1a divisió

1a divisió

El retorn desitjat

ACTIU ·

Ernesto Valverde torna a les banquetes des que va ser acomiadat del Barça el gener del 2020 i viurà la tercera etapa com a tècnic de l’Athletic Club

Ernesto Valverde torna a ser el centre d’atenció. Després de dos anys i mig allunyat de l’esfera pública i del futbol, des que va ser destituït pel Barça el 13 de gener del 2020 en caure eliminat a la supercopa d’Espanya, torna a la que és casa seva, San Mamés.

Jon Uriarte ha estat l’encarregat d’obrir les portes al tècnic que més cops ha dirigit el primer equip en tota la història del club bilbaí i el que s’ha assegut a la banqueta en més ocasions com a local. I és que amb aquest retorn, el Txingurri iniciarà amb 58 anys la seva tercera etapa al club, després de la primera entre els anys 2003 i 2005, i d’una segona, molt més exitosa, entre el 2013 i el 2017. El jove empresari de 43 anys que es va presentar a les eleccions per la presidència de l’Athletic Club juntament amb Iñaki Arechabaleta i Ricardo Barkala, ho tenia clar. Si guanyava, Ernesto Valverde seria l’escollit per iniciar el nou projecte esportiu. Així ha estat. Amb la victòria d’Uriarte, amb un 46,7% dels vots, Valverde torna a la Catedral i firmarà per objectius, ja que és una variable que el nou president i els seus directius han defensat al llarg de la seva campanya.

Uriarte s’ha guanyat els socis amb un missatge innovador i marcat pel professionalisme per aconseguir que el conjunt de San Mamés torni a estar entre els millors clubs d’Espanya. A més, des del primer moment va deixar clar que Valverde era el que necessitaven perquè “sap com gestionar i adaptar-se a les plantilles que té a la seva disposició”. Tanmateix, creu que és una garantia per al seu projecte pel seu “profund coneixement de l’Athletic”.

A Bilbao esperen el tècnic extremeny il·lusionats i amb els braços oberts, sobretot pel rècord de la seva segona etapa, en què va aconseguir classificar durant quatre temporades consecutives l’Athletic per jugar a Europa. De fet, des que va marxar, l’Athletic no ha tornat a trepitjar la competició europea, i ara aquest és el principal objectiu. Això sí, per fer-ho es trobarà una plantilla molt diferent de la seva última etapa. Només hi continuen Lekue, De Marcos, Balenziaga, Yeray, Vesga, Muniain, Raúl García i Villalibre.

Així doncs, Valverde, que semblava que havia deixat de banda el futbol, sumarà una nova experiència en la seva llarga trajectòria vinculada a aquest esport. Nascut a Extremadura però format des de ben petit al País Basc, va jugar a l’Espanyol, al Barça, a l’Athletic Club i al Mallorca abans de començar la seva etapa com a entrenador. Primer a les categories inferiors de l’Athletic Club, on va fer una gran tasca i el va portar a fer-se càrrec del primer equip. El 2005 va decidir canviar d’aires i va passar per diverses banquetes: l’Espanyol, l’Olympiacòs, el Vila-real i el València, abans de tornar a l’Athletic cinc anys més.

El seu pas pel Barça

Valverde va arribar al club blaugrana el 2017, després de tres temporades amb Luis Enrique a la banqueta. Els tres anys que va estar al capdavant del conjunt català van ser complicats i gens fàcils de gestionar. Es va trobar amb la marxa de Neymar aquell mateix estiu i va seguir amb una política de fitxatges que faria arribar jugadors com Dembélé i Coutinho. Tot i això, va saber redreçar la situació i va aconseguir guanyar dues lligues, una copa i una supercopa. La prioritat i el gran desig, però, era la lliga de campions, que mai va arribar. El 2018 van quedar eliminats a quarts de final contra el Roma, i l’any següent es tornaria a repetir la història amb l’eliminació a les semifinals a mans del Liverpool de Jürgen Klopp. El 13 de gener del 2020 la seva vinculació amb el club blaugrana va finalitzar, després que la junta directiva de Josep Maria Bartomeu l’acomiadés en caure eliminats en les semifinals de la supercopa d’Espanya contra l’Atlético de Madrid. En aquells moments el Barça era líder de la lliga, tot i que no l’acabarien guanyant.

Ara, l’entrenador extremeny té una altra oportunitat per fer créixer encara més el club que porta a dins.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)