Bundesliga
Un equip diferent
Sense portar ni un lustre a l’elit –va pujar-hi per primer cop el 2019–, l’Union Berlín és el sorprenent líder de la lliga alemanya, en què té cinc punts més que el Bayern
Els seguidors històricament han tingut molt de pes en el camí del club
El modest Union Berlín és ja la sensació d’Alemanya. El club, del districte berlinès de Köpenick, al sud-est de la capital alemanya, és el líder de la Bundesliga en la quarta temporada a l’elit de la seva història. I és que l’Union no fa ni un llustre que és a l’elit, va pujar l’estiu del 2019 per primer cop després d’imposar-se en el play-off a un històric, l’Stuttgart, i des de llavors s’ha consolidat en la categoria, i no només això: després d’una formidable campanya passada, en què va quedar a un punt dels llocs de Champions League, juga en aquesta a l’Europa League.
Entrenat pel suís Urs Fischer –el tècnic que els va guiar a la primera categoria–, és un conjunt sense noms rutilants, com el seu futbol, que es basa en l’organització, el compromís sense pilota i l’efectivitat a dalt. Hi ha una dada espectacular, en aquest sentit: en les set jornades que s’han disputat ha marcat 15 gols, quan pel volum ofensiu que ha generat n’hauria d’haver fet 4,7, segons un sistema estadístic i predictiu (gols esperats) que s’utilitza per avaluar la probabilitat d’anotar en funció de variables basades en la situació de l’ocasió. La realitat, doncs, és que amb 15 dianes i quatre gols en contra és el primer classificat amb cinc victòries i dos empats, al davant del Borussia de Dortmund, a qui avantatja de dos punts, i del colossal Bayern, a qui avantatja de cinc. Sheraldo Becker, el seu davanter, internacional pel Surinam, és el màxim golejador del campionat amb sis dianes, que és ja gairebé el màxim registre d’un jugador que, amb 27 anys, no ha passat mai de les set dianes en una lliga completa. El grup orientat per Fischer rutlla, i de quina manera, però el tècnic es mostra caut. “Segurament també hi haurà fases que no aniran tan bé. Miro la classificació i estic content pels punts que tenim, ens ajuden, però de moment només són una fotografia”, assegura.
Una història particular
Si sobre la gespa és un equip simple pel que fa al seu futbol, la seva història i idiosincràsia és tot el contrari. I és que, creat per treballadors del metall el 1906 amb el nom de FC Olympia Oberschöneweide, es va refundar el 1966 ja amb el nom d’Union Berlín, en plena guerra freda i formant part de l’Alemanya de l’Est. De fet, la seva afició es va mostrar sempre molt crítica amb el règim i ser seguidor de l’Union significava pràcticament estar en contra de la República Democràtica Alemanya. En aquest sentit, el seu principal rival durant aquells anys va ser el Dinamo de Berlín, un club controlat per la Stasi, el ministeri per a la seguretat de l’RDA.
Amb la caiguda del mur de Berlín i la reunificació alemanya va passar a competir amb la resta d’equips de la fins aleshores Alemanya de l’Oest, encara que mai va recollir gaires èxits fins a l’última dècada. L’Union Berlín, sobretot, es va fer fort per la seva massa social, que l’ha rescatat en diverses ocasions que l’han convertit en una entitat de culte per a molts. Una de les més destacades va ser fa gairebé vint anys, l’any 2004, quan militava a la tercera categoria, en què el club estava a punt de la fallida i els aficionats van fer diners donant sang, cosa remunerada a Alemanya. ‘Sagnar per l’Union’ era el nom de la campanya amb la qual van recaptar prou diners per salvar l’entitat de la fallida. Un altre gest va ser quan el 2008 diversos aficionats, alguns amb experiència en la construcció i altres sense, van treballar per remodelar l’estadi, l’Alten Försterei, sense res a canvi.
És, doncs, un club molt arrelat entre la seva afició. De fet, a l’època nadalenca, el feu s’omple de gent per disfrutar de concerts de nadales, encendre espelmes i beure vi calent. Una altra acció peculiar es va produir durant el mundial del 2014, quan el club va obrir les portes de l’estadi, va omplir la gespa de sofàs –se’n van repartir uns 800 pel terreny de joc– perquè els seguidors anessin a mirar els matxs de la selecció alemanya.
En plena competició, però, els sofàs es queden a casa, i és que l’Alten Försterei es converteix en una caldera. L’afició és sorollosa, està ben a prop de la gespa i 18.000 espectadors dels 22.180 que hi caben miren el partit drets i escalfen un equip que somia a seguir-la fent grossa. L’Union Berlín és, sens dubte, un equip diferent.