Comença la propaganda
Mundial. Alemanya i Espanya queden enquadrats en el mateix grup a Qatar, en una cerimònia de sorteig luxosa en què el país i la FIFA inicien la seva operació de rentat d’imatge
La cerimònia del sorteig dels grups del mundial de Qatar, que es disputarà del 21 de novembre al 18 de desembre, va ser tota un exaltació del règim de l’emir Tamim bin Hamad al-Thani. Malgrat la sospita raonable que en la concessió del campionat hi va haver corrupció, segons va admetre Joseph Blatter, els responsables del campionat intenten que el luxe que acompanya qualsevol acte relacionat amb el mundial passi per sobre de les sospites i de les acusacions d’Amnistia Internacional. L’acte d’ahir a Doha va seguir aquesta línia amb una barreja dels valors occidentals i tradicionals de l’emirat. Tot plegat, regat amb el lema “el mundial de la pau”, amb el qual la FIFA intenta fer-se perdonar per la pluja de milions que li ha caigut a sobre. De la Rússia de Putin (2018) al Qatar de la corrupció i els vuit estadis construïts en només 40 quilòmetres de distància en un temps rècord. Aquests són els valors de l’organisme de Gianni Infantino.
Després de l’operació de propaganda, amb mascota i himne (de dubtós gust tots dos) inclosos, alguns jugadors històrics van participar en un interminable degoteig de boles per configurar els vuit grups de quatre equips. Espanya i Alemanya són les dues úniques campiones que coincidiran en un mateix grup. L’últim duel en un mundial es va resoldre el 2010 amb el famós gol de Puyol, que va enviar la selecció de Del Bosque a la final. Els altres dos equips del grup seran el Japó i el que surti de la repesca intercontinental entre Costa Rica i Nova Zelanda.
Ucraïna, el país malauradament de moda, acabaria amb dos aliats polítics de primera, els EUA i Anglaterra, si superés una repesca en què també hi estan ficades Gal·les i Escòcia. Els fans de la geopolítica estan de festa ja que el quart equip del grup és la República Islàmica de l’Iran.
Sobre la ja gastada figura del grup de la mort, potser el que més s’hi acosta és el Brasil, que després dels últims disgustos es trobarà dos equips europeus durs de rosegar, Suïssa i Sèrbia, i el Camerun, una de les seleccions africanes de més renom. El partit inaugural el jugaran Qatar, dirigit pel català Félix Sánchez, i l’Equador.