reconegut Tuchel.
I començant per aquest canvi de mirada defensiva, de com estructurar els equips sense pilota, l’estil Rangnick s’ha anat desenvolupant amb els anys fins a acabar desembocant en aquest futbol elèctric, d’atacs ràpids i furiosos que avui transmeten per exemple els equips propietat de la casa Red Bull com el Salzburg i el Leipzig, en què Rangnick va ser ideòleg durant els últims anys. “A Rangnick li encanta tot el tema de l’estadística i ell tenia demostrat que, quan tens la pilota més de 10 segons després de recuperar la pilota, és molt més difícil fer un gol”, assegura Marcelo Bordon, exdefensa brasiler a qui Rangnick va dirigir tant en l’Stuttgart com en el Schalke: “I de fet ell treballa molt sobre aquesta idea, hi havia exercicis que consistien a intentar fer gol abans dels 10 segons de la recuperació de pilota”, assegura Bordon sobre un Rangnick que ha arribat a la banqueta d’Old Trafford amb situació d’urgència, però que sobretot té en l’horitzó una tasca d’assessor que ha d’estimular un Manchester United divagant des de l’adeu de Sir Alex Ferguson. “Per a la resta d’equips l’arribada de Ralf a Manchester és una mala notícia”, ha dit Jürgen Klopp, un altre entrenador inspirat en les idees d’un Rangnick que també ha tingut sota el seu paraigua figures com ara Roger Schmidt (entrenador del PSV Eindhoven); Julian Nagelsmann, a qui va fitxar pel Leipzig, o entrenadors com ara Sebastian Hoeness (Hoffenheim) i Matthias Jaissle (RB Salzburg), als quals va dirigir durant les seves trajectòries com a jugadors.
Ascensos il·lustres
Encara que mai ha dirigit un club gran, a Rangnick se li reconeixen victòries en contextos més petits. Entre el 1997 i el 1999, va portar el modest SSV Ulm 1846 de tercera divisió a primera. Posteriorment va ascendir el Hannover a la Bundesliga i d’allà va anar al Schalke, al qual va comandar en la Champions League. A partir d’aleshores, va incrementar-se encara més la figura d’un Rangnick influent més enllà de les banquetes, capaç d’assolir funcions de mànager general, com va fer en el Hoffenheim, club propietat del multimilionari Dietmar Hopp i al qual l’ara tècnic del United, com havia fet temps enrere amb l’Ulm, va elevar de la Regionalliga Sud, la tercera divisió, fins a la Bundesliga, en un rol similar al que ha acabat desenvolupant en la Red Bull, en què primer com a entrenador del Leipzig i després com a responsable de tot el grup, que engloba equips des del Brasil fins a Àustria passant per Nova York o Alemanya, ha estat capaç de dotar d’un segell i d’un estil reconeixible que ha consolidat l’aposta de la casa de begudes energètiques pel futbol. “Nosaltres tenim clar el tipus de jugador que necessitem i com desenvolupar-lo. Sabem les característiques que han de tenir perquè encaixin en la nostra manera de jugar”, ha relatat el mateix Rangnick, que ara arriba a un club que en els darrers anys s’ha caracteritzat per fluctuar molt i no tenir un estil clar de joc. Encara que el present imminent de Rangnick en el Manchester United és de primer entrenador –ho serà fins al juny–, sobretot la seva faceta com a ideòleg desperta il·lusió. “Vaig estar amb ell a les instal·lacions de Red Bull i mai he vist res igual”, relata Bordon: “A Ralf tu li dones llibertat i ell et muntarà un bon projecte. El futbol és detall i hi ha poca gent més detallista que ell. Amb el futbolista i amb tot el que l’envolta: anàlisi del joc, recuperació, medicina.... sempre busca el millor”, conclou el brasiler sobre un Professor davant la seva assignatura més difícil.