Mundial

RICARDO RODRÍGUEZ

EX ENTRENADOR DE L’URAWA RED DIAMONDS I DEL TOKUSHIMA VORTIS DEL JAPÓ

“El japonès aspira a jugar a Europa i això el fa ser millor”

“Quan mirava el partit hi va haver un moment que vaig pensar que els futbolistes japonesos que hi havia al camp tenien molta qualitat i que podien succeir coses”

“Per la seva cultura, es deixen impregnar i tenen la capacitat de copiar el que els agrada i millorar les coses que veuen, no només en l’àmbit futbolístic”

En els últims anys al Japó he vist una evolució tàctica en molts equips amb gust pel joc de posició
El triomf de l’Aràbia Saudita contra l’Argentina és més sorprenent que el del Japó contra Alemanya

Ricardo Rodríguez (Ovi­edo, 3/4/1974) ha viat­jat arreu del món per tre­ba­llar-se la seva tra­jectòria a les ban­que­tes fins a acon­se­guir ser un emblema al Japó. Al país del Sol Nai­xent l’asturià va acon­se­guir implan­tar un estil i ascen­dir amb el Tokus­hima Vor­tis, a més de fer renéixer l’Urawa Red Dia­monds, club amb el qual va gua­nyar la copa de l’Empe­ra­dor, la super­copa i que va clas­si­fi­car per a la final de la Cham­pi­ons. Les pri­me­res pas­ses de Ricardo a les ban­que­tes van ser a Girona, diri­gint el juve­nil i aju­dant Sala­mero en el pri­mer equip en l’ascens de ter­cera a segona B de l’any 2006.

S’ha con­ver­tit en tota una referència al Japó gràcies a la seva feina. En un país on agra­ei­xen el tre­ball, se sent espe­ci­al­ment orgullós?
És tot un orgull tenir la sen­sació d’haver fet una bona feina al Japó. Sobre­tot em sento molt recon­for­tant del títol que vam acon­se­guir amb el Tokus­hima Vor­tis i de la manera com ho vam fer, amb un fut­bol vistós i juga­dors joves. Això em va aju­dar perquè un club com l’Urawa Red Dia­monds, un dels més grans del país, es fixés en mi. Allà vam acon­se­guir gua­nyar la copa de l’Empe­ra­dor i la super­copa, i també por­tar-los a la seva quarta final de la Cham­pi­ons asiàtica.
Des del 2017 que entrena equips japo­ne­sos. Un país amb una cul­tura dife­rent però també un fut­bol dife­rent?
A tot arreu, la cul­tura d’un club i d’un país és molt impor­tant ja que cada enti­tat té la seva idi­o­sincràsia i has de tenir la capa­ci­tat de conèixer aquesta cul­tura, qui­nes són les regles no escri­tes dins d’aquests països i clubs i adap­tar-te a les situ­a­ci­ons. El Japó és molt dife­rent cul­tu­ral­ment i també fut­bolísti­ca­ment ja que a Europa hi ha un fut­bol més ver­ti­cal i més elèctric. En el fut­bol japonès hi intervé més la tàctica i hi ha molta anàlisi. Hi ha força diferències pel que fa al ritme, les tran­si­ci­ons i altres aspec­tes.
Veure el Japó gua­nyant con­tra Ale­ma­nya el va sor­pren­dre? O coneix i reco­neix l’evo­lució del seu fut­bol fins a poder com­pe­tir amb els millors?
A mesura que pas­sa­ven els minuts, el Japó va anar millo­rant molt i els can­vis de Moriyasu van ser molt encer­tats. Això va donar a l’equip un altre aire dife­rent, van domi­nar més el par­tit i, a mesura que s’ana­ven suc­ceint més can­vis, el caràcter de l’equip va ser molt ofen­siu i amb molta qua­li­tat. Vaig veure el par­tit des de Tailàndia i hi va haver un moment que vaig pen­sar que els fut­bo­lis­tes japo­ne­sos que hi havia al camp tenien molta qua­li­tat i que podien suc­ceir coses. Així va pas­sar; l’onze era ofen­siu i el resul­tat no em va sor­pren­dre en aquell ins­tant.
En quins aspec­tes ha millo­rat més el fut­bol japonès en els últims anys?
Ha millo­rat molt des del punt de vista tàctic. És un fut­bol tàctic, tot­hom ana­litza i no és sen­zill ser capaç de gene­rar molt de fut­bol d’atac només amb fut­bo­lis­tes d’aquest per­fil; s’ha de tenir ritme, gene­rar molta ver­ti­ca­li­tat, tenir juga­dors per ser pro­fund i tenir efec­ti­vi­tat. En els sis anys que fa que soc allà he vist aquesta evo­lució tàctica en molts equips amb gust pel joc de posició com a mi m’agrada, i també una evo­lució en el fet que molts dels fut­bo­lis­tes aspi­ren a jugar a Europa i això els fa ser millors i més com­pe­ti­tius.
El país asiàtic ha hagut de créixer en l’àmbit for­ma­tiu per arri­bar a aquest punt? En els clubs l’arri­bada de tècnics estran­gers com vostè també hi ha aca­bat influint?
Crec que sí. El Japó, per la seva cul­tura, es deixa impreg­nar d’aspec­tes d’arreu del món i té la capa­ci­tat de copiar el que li agrada i millo­rar les coses que veuen, no només en l’àmbit fut­bolístic sinó també empre­sa­rial. En l’aspecte for­ma­tiu hi ha una diferència molt gran entre els juve­nils i el pri­mer equip. Si bé a Espa­nya això està cobert pels equips de segona B o ara les cate­go­ries FEF, al Japó està cobert per les uni­ver­si­tats. Hi ha una diferència gran ja que hi ha juga­dors com Mitoma o Hatate, que ja es veia que podien ser juga­dors vàlids per ren­dir a bon nivell a pri­mera japo­nesa però van allar­gar el període uni­ver­si­tari fins a qua­tre anys i van arri­bar més madurs a l’última part.
Ha tin­gut una car­rera plena d’esforç i sacri­fici, viat­jant arreu del món per fer-se una repu­tació. Ha val­gut la pena?
I tant que sí. En el fut­bol ningú m’ha rega­lat res. Tot ho he acon­se­guit a còpia de tre­ball, de for­mació cons­tant i d’adqui­rir noves idees a par­tir del que he vist en els diver­sos països on he estat, la quan­ti­tat d’entre­na­dors pels quals he tre­ba­llat, o els juga­dors que he diri­git. Crec que m’he anat fent a mi mateix i avui en dia estic molt con­tent de com va la meva evo­lució com a entre­na­dor i molt orgullós de la meva tra­jectòria.
També va diri­gir la selecció sub 17 de l’Aràbia Sau­dita. L’abso­luta va donar una altra de les sor­pre­ses més grans superant l’Argen­tina. El va sor­pren­dre més que la victòria del Japó con­tra Ale­ma­nya?
Pot­ser sí. El Japó té una estruc­tura molt bona fut­bolísti­ca­ment, amb algu­nes lla­cu­nes, però dis­posa de cate­go­ries orga­nit­za­des amb par­tits retrans­me­sos per la tele­visió i molta afluència d’espec­ta­dors als esta­dis. A l’Aràbia Sau­dita, quan hi vaig arri­bar el 2011, jun­ta­ment amb un grup d’entre­na­dors espa­nyols, vam veure que estava tot buit. Molts juga­dors començaven a jugar al fut­bol amb divuit anys i sor­pre­nia. Recor­dava l’anècdota de Salem Al Daw­sari, que mesos abans de jugar el mun­dial sub 20 estava jugant al car­rer. Són coses que a Espa­nya, Ale­ma­nya o França són com­pli­ca­des de veure.
La sen­sació és que els països bus­quen l’evo­lució i el crei­xe­ment amb talent de fora?
Òbvi­a­ment tots els països bus­quen un desen­vo­lu­pa­ment i evo­lució del seu fut­bol. Com per exem­ple Ale­ma­nya, que després d’un fracàs mun­di­a­lista el 2006 va can­viar una gene­ració i l’evo­lució de juga­dors fins a ser cam­pi­ons el 2014, a còpia de molt fut­bol for­ma­tiu, d’estruc­tura, de tècnics, d’ins­tal·laci­ons... Per tal que un país es desen­vo­lupi fut­bolísti­ca­ment fan falta mol­tes coses. Ho vaig com­pro­var a l’Aràbia Sau­dita, en què vam voler donar un impuls al fut­bol del país i això no només és una cosa d’entre­na­ments sinó que s’han de tocar les coses que he esmen­tat i més. Cal tenir la idea clara del que es pretén.
A Girona va tenir-hi l’última experiència euro­pea. No va ser fàcil per la situ­ació del club, però com la recorda?
Ho recordo com una situ­ació de molta difi­cul­tat. Recordo que l’any ante­rior, amb Rubi a la ban­queta, van estar a punt de pujar a pri­mera però vuit juga­dors de l’equip titu­lar no van seguir, es va fer un pro­jecte des de zero i era clara­ment un any de tran­sició que pot­ser jo en l’àmbit dels mit­jans no vaig saber ven­dre. Sí que recordo que estàvem a mit­jans d’agost encara amb cinc fit­xat­ges per fer i aquell curs va ser el pri­mer amb el fair play finan­cer per part de LaLiga. Sergi Raset em va dir que havíem de fit­xar cinc juga­dors però que només en podríem fit­xar un. De davan­ter pur tenia Chando i veníem d’un estiu difícil.
Coneix la situ­ació actual del club, aju­dat pel City i com­pe­tint a pri­mera? Vostè va par­ti­ci­par d’un ascens de ter­cera a segona B. Ha plo­gut molt?
Doncs sí. Qui ho hau­ria dit. Jo vaig arri­bar a Girona el 2006 per entre­nar un equip juve­nil quan el pri­mer equip era a ter­cera divisió. Al cap d’uns mesos vaig estar al pri­mer equip i pujar de ter­cera a segona B va ser com l’inici de tot per al Girona. Des de lla­vors va començar una tra­jectòria ascen­dent fins a arri­bar al fut­bol pro­fes­si­o­nal espa­nyol, amb el poste­rior ascens de segona B a segona A i ara a pri­mera. Que pugui estar amb el City col·labo­rant i que pugui con­so­li­dar-se a la màxima cate­go­ria per jugar-hi cada any també em fa estar con­tent d’haver apor­tat el meu gra de sorra amb aquell ascens quan el club afron­tava el tot o res. També n’estic orgullós, d’aquell ascens, perquè va ser l’any que més vaig dis­fru­tar del fut­bol i en guardo bons records.
Amb ganes de tor­nar a Europa per entre­nar?
Vaig aca­bar la meva etapa a l’Urawa i ara a veure què passa. Haig de des­can­sar una mica i veu­rem si a Europa hi pot haver alguna situ­ació, ho valo­raré. No només a Espa­nya sinó que també m’agra­da­ria entre­nar a Angla­terra, que és un objec­tiu que fa anys que tinc, i ara podria ser un bon moment. A veure com evo­lu­ci­ona tot, com es mou el mer­cat, ja que vaig tenir ofer­tes per con­ti­nuar al Japó i també per entre­nar en dife­rents països d’Àsia.
Com veu el Japó-Espa­nya?
Serà un gran par­tit ja que els dos equips han de gua­nyar després dels resul­tats de l’altre dia. Va ser una sor­presa per al Japó per­dre con­tra Costa Rica i Espa­nya teòrica­ment és supe­rior ja que està fent un bon fut­bol. El pla de par­tit serà clau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)